用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 蔡繼有 vs RCHK啟新
go

CKY 蔡繼有 vs RCHK啟新 [複製鏈接]

如題,邊間好D?
   6    0    0    0

cjay 發表於 17-3-6 16:42
如題,邊間好D?

CKY中文比RC好好多。

但RC小學明顯比CKY輕鬆。

回覆 cjay 的帖子

我會揀CKY

siden 發表於 17-3-6 17:48
CKY中文比RC好好多。

但RC小學明顯比CKY輕鬆。

朋友女兒11歲,在CKY讀,喜歡看金庸小說,相信中文能力應該不錯。

不過既然樓主已有RC YEAR 1 OFFER,未必會讀一年RC,再轉CKY吧。

回覆樓主:

你小朋友現在讀緊RC有CKY offer?還是將會入讀RC、未考CKY?或有RC Y2 及CKY offer?

正常揀得RC,好少聽讀一年就要出返local school...

我覺得CKY的中文應該較好,在學的大多為本地學生;而RC相對地應該國際化得多,視乎家長想要什麼,每人要求不同,好難評論那間較好...

比較吓IB results 同畢業學生去向

meowloo 發表於 17-3-6 18:19
你小朋友現在讀緊RC有CKY offer?還是將會入讀RC、未考CKY?或有RC Y2 及CKY offer?

正常揀得RC,好少聽讀 ...

我女兒有RC yr 1 offer, 想着讀一年先,之後再轉CKY,唔知值唔值得....

你現階段係冇需比較cky 及rc , cky 不容易考入,有offer 先再想。你應該比較RC 和現在kinder 或其他options.

如果入唔到cky , 咁其他options 係咩呢?真道?(因為有IB ,所以咁估),咁又要Rc vs 真道

貝珠 發表於 17-3-6 20:40
如果入唔到cky , 咁其他options 係咩呢?真道?(因為有IB ,所以咁估),咁又要Rc vs 真道
...

冇諗過真道。只諗CKY 同RC

cjay 發表於 17-3-6 20:43
冇諗過真道。只諗CKY 同RC

只係好奇點解咁有把握有cky offer 啫,仲要係龍年。如果你有any priority 可以入到cky, 咁唔使諗Rc, 但如果冇guarantee , 咁我會讀住RC 先。我識人係個case , 佢選了cky

Chinese of Cky should be stronger.
Ib results and the student prospects of RC should be better.
Go and visit their school website.

If you eventually want to go to CKY, why not stay in the local kindy for K3?

RC Year 1 should be the "honeymoon" year that allows kids to adapt to the new environment while local K3 should be training up kids' all aspects in full turbo before going to primary school. Taking Year 1 in RC then transfer to CKY P1 shouldn't be the best way, right?  

但樓主而家已經有RC offer Y1 offer, 但如果放棄左,繼續讀local kinder K3, 萬一考唔到CKY, 就會兩頭唔到岸。呢兩年出生率咁高,入CKY 嘅競爭好激烈,加上學校多sibling, 所以唔係話想入就入到。

利申:本人為CKY家長

cjay 發表於 17-3-6 20:05
我女兒有RC yr 1 offer, 想着讀一年先,之後再轉CKY,唔知值唔值得....

點解咁想轉CKY?轉來轉去,我覺得好無謂。如果是必收的話,就不用去RC讀一年吧...

不過如非必收,萬一失手,又沒有心儀後著的話,直接讀RC啦。

ChocoMilk33  樓主已經表明:「我女兒有RC yr 1 offer, 想着讀一年先」。  發表於 17-3-7 14:51
自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 17-3-7 14:20
點解咁想轉CKY?轉來轉去,我覺得好無謂。如果是必收的話,就不用去RC讀一年吧...

不過如非必收,萬一失 ...

我想比小朋友入一間校風好D的學校,及有繁體中文的一條龍。有好多人話RC的學生behaviour 比較差,尤其是中學。可能係太free.

引用:Quote:meowloo+發表於+17-3-7+14:20+ 點解

原帖由 cjay 於 17-03-09 發表
我想比小朋友入一間校風好D的學校,及有繁體中文的一條龍。有好多人話RC的學生behaviour 比較差,尤其是中 ...
但係國際版,RC 中學部的comment 都幾positive.  那要看看你的要求是怎樣。

CKY係本土私校,RC係國際學校,教學模式同課程也不一樣,CKY中文好過RC, 相對英文又無RC咁強嘅姐, 雖然我小朋友不是讀Rc, 但只單憑人地講RC校風唔係太好,咁對Rc學生唔係好公平,我都識得CKY嘅學生,有d都好似公主病咁,但唔代表CKY校風就唔好,所以其實好睇自己想要全國際教學模式,定係喜歡比較本土d,兩間也是好學校。

careysum 發表於 17-3-9 13:24
CKY係本土私校,RC係國際學校,教學模式同課程也不一樣,CKY中文好過RC, 相對英文又無RC咁強嘅姐, 雖然我小 ...

你是CKY 用家嗎?cky 教學方法跟ib school 無乜分別, 而且你怎樣分別英文程度? 數據呢?

Depends你喺本地定國際學校版問意見
‹ 上一主題|下一主題