用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教讀陳守仁的家長,對學校感覺如何?是否需外補? ...
go

想請教讀陳守仁的家長,對學校感覺如何?是否需外補? [複製鏈接]

想請教讀陳守仁的家長,對學校感覺如何?是否需外補?
   3    0    0    0

幾年前有家長係度投訴校長話學校功課多。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2683630

我個高小, 老實說比起其它官津, TSL 抄寫功課好少, 但做得快慢真因人而已. 一般6-7, 有改正之類, 一天1.5-2小時之內.   

但如我個唔喜中作, 有中作會好慢,  唔知要作幾久...  幸好通常都在星五. 其它的英文每天有幾張worksheet, 因為佢地一般英文不錯, 個幾張會在15-20 min 完成,  如果有present, 我個因好熱衷, 所以會在網上花時間, 我覺得是他time management 問題, 同多少都冇關.

依家TSL初小就唔知了, 最好由低小家長補充。 

HaYi 發表於 17-3-6 16:58
我個高小, 老實說比起其它官津, TSL 抄寫功課好少, 但做得快慢真因人而已. 一般6-7, 有改正之類, 一天1.5-2 ...

Thanks for your information

回覆樓主:

我認為TsL不是大家講的輕鬆,佢係比較少抄寫,但D功課-D都吾野少

HaYi  中數GS一般程度冇教快, 英文深D, 唔係淺的happy school, 不過多活動, 小朋友都好享受的.   發表於 17-3-7 13:05

nobletree 發表於 17-3-6 23:33
我認為TsL不是大家講的輕鬆,佢係比較少抄寫,但D功課-D都吾野少

多不多外補?

外不外補,看家長要求吧。我的小朋友沒有補習。現上初小,功課不算多,不計改正,大約三樣。甚至試過幾次只有一樣功課,考試前功課更少。中文默書也很少,兩三個月才一次,而且很久前通知。

小朋友讀緊小一 吾多功課 大部分時間半小時內完全 有寫作練習 時間因人而異
由於不太多功課 有很多時間睇書 中英寫用能力有明顯進步 每天有時間自己創作

無外補 因為我是FTM

四年班,1月開始之後好少功課。每學年通常都係9-12月多D, 1月後輕鬆好多,不過今年多咗好多小測,因為上學期開始全部年級取消一次大測。五、六年級因要應付升中,相信會辛苦少少。
‹ 上一主題|下一主題