用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國邊幾間學校做埋guardian
go

英國邊幾間學校做埋guardian [複製鏈接]

英國邊幾間學校做埋guardian? half-term,同exeat可以留校?因阿囡得10歲,佢話下年讀完year6要到英國讀書,但係英國無親無故!覺得如果學校做埋監護人會安心d(純粹個人覺得)!另外如果短假期可留校唔洗去host family到住就更家安心!所以請各家長提供資料!謝謝!
   2    0    0    0

RUTHIN SCHOOL

回覆樓主:

貨比三間,上留學中心一問便可,免費的。題外話英國監護人制度不太差,好處快融入當地生活,另監護人家中有其它學校學生,大家可交流。還有機會帶去吃中國菜 ,估學校多不會因太貴,如生病/入病,有監謢人可定期探訪,了解詳情。。。

以過來人身分,我覺得如果學校有做埋guardian,是一個不錯的選擇

我小朋友都是低年級,香港讀完小五便過去讀7年級 , 我在選校路上又沒諗過要學校做監護人, 因為升學展時見到 學校做埋監護人的學校大多是細校,而且假期活動不多。

又可以考慮到 學校 Exeat /  long weekend 學校宿舍是 開放的。

至於所有 Half Term  低年級時 返香港!

你應該直接去Agent 問 邊間學校做埋監護人 , 然後 再在當中再 揀選。

我囝是讀Y10, 但他讀緊的學校,全部exeat day/half term 都要離校,即是個個月都要為佢安排出面的住宿,都幾煩

多謝禁多位既意見!
Katrinafu, 你個小朋友禁細就去英國,係適應上有冇特別問題,如掛住你地?我諗你會明白我既擔心,大家嗰個都係囡,仲要禁細,請問你係用邊間監護人公司?你覺得佢地安排妥善嗎?

blue_label 發表於 17-3-6 17:25
多謝禁多位既意見!
Katrinafu, 你個小朋友禁細就去英國,係適應上有冇特別問題,如掛住你地?我諗你會明白 ...

我女兒很適應當地生活, 我覺得她冇乜掛住屋企/父母。  因為有時我都找唔到她,會隔日,2日先覆我。
我用緊Eve 的監護人服務, 我女所有Half term 都會返香港,所以 沒住過Eve 倫敦宿舍和 Host family 。
而學校 Exeat / Longweekend 是會開放宿舍,舍監會安排她們 去 睇戲,打保齡球、 行街等 活動,又有機會有當地同學
邀請到她們家住的 ,我女 有2次 Longweekend 到同學家 渡假,體驗當地文化, 好開心 又好玩 ,剛農曆年Longweekend , 同學媽咪帶她到 唐人街吃雞飯, 阿女勁開心。

katrinafu 發表於 17-3-6 18:12
我女兒很適應當地生活, 我覺得她冇乜掛住屋企/父母。  因為有時我都找唔到她,會隔日,2日先覆我。
我用 ...
你女兒讀邊間呀?因為Exeat同Longweekend學校都開放宿舍係我心目中既選擇!而且我都有睇Eve的監護人服務,因為我英文唔好,所以想搵個香港人做監護人!
‹ 上一主題|下一主題