用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
樓主: greentea000
go

子女的期望 vs 父母的期望   [複製鏈接]

回覆 wan_sosin 的帖子

普通班考好過精英班,精英班被丙係正常啊!

wan_sosin 發表於 17-3-8 12:44
精英班有特別待遇,呢點好明白。
但"做低"普通班,唔想佢哋太高分令到精英班的學生同老師無面子,卻是這樣 ...

精英班成績不如其它班別會別人照肺其實係好正常

不過我又唔認為學校會因為咁"整低"其它班既成績, 始終最後學校要背負所有學生既成績, 整低人地去就班唔夠叻既人呢種犯本既行為, 邊有學校會咁蠢?

即使課程相同, 精英班一般係會教深入D, 要求亦高D (平時出多D高層次問題). 普通班未必會有呢D, 不過我唔認為咁係算整低普通班既學生成績.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

greentea000 發表於 17-3-8 12:51

普通班考好過精英班,精英班被丙係正常啊!

所以家長都唔會放過小朋友,嗰種不段比較嘅心態,唔想有人叻過自己的心態,早早傳落小朋友身上,小朋友變得接受唔到自己差了一點點,也容不下比自己優勝的同學。
小學生心志唔成熟,唔識諗,上年有同學因情緒問題要見輔導,但家長都係唔放手。
我唔係反對精英班,只係學校同家長要處理得適當一些。

hkpapa852 發表於 17-3-8 13:02
精英班成績不如其它班別會別人照肺其實係好正常

不過我又唔認為學校會因為咁"整低"其它班既成績, 始終最 ...

精英班教深教快教難,係正路,學校政策也未必會玩自己,但個別老師好難講,唔派返功課比學生温習,比分仲比得緊過精英班,就算唔一定佢哋係刻意咁做,但老師最少都應該做到基本嘅教學,不過我補充,可能真係剛功遇上麻麻嘅老師。

wan_sosin 發表於 17-3-8 13:15
精英班教深教快教難,係正路,學校政策也未必會玩自己,但個別老師好難講,唔派返功課比學生温習,比分仲 ...
個別老師問題, 間間學校都會有.

好似精英班一樣會有老師hea教咁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-8 08:47
做暑期作業其實好少事啫, 以前我永遠係派番嚟頭2-3日KO咗, 跟住hea足一個暑假.

不過近年先知, 依家有D學校 ...
我都係,暑期作業一派返黎就花幾日時間密密做,早做完早享受。

greentea000  之後做咩呢?父母俾全程玩?  發表於 17-3-8 13:28

hkpapa852 發表於 17-3-8 13:17
個別老師問題, 間間學校都會有.

好似精英班一樣會有老師hea教咁

明白!可能這兩年的對比令我有這些感覺。學生始終要學識自己甚樣去學習,去努力,其實都係一個機會自己學去比推動力自己,唔好單靠老師。

到咁上下,例如以前既CE、AL,真係唔係/唔敢只靠學校老師架!

little_yolky  唔怪得我公開試考得咁差啦,原來唔可以只靠學校老師架?  發表於 17-3-8 13:52

但"做低"普通班,唔想佢哋太高分令到精英班的學生同老師無面子,卻是這樣 ...
咁係果個老師問題啫, 仲要係中一, 分班都係班P6生考個pre-S1或分班試, 點可以作準。讀落大執位相當正常。

利申:我中五有去bio雞精班。
我呢科比較差,估計C,好幸運可能B,但想搏A。飲雞精,超幸運A左。

有個7A既,自己校園刊物訪問佢,佢唔敢答無補習,因為好多人係補習社見過佢!

之後做咩呢?父母俾全程玩?

父母要返工,吾識得教我。所以做完暑期作業後就隨心所欲,只要吾犯法,想做什麽都得。

greentea000  羨慕!!!  發表於 17-3-8 14:20

wan_sosin 發表於 17-3-8 13:04
所以家長都唔會放過小朋友,嗰種不段比較嘅心態,唔想有人叻過自己的心態,早早傳落小朋友身上,小朋友變得接受唔到自己差了一點點,也容不下比自己優勝的同學。
小學生心志唔成熟,唔識諗,上年有同學因情緒問題要見輔導,但家長都係唔放手。
我唔係反對精英班,只係學校同家長要處理得適當一些。
競爭真係由出世就開始,但係爭咩唔爭咩,就可以父母引導/自己決定。

little_yolky 發表於 17-3-8 13:53
咁係果個老師問題啫, 仲要係中一, 分班都係班P6生考個pre-S1或分班試, 點可以作準。讀落大執位相當正常。 ...

咪係!靠一個試去分班,唔會好準,老師鬧學生係因為無面,自己嗰班差過人哋

哇,原來面子係甘緊要的。

中學自行面試問鬥魚,仲要用英文答!
我連鬥魚係咩都唔知呀!

好彩出世早!

little_yolky  鬥魚係咩嚟????  發表於 17-3-10 10:20

greentea000 發表於 17-3-8 14:21
競爭真係由出世就開始,但係爭咩唔爭咩,就可以父母引導/自己決定。

就係咁樣,家長要學識處理,唔係一件易事,無父母想由得仔女唔掂,但點樣係合適的期望,什麼才是真正提高到小朋友能力。
以前聽過一個氣功師傅講,氣功有分硬功軟功,硬功隨時會傷身,軟功可健體醫人。
教小朋友真係要學下軟氣功,硬碰只會傷

Ahbee02 發表於 17-3-8 14:24
哇,原來面子係甘緊要的。

老師教唔到一班出色嘅精英班,隨時下年無得教好班,影響佢哋事途,所以精英班老師好落力,又會不斷提出種種要求,要求分數要幾高先接受,唔掂又會比電話家長,揾家長幫拖。
最近,我同另一間學校嘅精英班家長傾開,佢話老師提議家長買某本數學練習,原來到考試真係出返嗰本練習的題形,佢話後悔無買。

Ahbee02  真係好慨歎現今的教育。家長要保持一顆平常心,著實不易。  發表於 17-3-8 15:05
greentea000  咁公然俾tips?  發表於 17-3-8 14:51

精英班太濫了,一d都唔精英,有d小學一級五班成三班精英班,我自細理解既精英唔係咁既,根本唔係培養精英,係睇住本校每年升中B1人數來分班。

好似大海有學霸PO,同我理解中既學霸有好大出入,一山好難藏二虎嘛,一級得個學霸先稱得上一方霸王,但有網友女既朋友有幾個係學霸,犀利!可能我太狹窄。

greentea000  五班有三班精英班,叻學生多過差學生咁反常?  發表於 17-3-8 14:52

///
greentea000  五班有三班精英班,叻學生多過差學生咁反常?  發表於 1 分鐘前
//

我仔女讀過間小學係咁,佢地B1生多,至於B1生都係叻學生?就見仁見智。

October. 發表於 17-3-8 14:55
///
greentea000  五班有三班精英班,叻學生多過差學生咁反常?  發表於 1 分鐘前
//

我認同你!
造就出來嘅精英班學生,大有人在。
普遍已失去了因才施教嘅原意。只係揀一班可"造"之才。
當然我唔會否定有真正培育到好學生嘅學校,不過難求。
‹ 上一主題|下一主題