用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
樓主: greentea000
go

子女的期望 vs 父母的期望   [複製鏈接]

MNIF 發表於 17-3-5 17:31
我想問吓樓主,今天你長大成人,可曾有半點想過感恩父母嘅辛勞。父母辛苦花錢把你養到今天,你還清條數未?
不要説我又沒有要求他們把我生下來!能夠活著,你才因此體會到許多美好的事物...生命中的一切感動,都是因為他們賜與你生命。
如有冒犯,請諒。

開得post就預左有各種意見。

同人補習除左要俾錢請鐘點代替自己做家務,阿媽成日扣零用錢,仲有就係既然有負親恩就幫阿媽止蝕吧!無法減少阿媽對我既期望,唯有減少阿媽投資係我身上既時間同金錢。阿媽前期投入太多,一計算沉沒成本,佢好難抽身。我比較理性,或者係狠心,唔喜歡感覺欠左阿媽。欠係一定欠,可以欠少D就少D,早D還早D清。

上中學之後,我基本可以應付自己既開支(搭車、食飯)。老豆俾書簿費,佢堅持,我接受。補習學生父母亦比較好心,佢地以為我家境好困難,好多時包我晚飯同車錢,假期加鐘會俾多些少,另有成績進步獎金,又介紹其他學生俾我。每月$500俾老豆當水電煤,成個中學都無開過冷氣。唔少得要用好多二手野,學校放暑假之前有舊物會,有校服同課本,真係大大減輕負擔。家族不成文規定,做兼職賺錢都一定要俾一部分父母,意思意思俾$500阿媽。加上暑期工,可以支持我中四至中七既堂費。除左無俾租,俾唔到。

入大學之後就無係屋企住,每月俾$2000阿媽。

做野之後,每月俾1/4人工阿媽,過年俾多1個月家用,如果有花紅再另外俾。生日有禮物,每年資助1萬蚊旅行。
暫時係咁。

我唔想美化以前同阿媽之間既鬥爭,確實係沉默又激烈既。就好似分手男女,唔講心就講金,我起碼比無心又無金好DD既。我又無做空中飛人,令阿媽血本無歸,真係自我感覺良好架。

生仔有風險,投資仔女要謹慎。生著我呢D真係嘔心瀝血,悔不當初,及早止蝕啊!

我唔只體會到歲月靜好,仲有相愛相殺,買一送一呢!

Tintin926  有子女如此,夫復何求!  發表於 17-3-8 11:55

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-3-7 22:31
回覆 homeuser 的帖子

我同媽媽關係同好多朋友/同學相比,唔算好好,可能因爲性格同埋年紀差太遠(佢 196 ...
咁後生已經咁識諗等到幾廿歲人都唔響度先作『賽後檢討』 ,已經太遲,亦充滿遺憾。
其實照顧A仔真係好大壓力,付出多而幾乎無回報,希望你能繼續keep住體諒父母。

hkpapa852 發表於 17-3-8 08:02
妳以前讀官校嗎?
呢D情況係官校比較常見D。
津校。
小學2間,中學3間,天主教、基督教、佛教都讀過。

5間都有精英班,放牛班係要自求多福。

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 17-3-8 08:08

我意思係原來都有這樣的學校,即是有機會出現,無講是所有 ...
見你引申到『香港教育』所以先想澄清一下,所以揀學校好重要,唔係淨係睇成績。

IloveJJ 發表於 17-3-8 07:25
暑假作業點可以唔做呢?學校無規定既咩?
有規定,無跟隨。如果老師死追就每星期補做D,拖長做,考試測驗又唔做咁,唔追就唔做。
家族唔係太依賴學校教育,認為自己教更有針對性更有效率,去到最後係睇會考成績。

醒目開學勳章

greentea000  其他學校唔知,不過報紙都講過某D學校既人事變動頻繁。又,每年教院要實習,學校可以拒絕?當然係少數

以前學校都有老師實習,但只限初中,亦只教1、2個星期,影響不大。

greentea000  只可以講我既經歷比較豐富又多元化呢!  發表於 17-3-8 08:28

IloveJJ 發表於 17-3-8 08:26
我都覺得自己做係更有效率,但中學都自己?即係去補習?

果陣去到會考班好少無補習既,無論係一對一定雞精班。真正叻果堆係學校係應付式,精力留放學後。

不過呢個做法有相當風險,一個係學校容忍度,二係你真係勁,可以拎幾個A果種。

IloveJJ 發表於 17-3-8 00:32
嘩,咁睇嚟有精英班真係唔係幾好喎!學校點可以咁架,普通班既學生,都一樣有機會變精英架!
咁你仔成績有 ...

其實有精英班既學校基本上係開宗名義會對學生有"差別待遇", 只係家長無認真去瞭解呢個潛暗示啫.

我唔介意學校講明自己有精英班, 反而對個D表面話對所有學生一視同仁, 但暗地裡為學生分組分級既學校好反感.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

greentea000 發表於 17-3-8 08:23
有規定,無跟隨。如果老師死追就每星期補做D,拖長做,考試測驗又唔做咁,唔追就唔做。
家族唔係太依賴學 ...
做暑期作業其實好少事啫, 以前我永遠係派番嚟頭2-3日KO咗, 跟住hea足一個暑假.

不過近年先知, 依家有D學校, 連暑期作業既內容都話係測驗範圍, 真係慌死D小朋友唔認真去做
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

好大堆頭,除左中英數各1本,仲有幾本讀書報告,另2、3個group project,再加2、3個個人成長計劃(例如學左新樂器,或者參加左咩青少年暑假體驗),煩到嘔!

hkpapa852  咁又多咗D, 我通常只係得2-3本作業  發表於 17-3-8 08:59

hkpapa852 發表於 17-3-8 08:44
其實有精英班既學校基本上係開宗名義會對學生有"差別待遇", 只係家長無認真去瞭解呢個潛暗示啫.

我唔介意學校講明自己有精英班, 反而對個D表面話對所有學生一視同仁, 但暗地裡為學生分組分級既學校.

獨具慧眼!

樓主的帖真係一石激起千重浪,引來唔少網友的分享,我自己都想起唔少童年往事。只可以說,一個人到中年,可以講父母恩重如山,好感激父母,佢係一個幸福的人,但唔係人人都有咁既運氣。

BBQporkpork  agree  發表於 17-3-10 13:28
Tintin926  Well said  發表於 17-3-8 12:03

MNIF 發表於 17-3-8 11:02
你未為人父母,係體驗唔倒做父母嘅艱難。金錢物質背後嘅心力同掛慮,甚至乎犠生自己生命也在所不惜。父母恩 ...
放心, 睇樓主情況, 佢應該唔會生小朋友, 所以唔會輪迴, 會止蝕於佢。

greentea000    發表於 17-3-8 12:20

Jane1983 發表於 17-3-8 11:24
樓主的帖真係一石激起千重浪,引來唔少網友的分享,我自己都想起唔少童年往事。只可以說,一個人到中年,可 ...
我都有咁既感慨。之前都有睇到D帖, 好多JM都遇過不好既老師, 所以對老師好反感。

我回想都真係好幸福, 雖然幼年喪母, 但阿爸咬緊牙關同阿女麻一齊帶大班馬騮, 唔係一兩個喎, 係七個喎, 其中有四個在學, 最細得3歲, 無在學果D都一兩年內嫁晒, 走得就走。我阿女麻成日叫阿爸娶番個, 始終佢當時四十多, 後生又靚仔, 但阿爸驚後母虐待小朋友(可能睇白雪公主太多), 所以堅持唔娶, 努力自己養家, 咁你話, 咁既阿爸點可以令人唔尊敬先? 不過, 响我屋企, 都唔係個個鐘意阿爸架, 好多意見, 好多批評。既係客觀既事係咁, 睇既人解讀又唔一樣, 結果可以好極端。

我父母又好, 老師又好, 老公又好, 阿女又好, 其實我都真係幾幸福了。不過, 相同既事, 有人可能會覺得唔好, 唔幸福, 真係要睇下自己點睇。樓主阿爸咁man咁好, 在我嚟睇, 我會覺得好幸福了。

October.  知足常樂  發表於 17-3-8 15:11
greentea000  無錯,同阿媽不至於斷絕來往都係靠老豆拉扯,可以話替我保留左一個機會。   發表於 17-3-8 12:19
Jane1983  同一件事,真係人人感受吾同  發表於 17-3-8 12:12

回覆樓主:

輪迴不一定做人的,哈哈...有欠有還,總要一世要的,好似三生三世xxx一樣,欠情還情,欠眼還眼(煲太多劇)

greentea000  最好係下世角色互換  發表於 17-3-8 12:25

greentea000 發表於 17-3-8 09:01
獨具慧眼!
greentea000  無錯,同阿媽不至於斷絕來往都係靠老豆拉扯,可以話替我保留左一個機會。

有陣時上一輩既人做嘢over咗, 佢哋有自己既經歷造成佢當時既行為。但我哋長大咗, 過咗去既就過去, 唔係話原唔原諒, 寬唔寬恕既問題, 而係你已經可以掌握自己既人生, 唔好因為佢既經歷影響咗你既經歷。讀歷史就係咁, 知道以前發生咩事, 自己唔好重蹈覆轍就得, 因為有過去, 先會造就到現在既你, 環環緊扣, 反正, 你要盡力讓自己過得幸福就可以了。

我們都有一位了不起既父親。

greentea000  老實,為自己我無意願修補,為老豆或者仲有可能,不過唔會係近期既事。  發表於 17-3-8 12:30

greentea000  老實,為自己我無意願修補,為老豆或者仲有可能,不過唔會係近期既事。

係, 為咗阿爸。要阿爸開開心心。

hkpapa852 發表於 17-3-8 08:44

我唔介意 ...

精英班有特別待遇,呢點好明白。
但"做低"普通班,唔想佢哋太高分令到精英班的學生同老師無面子,卻是這樣去"差別".
我姨甥早前讀葵涌B1中,中一時讀普通班,入唔到精英班,但佢同另一個同學在中一考到全級十名內,於是,因為佢哋這兩個學生,令精英班比老師狂"丙"!令佢哋有失面子。
‹ 上一主題|下一主題