用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
樓主: greentea000
go

子女的期望 vs 父母的期望   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-3-7 22:31
回覆 homeuser 的帖子

我同媽媽關係同好多朋友/同學相比,唔算好好,可能因爲性格同埋年紀差太遠(佢 196 ...
你很懂事, 也很體貼,真替你媽媽高興, 有個心腸這麼柔軟的女兒, 最難得是年紀輕輕已這麼懂得體諒及欣賞別人

回覆 IloveJJ 的帖子

精英班天天向上,不進則退,永遠有更高更遠大目標。如果要繼續留係精英班唯有被逼進步,直到跟唔上被淘汰,又換新血入黎。

greentea000 發表於 17-3-7 22:00
過份聚焦反而失焦,距離產生美同樣適用於親子關係!

加油!
謝謝, 我覺得你睇事情很透徹,很有洞察力,相信你一家都是高智慧的一群, 如果少一點執着,少一點偏激, 相信你既人生會更完滿快樂

greentea000 發表於 17-3-7 21:55
何止不笨,簡直聰明到逆天,只係唔識/唔想表達,父母又無察覺。

越極端既家長,仔女越早熟,未使出社會已 ...

遺傳DNA給孩子,自己知自己事,要求很低,父母要求自己升班,自己也孩子升班就好。。。哈哈! 小學叻,不等於中學一樣,因有其它影響如拍拖,反叛,打機等,相反小學唔叻,不等於中學一樣,同孩子要鬥智鬥力。另成績差,不是孩子的世界未日,EK正好有很多好的方法家長提供,非常有用的。

greentea000  無錯,一生既變數太多!  發表於 17-3-8 02:26

IloveJJ 發表於 17-3-7 22:37
純粹好奇:你話分數同開心,你揀開心。
咁即係轉返普通班,分數就真係會差啲嗎?即係話同一個人,讀精英班 ...

唔比較唔知,在有得比較之下,精英班同其他班嘅老師,是有分別,我仔今年經常有老師因種種原因無上堂,放產假,帶隊比賽等等,代課老師唔會點教書,一係睇ETV.
測驗考試,可以唔派返晒所有功課練習比學生温,老師也不會提學生考試温習的重點,老師唔太會幫學生,可能覺得普通班,點幫都作用唔大。
今年係英文老師好好,雖然惡,但佢有為學生著想,教得認真,有提學生課程重點,上次考試,呀仔Writing寫得字數多,額外比加bonus分比佢。
普通班如要keep成績,要自己落多些功夫,老師靠唔過,要自己執生。
不過,我仍然覺得決定權係自己度,好過比老師捻到實。
當然,我都只係講我仔學校,其他學校點樣我唔清楚。
亦可能只係咁啱我仔今年遇著嘅老師比較一般,我知學校教高小嘅老師會比初小的好。

bobbob  學校做法不要得  發表於 17-3-8 08:00

IloveJJ 發表於 17-3-8 00:32
嘩,咁睇嚟有精英班真係唔係幾好喎!學校點可以咁架,普通班既學生,都一樣有機會變精英架!
咁你仔成績有 ...

唔只我仔跌,連同呀仔一起離開精英班個同學都跌咗,嗰位同學仲要係上年考級十以內,我會睇下下學期情況如何。
我又唔太擔心,不過要掌握點樣在普通班學習,我仔現在其實玩嘅時間好多,如果到關鍵時刻,其實仍有空間可以努力。要知精英班其實唔少學生外補。都有好熟嘅家長同我講,唔洗補習都已經算唔錯。

greentea000  家長投入咁多,其實精英班既實力學校部分要打個折扣。  發表於 17-3-8 02:35

我中四、中五非精英班,兩年都有老師進修/不明原因消失一段時間,代課老師本身仲唔係讀果科既,e.g.讀中史既代課化學,實驗堂完全無法上,其他時間叫我地自修。一係就有教育學院學生黎實習,真係好慘!

wan_sosin 發表於 17-3-8 01:04
唔只我仔跌,連同呀仔一起離開精英班個同學都跌咗,嗰位同學仲要係上年考級十以內,我會睇下下學期情況如 ...
其他人係咩原因唔讀精英班?

greentea000 發表於 17-3-8 01:16
我中四、中五非精英班,兩年都有老師進修/不明原因消失一段時間,代課老師本身仲唔係讀果科既,e.g.讀中史 ...

原來上到中學都會有咁嘅情況,香港教育質素都真是十分之高!!!

greentea000  都唔明學校係會考班生死關頭安排教育學院學生黎實習,仲兩年都有,無陰公!   發表於 17-3-8 02:32

greentea000 發表於 17-3-8 01:17
其他人係咩原因唔讀精英班?

上年連埋呀仔,有三個唔讀,當中一個同我個仔原因相近,融入唔到個班,不過其實佢幾乖,唔明點解無乜同學鍾意佢。另一個就因為覺得壓力太大,成績又緊緊嗰種,老師有些微言。
做成這個情況,班主任有責任,今年佢無再做精英班班主任,落咗去教小一。
我亦知道有同學收到通告,但最後家長揀唔入。
聽聞校長話會對精英班作出檢討。

greentea000  家長精左,唔完呢個遊戲!  發表於 17-3-8 02:33

October.  果然係虎母無犬女,你根本係資優生,難怪你媽媽對你要求咁高,佢都係想你成材,不過手法過咗火   [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 昨天 23:43

當年無資優生既講法,而我又唔係電視、報紙上果種神童(心算加減乘除快過計數機)。阿媽亦無帶我做過咩測試,成績好父母係歸功於勤力,功夫做足。

不過家族教育有一條重要原則:笨鳥先飛。

先飛到咩程度呢?暑假粗略讀左新學年既課本,做埋練習,基本上KO七七八八內容。到開學老師教就已經係重溫,同埋重點攻克一D難題。所以暑假無咩旅行啊、暑假活動啊,全部係讀書。一般係上午讀書,下午課外精進(包括去圖書館),夜晚有電視睇(國家地理、時事節目、英文電影)。抖氣就係期末考完到放暑假之間要返學又無所事事果一、兩個星期,同埋開學前一星期。

暑期作業呢?唔做。

好在我小學係最後實施呢個做法,新一代已經取消。

homeuser  代價好大  發表於 17-3-10 02:22
wan_sosin  你講的暑期預習,似足我仔學校個級一學生的讀書方法,級一的代價超大.  發表於 17-3-9 00:32

IloveJJ 發表於 17-3-8 07:24
咁不過如果唔讀精英班,時間多咗,用來溫習,可能成績會仲好。我仔就係功課做得慢,成日都唔夠時間溫。
...

今年是比上年多了時間,玩多咗,睇書多咗,温習時間可以自己控制,但功課係局任要做,功課少有好多好處

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 17-3-8 01:29

原來上到中學都會有咁嘅情況,香港教育質素都真是十分之高 ...
相信只有少部分學校會咁極端,我以前中小學都無精英班,我啲後輩都無,頂多係個別科目按能力分組,唔好一竹篙打一船人。

greentea000  其他學校唔知,不過報紙都講過某D學校既人事變動頻繁。又,每年教院要實習,學校可以拒絕?當然係少數,祈   發表於 17-3-8 08:04

greentea000 發表於 17-3-8 01:16
我中四、中五非精英班,兩年都有老師進修/不明原因消失一段時間,代課老師本身仲唔係讀果科既,e.g.讀中史 ...

妳以前讀官校嗎?
呢D情況係官校比較常見D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

greentea000 發表於 17-3-7 22:23
我跳級之後都係無朋友,阿媽認為無問題,返學係讀書,玩到就一齊玩,無就自己玩。

開學果兩個月我好似吉 ...

又是家長同小朋友的分歧,有些家長覺得返學成績大晒,其他事可以不理,但真正在學校的是小朋友,校園生活唔開心,係好痛苦嘅事,我知仔其實運動比讀書拿手,上年同學同老師反而偏唔欣賞佢,同學可能直情唔抵得,試過當住我在場,佢同學問佢,你真係跑過三公里比賽?我忍唔住答個同學,你咁講,是覺得係姨姨我講大話!
小二學生,可以彼此咁唔信任,我明我仔有幾唔開心。
我哋係頭32名入精英班,真正有實力唔知有幾個?加上有些學生揀唔入,但後補的學生入到去其實唔易過,都幾難追,但有些家長覺得入到去自然成績會好D.

greentea000  如果時間許可,運動盡量keep住,升中多個保障。  發表於 17-3-8 09:29

bobbob 發表於 17-3-8 07:58
相信只有少部分學校會咁極端,我以前中小學都無精英班,我啲後輩都無,頂多係個別科目按能力分組,唔好一竹 ...

我意思係原來都有這樣的學校,即是有機會出現,無講是所有或好多學校。不過現在都有唔少家長之間有分歧,有些家長好支持EDB.每個人角度唔同。如何衡量一間好的學校都唔同,樓主媽媽同樓主就有好唔一樣的睇法。
我應該加上是我個人的睇法。
還有,我仔間學校另外亦有好的一方面,只係我攞咗唔太好嘅地方出嚟講,一間學校總有好有唔好。

greentea000  唔可能有10全10美學校,唔太出位就算。  發表於 17-3-8 09:30
‹ 上一主題|下一主題