用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女的期望 vs 父母的期望
樓主: greentea000
go

子女的期望 vs 父母的期望   [複製鏈接]

回覆 wan_sosin 的帖子

同事對果D話無精英班既學校又好懷疑,真係難做人!

wan_sosin 發表於 17-3-8 15:10
我認同你!
造就出來嘅精英班學生,大有人在。
普遍已失去了因才施教嘅原意。只係揀一班可"造"之才。
你好灑脫,毅然QUIT出精英班,知道你阿仔更加需要既是什麼。

我仲係分數中浮沉,努力追隨緊本港升學制度既軌道。

突然發現一個問題:面試時扭曲自己真係有用嗎?例如美化自己既缺點。
直接承認唔通唔係有自知之明既美德咩?

wan_sosin  好多人都喜歡美麗的謊言  發表於 17-3-9 10:55

October. 發表於 17-3-8 15:26
你好灑脫,毅然QUIT出精英班,知道你阿仔更加需要既是什麼。

我仲係分數中浮沉,努力追隨緊本港升學制度既 ...

太過獎,唔講得什麼灑脫,我都有些判斷錯誤,只是回頭是岸。
我小朋友其實係SEN,算是border case, 我曾經想可能同學會對佢有正面影響,但原來事情並非如此,佢有段時間用去醫療室來逃避上堂。我並唔會好似其他同學咁樣,小朋友要輔導都仍然要堅持個分數成績。

greentea000  同學知道你仔SEN?  發表於 17-3-8 16:29

我咁諗:SEN考入精英班係一個好大既認可。佢退出會好失落嗎?有其他方面認可頂住?又,隨住再升高D年級,爭到既野越唔容易放棄。都要令佢內心強大D,抗壓好D,出到社會佢無你保護呢。

wan_sosin  離開嗰個班,佢不之幾開心,唔比佢走怕佢第日怨我,你應該好明白  發表於 17-3-9 10:58

初中時社工一星期到校2日,每次經過社工房都急急腳,好驚被捉入去傾謁。一旦俾同學知道就成為異類,生人勿近

greentea000 發表於 17-3-8 16:36

我咁諗:SEN考入精英班係一個好大既認可。佢退出會好失落嗎?有其他方面認可頂住? ...

同學仔唔知佢係SEN。
佢唔係信心簿弱嘅人,佢運動好好,今年越級參加學界田徑丙組。
佢上年是討厭同學睇人唔起的嘴臉,加上老師要求佢嘅事,對佢嚟講好難做到,家長日同我講,要訓練佢坐好D,否則第日好難升中面試,實情係老師唔鍾意佢成日郁嚟郁去,我都明,唔係個個老師接受不太一樣嘅學生。

wan_sosin 發表於 17-3-8 16:13
我小朋友其實係SEN,算是border case, 我曾經 ...
border case, 有機會完全無事,你小朋友好醒,識得利用醫療室來逃避上堂,我女中學時就係利用佢來逃避體育堂。
需要輔導既小朋友家長條路好艱難,諗下自己細路小學時溫書睇功課時既嘮嘈,實在不算什麼回事,你仔成績唔錯,暫時放一邊,精唔精英班其實影響不大,專注輔導培養佢其它方面事項,可說是明智的。

IloveJJ 發表於 17-3-8 16:42
逃去醫療室咁嚴重?咁睇嚟你仔係好需要同伴喎! 咁你揀中學要好小心先得。
...

多謝你嘅提醒! 有朋友提意入男校,我都會向這方面考慮

IloveJJ 發表於 17-3-8 17:11
除咗要男校,我諗可能仲要係無咁著重成績既男校添! 例如:英華,華仁嗰啲。如果係重學業既,可能都一樣有咁 ...

同埋要運動都好的,有老師朋友話,加上運動成績,可能入到英華

greentea000  運動成績真係吃香架,keep住!  發表於 17-3-8 17:37

October. 發表於 17-3-8 17:01
border case, 有機會完全無事,你小朋友好醒,識得利用醫療室來逃避上堂,我女中學時就係利用佢來逃避體育 ...

謝謝你意見!我都認為小朋友要全人發展。
今日都收到學校兩個來電,現在已平常心對呢類事情,亦交由個仔自己處理,我只建議了佢一些處事方法,跟住話,你需要自己承擔和處理了。
佢亦都同我講,無問題,佢知道點樣同老師講。
怪佢無用,教佢第日點做人好過。
多年來,是佢磨練了我。

樓主幾多歲?

老實講系我case裡,我老豆死咗我都未原諒距,但系距系我5歲前都好錫我,只系重男輕女嫖賭飲吹拋妻棄女勒索家人一去無回頭。最近可能年紀大(快奔三),時間多,胡思亂想:其實老豆都系因為爺爺嫲嫲唔識教,果個年代冇咩接受教育,反正距都早死得到應得懲罰,因果報應,可能我上一世都對距好差。

漸漸冇再嬲距甚至當距只系我生命一個過客,成功做到反面教材教懂我不要如此對待下一代。

我只系有感而發,ek真好,可以令更多人引起啟發思考

greentea000  原諒。。。要時間。。。要理由,我雪住先!  發表於 17-3-8 17:45
greentea000  奔幾年都三啦!  發表於 17-3-8 17:43

同事仔老師好好成日搵機會俾個仔走動,仔每日返學好開心。不過一諗到中學,可能無咁好心既老師,又好擔心!

IloveJJ 發表於 17-3-8 17:20
係呀!英華嗰啲係好著重面試、運動嗰啲。但我老公話佢以前讀嗰時,派親測驗考試卷,都係由高到低,或者由 ...

其實佢唔係最怕成績嗰種壓力,暫時佢其實唔多care,佢可以唔記得自己考第幾,佢可以攞93分,但返嚟記錯,同我講83分。
上年最大問題係同學關係同老師問題,成績佢轉頭就唔理,不過我都唔想佢慢慢唔識欣賞自己,呢點係佢自己不自覺的,就好似佢話,乜95分好高咩,其實佢已有些失去了自己,所以先快快離開。
但去到中學,個人大了,同而家小學會唔同,都係一路慢慢睇住條路應該點行

wan_sosin 發表於 17-3-8 16:13
我小朋友其實係SEN,算是border case, 我曾經 ...

孔陳錦霞女士是香港特殊學習障礙協會前副主席,孔生是医生,孩孑有特殊學習障礙,讀迦密中學,讀得很開心。。。

brother4 發表於 17-3-8 17:44
孔陳錦霞女士是香港特殊學習障礙協會前副主席,孔生是医生,孩孑有特殊學習障礙,讀迦密中學,讀得很開心 ...

謝謝你的資料提供

greentea000  主席李葉亮青仔讀完 IVE投身配藥業,一樣有前途!  發表於 17-3-8 18:02

greentea000 發表於 17-3-8 17:41

同事仔老師好好成日搵機會俾個仔走動,仔每日返學好開心。不過一諗到中學,可能無 ...

學校老師都安排唔少任務比我個仔,等佢唔太得閒,仲做到有服務獎攞,佢而家返學都開心,但有時係佢自己問題,唔怨得人哋。
其實平均嚟講(除了上年),校園生活算唔錯,我仔好鍾意個校長。
‹ 上一主題|下一主題