用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有沒有以英文為主要教學語言而又支援資優生的小學? ...
go

請問有沒有以英文為主要教學語言而又支援資優生的小學?

我囡今日去中大做TEST, 確認資優, 幸運的是佢暫時冇乜情緒問題, 資優的方向亦很平均, 只係專注力差少少(做到30分鐘就開始周身郁), 我同老公唔想浪費佢既能力, 所以想幫佢轉校~
講解個TEST時, 心理學家話最好幫佢揀一間英文為主以及少功課的學校, 可以幫佢更加發揮所長~
請問有冇呢類小學呢?
謝謝各位!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 17-3-3 18:15
我囡今日去中大做TEST, 確認資優, 幸運的是佢暫時冇乜情緒問題, 資優的方向亦很平均, 只係專注力差少少(做 ...

如英文可以及家裏能負擔的話,可考慮ESF小學。

ESF 小學,雖然沒有特別支援資優生,但很注重個人發展及主動學習,鼓勵孩子問問題,自己思考找答案,著重明白變通運用,不需要死記爛背。

阿仔都係資優生,ESF 小學極少功課,他有足夠時間睇不同的書藉及鑽硏他的數學。

數學按能力分唔同pathway, 有extension增潤課程,阿仔更試過小四數學科跳級跟小六上。

Activehealth 發表於 17-3-3 20:25

如英文可以及家裏能負擔的話,可考慮ESF小學。
THX~ 我都好鐘意ESF既學校呢~想問下你讀邊一間架? 係咪有分區? 住元朗係要報沙田果間嗎? THX~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 17-3-4 01:19
THX~ 我都好鐘意ESF既學校呢~想問下你讀邊一間架? 係咪有分區? 住元朗係要報沙田果間嗎? THX~
...

應該係Sha Tin Junior School

http://www.esf.edu.hk/esf-zones/

但ESF 極多人申請,有好多人已經on waiting list 等緊。

Activehealth 發表於 17-3-4 07:35
應該係Sha Tin Junior School

http://www.esf.edu.hk/esf-zones/
THX

小小映像誌
張家大少奶的美食日記

沙田王錦輝
中文用普通話, Liberal Arts用廣東話, 其他科全用英文教.
會自己開資優教育中心.
現在已有acceleration class for the gifted in math.

kat0318 發表於 17-3-6 08:11
沙田王錦輝
中文用普通話, Liberal Arts用廣東話, 其他科全用英文教.
會自己開資優教育中心.
THX~~ 等我研究下先~ 我之前有去過佢地OPEN DAY, D小朋友既英文同自信都好吸引我~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

我囡今日去中大做TEST, 確認資優, 幸運的是佢暫時冇乜情緒問題, 資優的方向亦很平均, 只係專注力差少少(做 ...

我小朋友情況一樣,今年10月去咗中大做test,證實資優,情緒無乜問題,心理學家亦都建議佢讀英文小學,同埋少功課嘅學校,好在我一早同佢搵咗啲類學校,依家讀緊小一,返學非常開心,返到屋企亦都有大把時間學佢想學嘅嘢。

除了IS, St Margaret, CKY那些也不錯。資優真係讀非傳統會更好

964000 發表於 17-11-17 15:24
除了IS, St Margaret, CKY那些也不錯。資優真係讀非傳統會更好
謝謝~ 而家報左D IS, 希望收啦~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

我小兒也是資優生,學英文比學中文容易。我們特別安排他在中文傳統小學上學。因為想他多點機會接觸和學習中文。還好他沒有抗拒,最難是中文默書,現在中文也學得不錯。至於英文學習,他常用YouTube 或Khan Academy 學習各種科學和數學;上的都是英文網站,所以都會説流利的英語。