用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶STAGE 2收生, 星期一開始接受申請 (24個位) ...
樓主: wongkaka
go

李國寶STAGE 2收生, 星期一開始接受申請 (24個位) [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

明白哂!咁遮係如果有offer in左都未必收。
咁唔浪費時間去in 了。

Mayyuen18 發表於 17-3-4 13:30
回覆 小時了了 的帖子
明白哂!咁遮係如果有offer in左都未必收。
咁唔浪費時間去in 了。
事情有兩面睇。如果係好嗰面我會咁諗:

李國寶咁多年以來第二輪收生公佈日子都係所有直資將小六資料表交晒去教育局之後,真係純我估計,李國寶已經好有第二輪取錄嘅考生已在A直資註冊嘅程序及做法。如果係我,李國寶面試日期 2017年4月8日應該考完呈三及自行已面晒試,嗰段時間都無咩攪,點解唔去考李國寶博一博呢? 唔試唔博一定唔得。

如果大家都係唔放心,其實星期一可以試打去李國寶問下第二輪無小六資料表可唔可以留位(當然接線生可能官方答案唔得)。

回覆 小時了了 的帖子

這個百分百就是我心中的問題!哈哈

回覆 小時了了 的帖子

你果然超級有經驗

2014年12月,LKP 個school development manager 說過以下:
本校中一入學申請分為三個階段,如申請人於第一階段獲得取錄,按教育局規定,學生申請人的家長須簽署一份承諾書,表示同意接受本校中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位,亦即放棄大抽獎。第二及第三階段不在此限。

剛才致電李國寶中學, 他們回覆第二輪面試後若收取學生一定要有小六學生註冊証才會收, 如果無小六學生註冊証李國寶係唔會收該學生, 換言之如果小六學生註冊証交左比已註冊的直資而該直資又交左上教育局, 就報李國寶都無用.
有無前人可以解答一下是否真確, 定學校官腔說法.
THANK YOU

Mayyuen18 發表於 17-3-6 16:50
剛才致電李國寶中學, 他們回覆第二輪面試後若收取學生一定要有小六學生註冊証才會收, 如果無小六學生註冊証 ...
1. 無呈分既學生, 根本唔會有學生資料表, 咁係咪一定唔收呢D學生先? 如海外回歸既學生, 或者本身讀無為學生呈分既小學既學生 (如國際學校既學生, 或少部份直資/私立小學學生)
2. 你要交學生資料表去註冊, 不過通常有合理既理由, 補交資料時間係可以通融 (之前註冊咗個間係都唔肯還番俾你住, 咁你都無辦法)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得李國寶答得都正確的
否則個個唔交張小六學資料表黎註冊, 佢地都好頭痛, EXCEPT 如HKPAPA說的學生本身係冇

正常一早心儀的, 已報佢地第一輪
第二輪申請的多數仍手持小六學生資料表
若果已有直資註冊了, 依家才發展李國寶較好, 呢一刻, 都要報左先, 有得INTERVIEW, 最後又收, 去問原來那間又取唔回那小六表格先再算
‹ 上一主題|下一主題