用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 來緊免費幼稚園唔比寫字好垫係唔好?
go

來緊免費幼稚園唔比寫字好垫係唔好? [複製鏈接]

如題!
   1    0    0    0

當不是全香港不準用筆,而是少部分幼稚園不準時,個政策廢的了。

人人讀私立幼稚園都在學,讀資助不準學。教小學時,直資私小不會收資助幼稚園學生了。水平相差太遠

對小孩好,因咁細個不用拿筆,但當無好的小學收您,又或者收左你,旁邊同學個個識,您差d,之後好難追的,個小朋友心理壓力仲大。好多上左小學才有心理問題。因幼稚園太開心同輕鬆。

政府一係就全香港的小學都強逼改課程同收生

規定埋小學唔好超前學習先有用

孟母3000 發表於 17-3-2 10:28

我都覺得小學太深唔好!小朋友會好辛苦!

孟母3000 發表於 17-3-2 10:28

對,但現在小學勁深。身邊好多朋友小朋友都要補習,跟不到進度。辛苦過幼稚園好多倍。

回覆樓主:

不能一概而論,進度慢的小朋友跟唔上有壓力,但進度快的小朋友被限定冇得學深D,佢地返學又變得冇嘢學,漸漸失去上學興趣,看任何事不能只從一面看吧?!
當個好爸爸

其實當大家將遲開筆,聯想至讀小學時會比私幼學生比下去及做成壓力,已默認了早開筆等於學得多d、好d、有效d。如真係要避免早寫字問題,要家長及學校認知,學得早唔等於學得好,忘記那條無聊的起跑缐。當大家依然覺得快人一步,理想達到,除非立法加執法,否則都是徙然。

其實唔執筆對幼稚園小朋友係好既,外國好多都係甘,但係香港小學就好深!要跟到睇來都係要讀私校先得!

唔洗寫字係好事
如果家長覺得未能接駁到小學, 可以自行加操或者比佢讀私校
我覺得有個快樂童年好重要, 對小朋友身心都好有幫助
人生漫漫長路, 執筆不用太早

個人意見:個政策如果係強硬到所有幼稚園都不准,我覺得係好
但係管d唔管d咁,私校管唔到,仲要係第一年咁玩,三年後小學面試係咪真係會唔考慮寫字能力而家又冇人知,暫時所見嘅係私家幼稚園似乎冇乜跟隨的意圖?
難聽d講根本問題依然存在,最後私校嘅繼續寫,資助嘅咩又係出去搵補習寫。

好似係唔俾K1或以下學寫字, 冇話幼稚園唔俾. 小朋友小肌肉未發展好, 太早只會學壞手勢.
https://topick.hket.com/article/1680474/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E7%A6%81K1%E5%9F%B7%E7%AD%86%E5%AF%AB%E5%AD%97%20%20%20%E8%A3%9C%E5%85%85%E7%B7%B4%E7%BF%92%E5%8F%88%E9%BB%9E%E8%A8%88%EF%BC%9F

kbi 發表於 17-3-2 13:42
其實當大家將遲開筆,聯想至讀小學時會比私幼學生比下去及做成壓力,已默認了早開筆等於學得多d、好d、有效 ...

(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題