用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學
樓主: babies_mama
go

聖保羅書院小學 vs 九龍塘宣道小學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-3-6 17:34
我呢D人剩係識睇資料, 反而我好想知, 中一家長話唔話到你知, 實際有幾多人由小學升咗上中學, 同埋個24個無 ...
果位家長係我舊同學,佢無寫報告比我,佢口講口賠,二十多個仔分佈SPCC、DBS、QC、LS ...
錯就錯在小學無寫份詳細資料比大家睇,無掛Banner話有多少人成功考入乜乜神校.. .. ...

hkpapa852 發表於 17-3-6 14:13
唔好聽人道聽塗說, YWPS近兩年校務報告有講:

2015-2016年度:
2013-2014 年的小六不是直资生,看數據要看内涵。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-3-6+17:34+我呢

原帖由 ppmmbb 於 17-03-06 發表
果位家長係我舊同學,佢無寫報告比我,佢口講口賠,二十多個仔分佈SPCC、DBS、QC、LS ...
錯就錯在小學無寫 ...
係其他post 見YW每科都排名次,如果去到小五小六都能確實知道學生排名,相信考前列學生會更有信心外闖

73662710 發表於 17-3-7 00:25
2013-2014 年的小六不是直资生,看數據要看内涵。

13/14小六好似係第一年直G。

bubuG 發表於 17-3-7 08:07

咁相對英華應該係近3-4年至開始熱起來吸引到比較有要求嘅家長去報讀。

我諗樓主有一點可以考慮下。唔知樓主有冇去SPB註冊,麥校講到佢地為d仔plan 教育係12年,如果有仔小學未發揮到潛能,唔緊要,因為係佢地預期。尤其是仔,好多都到中學才發力。我覺得如果小六已經要再砍過,定生死,對某一d小朋友來說可能早左d. 我諗呢個係呢一類有直屬中學的學校較優之處。

回覆 ppmmbb 的帖子

YW 過去五六年收生咁進取,好多小朋友都叻,有咁嘅成績絕對唔出奇。

bubuG 發表於 17-3-7 08:07

英華小學係由2008年9月轉到直資, 所以理論上如果學生無留班到6年後升中, 即係會係2013-2014年度畢業升中

咁2013-2014年既小六學生, 會否仍然有未轉直資既學生呢? 呢點我唔肯定, 不過亦有機會有. 不過一定要係2011-2012個年既小五(或之前既級別時)既學生留班去2012-2013年先得.

點解唔可以係2012-2013年既小六學生留班呢?

原因好簡單, 官津小學對留班有以下規定:
1. 小六不能留班 (沒有說明原因, 估計和呈分有關)
2. 六年小學期間, 學校最多只能"主動"要求學生留班一次

所以2012-2013年最後一屆仍然屬於津校既英華小學既小六學生係無得留班

不過, 隨著2014年EDB發表既"一條龍學校微調方案", 加入咗"一條龍津校可以要求小六學生留一次班"既條件 (不過只限有一條龍津中既小學, 其餘沒有既, 一樣不能在小六要讓學生留班).

但係會員呢番說話終於令我明白, 點解英華小學同書院, 係2013-2014年度之前既校務報告既內容, 會同依家差咁遠 (或者根本無)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ppmmbb 發表於 17-3-6 23:16
錯就錯在小學無寫 ...
你覺得學校掛Banner sell成績係好事?

不如你認真去留意下, 身邊有咩學校係會經常掛banner sell自己.

家長唔明唔緊要, 我相信林校長蹤橫學界多年, 心裡應該清楚明白.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-7 09:23

不如你認真去留意下, 身邊有咩學校係會經常掛banner sell自己.

其實有直屬中學嘅小學,不論直資定津校都好少公佈小六升中嘅去向,我見過嘅只有高主教一間。

monodad 發表於 17-3-7 09:27
其實有直屬中學嘅小學,不論直資定津校都好少公佈小六升中嘅去向,我見過嘅只有高主教一間。
...
如果直屬/聯繫小學係私校, 港島區個幾間透明度高好多, 如高主教(近年都差咗), 聖心, 聖嘉勒, 坑真, 年年都好詳細公佈升中派位資料.

所以對於其它有直屬/一條龍中小學既神校 (神秘學校), 我更加有興趣去研究.

hkpapa852 發表於 17-3-7 09:23

無話掛Banner sell成績係好事

只見你經常「關心」英華,又只相信「黑白報告,咁唯有怪學校比得太少資料你睇。

novelle  佢應該誤會咗你意思。其實hkpapa852 係特別關心一條龍直私的:)  發表於 17-3-7 10:12

hkpapa852 發表於 17-3-7 09:20
英華小學係由2008年9月轉到直資, 所以理論上如果學生無留班到6年後升中, 即係會係2013-2014年度畢業升中

...

如果該幾位小朋友願意把身份由「津小生」轉「直資生」,咁又點睇?

hkpapa852 發表於 17-3-7 09:20

...

2013-2014年既小六學生, 會否仍然有未轉直資既學生呢?

根據2011-2012校務報告資料,該批2013-2014小六生係小一時,有20%以不同標準收生,該20%學生成績稍遜。

ppmmbb 發表於 17-3-7 10:05
如果該幾位小朋友願意把身份由「津小生」轉「直資生」,咁又點睇?

呢一點係學生同學校既之間升學既安排問題, EDB都唔會理, 我呢D外人更加無咩資格去理

hkpapa852 發表於 17-3-7 09:45
如果直屬/聯繫小學係私校, 港島區個幾間透明度高好多, 如高主教(近年都差咗), 聖心, 聖嘉勒, 坑真, 年年都 ...

仲有嘉諾撤 ~~~

hkpapa852  呢間係津校, 我之前講緊私校呀   發表於 17-3-7 11:51

mcl203 發表於 17-3-7 10:19
仲有嘉諾撤 ~~~

係咪想俾人睇下D仔去咗邊?

很多top students由英华小学转到另外的神校,我相信只是过渡性质,是用脚去表达对英华书院的不信任,但随着直资生陆续考DSE, 相信成绩会越来越好,到时候书院跟小学的level接轨,跳船的数目就会减少。
至于SPCvsAPS, 我觉得两间学校的地理位置以致功能都不一样,并不是like to like comparison。 不能说那一间比较好,只可说那间比较适合。

monodad 發表於 17-3-7 10:34
係咪想俾人睇下D仔去咗邊?

記憶中無分2條隊顯示喎,東區咁多男女校,唔易分得出男/女派位成績~

回覆 hkpapa852 的帖子

其實有直屬小學升中透明度底是可以理解, 學校是尷尬, 正如高主教升中43多人去了其他學校, 但有人去其他中學也是正常, 因為直屬位只有80多個. For details, please refer to the following:
見到有76人上高主教書院中學部,
皇仁
6,
中華基金
, St Paul College 5, Wah Yah HK 5, St Paul Secondary Sch 3, La Salle 2, St Stephen 2,
羅氏基金
2, St Mark 2, DBS 1, St Paul Co-Edu 1, St Joesph College (WanChai) 1,協恩
, St Stepen’s Girl 1, Lam Woo 1,
庇理羅氏
, Chan SuiKi (La Salle) 1, Ying Wa 1,
嘉諾撤聖心
1還有些人最後成功叩返高記,
所以入返高記是超過82.

高主教過去小一有160, 參考APS, SFA到小六畢業時約138人至140. 本人用簡單的方法推算Band 1 人數是前47(140/ 3)
用早兩年派B1人數結果 82人升高主教中學部, 其他band 1 43 , 82 + 43 = 125
高主教小學部升B1百分比為125 / 140 = 89%

‹ 上一主題|下一主題