用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救!!小一小朋友成日喊話好驚考試
go

求救!!小一小朋友成日喊話好驚考試 [複製鏈接]

我囝小一,呢排陸續開始考試,佢突然呢日,日日喊話好驚考試,溫咗都會唔記得晒,好驚唔識,唔想考試,我已解釋了好多俾佢聽,只要俾心機溫習,盡力去考,就算成績唔好,媽咪都一樣開心,唔會鬧佢,但佢都仲係喊話好驚,好不安。。。有無家長有經驗,如何可以舒緩到佢面對考試壓力呀?

今次已是第二學期考試,上學期都無呢個問題。。。
   2    0    0    0

同學校老師了解一下在學校的情況。是否一線神校?壓力可以來自好多方面的。

Sask999 發表於 17-3-1 09:45
同學校老師了解一下在學校的情況。是否一線神校?壓力可以來自好多方面的。
...

唔係咩勁學校,只是普通小學,其實已經同佢溫過,明明已識,但成日都覺得自己會考時唔記得晒!好驚

昨天已揾過班主任傾過下,老師話佢好乖,功課成績都好,無乜特別。。。
唔明點解突然俾自己好大壓力

star_123 發表於 17-3-1 09:24
我囝小一,呢排陸續開始考試,佢突然呢日,日日喊話好驚考試,溫咗都會唔記得晒,好驚唔識,唔想考試,我已 ...

小一小朋友驚是正常!

好正常的, 我小朋友都有問我幾次如果拎零分會點樣 ? 我同佢講你有溫書唔會得零分,放心, 只要你用心做份卷, 唔係求其做,你得幾多分媽咪都會接受, 唔洗怕,放鬆d. 跟住佢就無野啦

有可能係聽同學講。如果你無逼佢,學校無逼佢,你同佢傾多d、安慰吓佢,慢慢佢就會明白係正常routine,就唔會panic。

miujoey 發表於 17-3-1 10:23
好正常的, 我小朋友都有問我幾次如果拎零分會點樣 ? 我同佢講你有溫書唔會得零分,放心, 只要你用心做份卷,  ...

我都有試過講你講過的說話,但我囝仲係不斷喊話仲係好驚,今星期只係考d oral....同電腦,普通話。。。。下星期先係考主菜,中英數常希望佢正常返la

Jane1983 發表於 17-3-1 10:26
有可能係聽同學講。如果你無逼佢,學校無逼佢,你同佢傾多d、安慰吓佢,慢慢佢就會明白係正常routine,就唔 ...

我會努力架la...
可能今個星期一次過考哂d散嘢: 中,英,普oral...電腦實習,筆試,每科老師提一次要溫習,對佢黎講可能好似一堆野,好多咁。。。。乜都要考

醒目開學勳章

1. 平時要温習, 唔好迫埋温. 一個星期內, 密集式温習, 真係會記唔晒.
2. 考試前要做吓MOCK PAPER, 試吓有時限内完成份卷, 学吓考試技巧.
3. 同小朋友講, 你明白佢的感受, 因為不論大人定小朋友, 面對考試都會有同樣的心情. 有咁GE 感覺, 要深呼吸, 放鬆心情. 重要同小朋友一齊重覆做深呼吸好幾次.
4. 慢慢培養閱讀課外書的習慣, 一, 可得到閱讀的樂趣, 而減壓; 二, 中文卷其實有60%以上係課外嘢(作文40%, 課寫卷一半約佔20% 係嗰D 閱讀理解等, 重有ORAL , 視聽), 所以淨係識晒課文係唔夠.

jc2009    發表於 17-3-3 12:58

回覆樓主:

家長說話要有技巧,你話,"如果成績唔好"什麼為之"唔好"?你即是講緊低分係唔好,其實可以讓小朋友感覺到成績唔代表什麼,並非好與唔好。
之後又話,成績唔好唔會鬧,咁樣即是成績差係有機會比人鬧。
其實可以咁樣講,考試只係幫助學生溫習學到嘅知識,你只要溫習就好了,媽媽會欣賞你努力讀書。不如計畫下考完試想去那裡玩。。。

star_123 發表於 17-3-1 09:58
唔係咩勁學校,只是普通小學,其實已經同佢溫過,明明已識,但成日都覺得自己會考時唔記得晒!好驚

昨天 ...

壓力可能來自同學仔,同佢計劃下考完試的活動,可以令佢放鬆一下!

你同佢講考試就當平時做練習咁做,唔好令佢睇考試睇得咁重要,唔合格唔識唔記得無所謂,比佢知道考試失手好平常,唔係次次都要好成績。小一就咁大壓力,平時唔好咁focus on成績,多d稱讚佢,唔好比壓力,因為佢自我要求高,要減壓。

wan_sosin 發表於 17-3-1 11:08
家長說話要有技巧,你話,"如果成績唔好"什麼為之"唔好"?你即是講緊低分係唔好,其實可以讓小朋友感覺到成 ...

好的,我再試試換種方法同佢傾

star_123 發表於 17-3-1 09:24
我囝小一,呢排陸續開始考試,佢突然呢日,日日喊話好驚考試,溫咗都會唔記得晒,好驚唔識,唔想考試,我已 ...

我曾經收過老師電話,告訴我小朋友考試很緊張,狀似想暈。於是我即日接佢放學後立即同佢去公園玩咗個幾鐘,心情輕鬆下,我向佢旁敲側擊,知道佢緊張到手汗大出,連試卷也弄濕,寫不上字。我同樓主一樣,向佢解釋考試精神在於有無努力溫習,我對佢好有信心,因為佢有努力,亦向佢指出緊張只會導致影響表現,咁就唔抵!我提意我哋一齊回家再努力温習,增加自己明天嘅信心,同埋考試記得帶定手帕抹手汗。

marie12345 發表於 17-3-1 11:26
你同佢講考試就當平時做練習咁做,唔好令佢睇考試睇得咁重要,唔合格唔識唔記得無所謂,比佢知道考試失手好 ...

我都覺得佢自我要求高,俾咗壓力自己,今日我已試過同佢講 ,只當做練習,晤好咁緊張,不過仲未冷靜到。可能要長期灌輸呢個概念。。。。

最奇係唔明點解上學期又無野,好正常。。。呢幾日突然咁緊張

karen55407 發表於 17-3-1 11:30
我曾經收過老師電話,告訴我小朋友考試很緊張,狀似想暈。於是我即日接佢放學後立即同佢去公園玩咗個幾鐘 ...

多謝你既分享。我想問下你同佢解釋完,佢係咪已經明白,有無話佢,好驚考試呀?第二日仲有無咁緊張呀?

star_123 發表於 17-3-1 11:29
好的,我再試試換種方法同佢傾

加油!

對小朋友說話用正面言詞就好了,要有正能量。
事實小朋友開始明白什麼是考試,是有可能開始識得什麼是壓力,學去克服壓力都係成長嘅路,相信只有家長可以幫到佢哋渡過

wan_sosin 發表於 17-3-1 11:44
加油!

對小朋友說話用正面言詞就好了,要有正能量。

絕對贊同,學識面對壓力,克服困難,舒缓情緒,比學業成績重要得多。。。。

上學期可能未體會到考試係咩一回事,所以上次無事。咁佢平日默書測驗呢?會好緊張嗎?如果持續落去很易有情緒問題,有需要要尋找專業幫助。

star_123 發表於 17-3-1 11:43
多謝你既分享。我想問下你同佢解釋完,佢係咪已經明白,有無話佢,好驚考試呀?第二日仲有無咁緊張呀?
...

改善了!仲要唔好在孩子面前緊張成績,他們是知道的,派卷我都忍住唔問佢分數,等佢自己先提起,成績好就打蛇隨棍上話:「係咪呢?你咁努力温書,點會差呢?」如果成績差就關心佢話:「係咪出得太深啊?你夠唔夠時間做呀?會唔會睇題目唔夠小心呀?咁老師有無話返個答案比你知呀?仲明唔明白呀?我哋一齊睇下有無辦法改善啦!」
要解決並非一時三刻做到,要慢慢增強自信心,明白父母是永遠支持自己、陪伴自己

‹ 上一主題|下一主題