用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD 小朋友係咪所有甜野都唔掂得 ?
go

[過動] ADHD 小朋友係咪所有甜野都唔掂得 ?

ADHD 小朋友係咪所有甜野都唔掂得 ?

呀囝已戒了朱古力, 糖只吃市面冇糖及能得利(聲稱冇人造色素)。 不過昨晚呀仔飲左一盒檸檬茶。 我覺得佢好hyper, 控制唔到自己行為, 郁手郁腳。

咩都唔食得, 唔飲得, 實在真係好慘 !

你地小朋友有冇戒口?

雖然朱古力我都係唔俾佢食既,但又無戒得好清,耐唔耐一舊,不過我通常用其他甜野黎做獎勵

回覆樓主:

係,俄女甜同朱古力都唔得。一禁佢一排,情緒同行為都會穩定啲。見佢好啲同乖,weekend 獎佢食下雪糕,食下紅豆冰,即刻下星期就收學校陽光電話

bestwish 發表於 17-2-28 14:21
ADHD 小朋友係咪所有甜野都唔掂得 ?

呀囝已戒了朱古力, 糖只吃事面冇糖及能得利(聲稱冇人造色素)。 不過 ...

冇戒,照食

小兒喜愛吃甜食,從沒有戒口,我不太認為甜食對他的行為有太大影响。

Hopeful2010 發表於 17-3-2 10:55
小兒喜愛吃甜食,從沒有戒口,我不太認為甜食對他的行為有太大影响。

影響好大架, 我囝食左朱古力後都知道自己失控, 所以佢自己都唔會食。

我個仔有食, 冇戎, 但食得唔多. 佢就冇特別興奮.
其實不同小朋友, 有不同體質, 個個不同. 要自己試.
我知道有些小朋友連食學校飯都唔得, 一食就失控.

糖份有好大影響,食左個靈魂會去左太空(就算食左藥),盡量唔食,但又無可能完全唔食,但就一定唔會畀可樂,飲完乜都做唔到。

小學都可以盡量唔比食, 中學後日日自己放學去買, 書包永遠有盒係到, 激死......

想問一食就失控, 即係反應幾時出現?如15分鐘後?1小時後?

馬太6 發表於 17-6-30 00:08
想問一食就失控, 即係反應幾時出現?如15分鐘後?1小時後?

好快, 可以15分鐘後

回覆樓主:

精制食物,飲品都唔得。如果用白糖既飲品,一律禁;但天然果糖係可以既。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

係色素     例如可樂  鼓油   朱古力

回覆樓主

我們間中比佢食朱古力/糖作獎勵,但每次一粒起兩粒止,食前要提醒佢食完唔好發顛,或只在你預期可控制/或不會出現尷尬情況(最好是在家中)才給他吃。搭車前或人多地方可免則免,有時有味精的薯片,食左都會大鑊