用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自閉症學生升小一
go

自閉症學生升小一 [複製鏈接]

我個仔係兼收位學生, 未來升小一.有沒有合適的小學可以給這些孩子。起碼老師有包容和有愛心.
真的很擔心。
小兒是感統有問題,不懂和小孩溝通相處
希望各位家長可以比意見
會提供一些學校給我們參考

萬分感謝, 萬分感謝

4    0    1    0

自行入表前通常會有講座for sen,7-8月時開始留意下協康會、st james這類機構。

去特殊教育版問會有更多更好資料

專注力不足

請問你的小孩是否正在讀聖安德烈,學校的老師是否有愛心。因為小兒有少許過度活躍,專注力不足。所以必須要找一間能包容這些小孩的學校

warriorpp 發表於 17-2-28 13:49
我個仔係兼收位學生, 未來升小一.有沒有合適的小學可以給這些孩子。起碼老師有包容和有愛心.
真的很擔心。
...

有無話要邊區?
通常係兼收位,本身就讀的幼稚園會有些過往例子可以參考,問下老師舊生讀成點。
另外可以去家長資源中心,會有得參觀小學

回覆 edniebridge 的帖子

荃灣, 荔枝角, 深水宝一带

感統同自閉係兩樣嘢喎, 感統絕對可以上普通學校, 自閉就要多D包容(可能影響上課). 你清楚小朋友的問題未?

醒目開學勳章

回覆:warriorpp 的帖子

通常K3 CAC 會安排一次評估, 但未必在自行交表前, 會評估智力是否適合主流, 另你可以問下i位老師那些同區主流小學較包融, 如果家長知道自己小朋友有滋擾行為, 更不宜選那些傳統紀律及學術要求高的學校。 小一入學派位學校冇得唔收, 但讀讀下的滋擾生有機會被名津勸退, 所以家長心頭不要高, 的所謂包融的學校一般也只包融在學生, 係未必能接受新的轉校生, 所以小一選校對特殊生很緊要, 是影響未來6年的事

warriorpp 發表於 17-2-28 19:52
回覆 edniebridge 的帖子

荃灣, 荔枝角, 深水宝一带
荃灣可以考慮聖十架,柴天

warriorpp 發表於 17-2-28 14:28
請問你的小孩是否正在讀聖安德烈,學校的老師是否有愛心。因為小兒有少許過度活躍,專注力不足。所以必須要 ...

吃藥可解決以下煩惱

路過,加油!

深水埗/長沙灣/荔枝角可留意:

五邑工商總會學校,聖安德烈,沙崙,香港四邑商工總會新會商會學校,聖公會基愛小學

我見教師資料中荃基是好多老師有特殊教育培訓  !

客觀資料就多留意下老師是否有特殊教育培訓, 學校是否多有經驗的老師 !

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 17-3-2 10:08
我見教師資料中荃基是好多老師有特殊教育培訓  !

客觀資料就多留意下老師是否有特殊教育培訓, 學校是否多 ...
% 係多, 但學校好谷下啵
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 wtyedu 的帖子

其實小兒屬於阿士保加, 感統上也有問題,不懂得如何跟小朋友溝通相處

回覆 miriam 的帖子

好谷啲學校唔會考慮,只係想小朋友開心渡過小學⁠⁠⁠⁠

Forgetmenot999 發表於 17-3-1 16:17
吃藥可解決以下煩惱

世事係咁簡單就好了

miriam 發表於 17-3-2 13:55
% 係多, 但學校好谷下啵
荃基老師都有愛心, 我知如果SEN 係有輔導老師在返學期間跟住 !

樓主你都可以留意下, 學校有無張SEN學生特別照顧,
例如特別默書測考, 我小朋友學校是有同學要特別默書測考 (範圍小D容易D)

有d皮氣差同學, 返學時是有老師人丁人咁跟住 ! 

warriorpp 發表於 17-3-2 15:37
回覆 wtyedu 的帖子

其實小兒屬於阿士保加, 感統上也有問題,不懂得如何跟小朋友溝通相處 ...
小學有語言治療師, 一入學比報告告知學校 !
安排上治療及老師跟進

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 17-3-3 09:22
荃基老師都有愛心, 我知如果SEN 係有輔導老師在返學期間跟住 !

樓主你都可以留意下, 學校有無張SEN學生特 ...

我囡係荃基畢業生   
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

自閉症要睇下小朋友本身有咩特徵, 智力是否正常?有冇讀寫方面問題呢? 感統有問題但會唔會影響上堂秩序呢? 之前聽講就算寶校都未必真正包融同支援哩D 學生。建議睇下自己區學校既口碑, 學校既報告睇下實際做左D乜野支援, 有時睇哩D 資料會睇得出學校其實係咪真係如佢地口中所講咁包融喔!
‹ 上一主題|下一主題