用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Harry Potter
go

Harry Potter [複製鏈接]

請問大家的小朋友或同學們幾歲開始看Harry Potter 英文文字版? 經歷如何? 是否看到第四集就要停一停?

MC1128  點解看到第四集要停一停?  發表於 17-2-28 15:09
   5    0    0    0

新一代中暫時得1位中一既有睇Harry Potter 英文文字版,仲係睇左片先再返轉頭睇小說。

哦,聽説有的小學生已經開始看。

回覆 happypapahk 的帖子

英文方面我家要求比較低,只要運用,不求文化。所以除左學校指定既例如jane eyre,小五開始係睇china daily、usa today、the new york times呢D。

我自己没看过HarryPotter 小说
想问你一下这书有甚麼特别是值得看呢?

我果陣睇既英文小說都唔多,只係little women、anne of green gables、daddy long legs、the old man and the sea之類。
睇harry potter果位如果睇完喜歡,我就送套christmas magic city俾佢。

回覆 picture 的帖子

Harry Potter的詞彙和内容都是英文讀物中的最佳典範。看完HarryPotter, 而且還要看得投入和熟悉,基本上不用任何補習了。這是該書其中一個好處。

MrBeast  相信小一睇到hp 的真不用補習  發表於 17-2-28 18:51

我中學先睇

咁我就冇睇到第四集就停一停,我直接衝。不過第五集真係突然多好多資料,本來 Rowling 個 draft 仲多,不過多到自己搞唔掂所以刪減左。第五集最尾一章講哈利點樣搵辦法挽回 Sirius Black 睇到我想喊,佢本來無父無母,突然多左個義父,開始感受到少少溫暖同埋知多左父母生前的故事,點知唔夠三年就死左。好記得隻 Gryffindor 鬼同佢講,Sirius Black 唔會返來做鬼,只有放唔低呢個世界的人先會變鬼,但係佢地都好後悔咁留戀人世,人係需要 carry on。
因為 Rowling 經歷過呢d,感受好深,可以寫得好傳神。好多作者寫唔出果種「突然肅靜」同空虛的感覺。

我第六集開始覺得好無聊,但係呢一集係鋪排二戰。

一講 Harry Potter,講成個月都未講完,寫萬字論文都唔夠寫!

回覆 greentea000 的帖子

同路人!我都係睇呢d 大,仲有 Secret Garden、Heidi、A Little Princess、Pride and Prejudice、Black Beauty。
Harry Potter 係少數唔情情塔塔,男女皆宜,有打鬥也有溫情,用字唔「通俗」,而且鋪排比較好。當然仔細睇,書裡面其實有好多漏洞,不過 Rowling 佢開始寫第一本果陣個 draft 都係寫些左頭 7 章,冇預料到自己本書咁熱賣,加上 HP 人物同埋情節真係好複雜,跨越 3 個年代,眼花撩亂,算係咁啦。

greentea000    發表於 17-2-28 18:06

happypapahk 發表於 17-2-28 16:32

Harry Potter的詞彙和内容都是英文讀物中的最佳典範。看完HarryPotter, 而且還要看 ...
harry potter係好書係暢銷書,係咪最佳就難講,文冇第一武冇第二,如果你認為最好既harry potter都睇完,咁以後會唔會睇其他書都覺得沉悶?對愛書之人黎講,冇野比呢件事更可怕...

greentea000  極同意!  發表於 17-2-28 18:11
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

harry potter 我睇完片無睇返小說,興趣不大,反而the lord of the rings睇完片仲睇返小說。

greentea000 發表於 17-2-28 18:11

harry potter 我睇完片無睇返小說,興趣不大,反而the lord of the rings睇完片 ...
兩套我都係睇書先,反而the lord of the rings我鍾意戲多過書,harry potter就鍾意書多過戲... the lord of the rings第一部差唔多半本講個世界既環境,戲既節奏快好多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我大女今年DSE, 細女剛中-,两个都無睇HP.或者对呢d題材無兴趣啩……大女以前睇Vampire Diaries.細女睇Shopaholics呢d 八妹仔野。

happypapahk 發表於 17-2-28 16:32

Harry Potter的詞彙和内容都是英文讀物中的最佳典範。看完HarryPotter, 而且還要看 ...

因為看完就不用補習? 英文界的「九陰真經」!

happypapahk  吾係講笑,看好的英文書真係“九陰真經”,前提是小朋友要真心喜歡那本書,而且長期主動閲讀,而不是父母逼   發表於 17-3-1 09:15

回覆 Yanamami 的帖子

我冇睇過 Vampire Diaries,Shopaholics 因為學校強制做閱讀報告所以睇左一本,但係唔係好鍾意,覺得個女主角好煩,可能我唔夠八妹仔。

順道同你大女講句「 DSE 加油」。

Yanamami  XIE XIE  發表於 17-3-1 01:25

當然好的英文小説不止是Harry Potter,只要任何一本小朋友可以長期閲讀,都有很多好處。 我個女未入小學時聼其他家長說一定要不補習才能夠擡高英文水平,後來發現她班上英文成績最好的同學都喜愛閲讀英文小説,如Lord of the rings, Harry Potter等等好書, 且不需要補習。女兒受她們影響,潛移默化下,也開始看Harry Potter,看了半年後月,英文好明顯好了很多,更勿論補習,省卻了好多銀兩。 所以,如果可以培養小朋友的閲讀興趣,真的有很多益處,且小朋友也不需要那麽繁忙地去補習。

happypapahk 發表於 17-3-1 09:13
當然好的英文小説不止是Harry Potter,只要任何一本小朋友可以長期閲讀,都有很多好處。 我個女未入小學時 ...

小一睇 Lord of the rings、Harry Potter,好高英語水平。

回覆 ppmmbb 的帖子

任何英文書都是好書,最重要喜歡閲讀,就可以省下好多補習的時間和金錢,小朋友也可以更多時間玩耍。
報章報導許多小學生補習補到晚上八點才回家,再做功課,根本沒有時間玩,而且太夜睡,都好傷身体,影響發育。
‹ 上一主題|下一主題