用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點解我個仔夜晚成日訓一陣就醒,又唔可以一覺訓天光 ...
go

點解我個仔夜晚成日訓一陣就醒,又唔可以一覺訓天光 [複製鏈接]

我仔剛3歲 由出世到依家都極少可以一覺訓天光,一係訓著左 唔夠1個鐘就醒,一係成晚都喊下 又好似發惡夢咁 半夢半醒叫下。。。
其實我做阿媽既原本都已經習慣左,但我生左個妹妹 5個月大了,近1個月 大家互相嘈醒大家,或者兩個一齊唔訓,我晚晚俾兩個搞到3,4點先有得訓 。。。我大仔仲要返上午班,成日起唔到身返學。。。嗚嗚 我好辛苦。。。
   2    0    0    0

yiyi0401 發表於 17-2-28 10:20
我仔剛3歲 由出世到依家都極少可以一覺訓天光,一係訓著左 唔夠1個鐘就醒,一係成晚都喊下 又好似發惡夢咁  ...

我兩個小朋友都4歲4個月都係唔會一晚瞓到天光,我都想知點攪,我最近陪同一齊瞓就好好多,可能欠安全感?

係咪缺乏安全感或者係返學有咩唔開心,因為小朋友咁細未必識得表達,如果單純係缺乏安全感既話媽媽可以試下播D柔和既音樂陪住佢訓

vincelo29 發表於 17-2-28 11:43
我兩個小朋友都4歲4個月都係唔會一晚瞓到天光,我都想知點攪,我最近陪同一齊瞓就好好多,可能欠安全感?
...

我已經係陪訓架啦 佢同我訓埋同1張床

yiyi0401 發表於 17-2-28 18:11
我已經係陪訓架啦 佢同我訓埋同1張床

我陪他們瞓著才離開房間,但瞓到3時幾四點就其中一個叫媽咪,我走去同佢地瞓,叫快的瞓,咁就瞓到7時幾8點!

我仔剛3歲 由出世到依家都極少可以一覺訓天光,一係訓著左 唔夠1個鐘就醒,一係成晚都喊下 又好似發惡夢咁  ...

我個仔三歲的時候都是這樣的,每晚起床會大叫大嚷,有時還會走向門口說要出街。當時我問過心理學家,他說可能是他們發夢同埋分不清係發夢定係現實。大約維持了半年,就沒有這種情況出現。

係唔係太興奮,太累,或者個底燥熱
我仔2歲半前都係訓唔到咁長時間,試左幾樣野,邊一樣野幫得最多就唔清楚,訓前一小時食黑色素丸(腦科開的),有針灸,煲下d涼茶飲,訓前少d激烈運動,依家好好了,可以一覺到天亮,除非個日唔舒服或受左d刺激

Yukiruirui888 發表於 17-3-2 00:19
係唔係太興奮,太累,或者個底燥熱
我仔2歲半前都係訓唔到咁長時間,試左幾樣野,邊一樣野幫得最多就唔清 ...

我都覺佢好似成日發夢 ,驚叫 ,大喊, 一醒就搵我,一係夜晚少少聲明都唔得 唔係又嚇醒佢就大喊。。。要攬呀 氹下 先可以再訓,有時俾阿妹嘈到訓唔返架。。。唉即係一定要分房訓? 我大仔唔可以同妹一間房訓(妹訓bb床)。。。因為兩個都要痴我。。。
好 我試下哩排煲涼茶俾佢先。。謝謝

yiyi0401 發表於 17-3-2 01:49
我都覺佢好似成日發夢 ,驚叫 ,大喊, 一醒就搵我,一係夜晚少少聲明都唔得 唔係又嚇醒佢就大喊。。。要 ...

我仔之前的情況都係咁,中醫師話個腦太活躍,網上睇都話有咁的機會,另到小朋友好難入睡到深層睡眠,些許影響都會醒
加油

Yukiruirui888 發表於 17-3-2 11:12
我仔之前的情況都係咁,中醫師話個腦太活躍,網上睇都話有咁的機會,另到小朋友好難入睡到深層睡眠,些許 ...

你個仔幾大呀?

Yukiruirui888 發表於 17-3-2 11:12
我仔之前的情況都係咁,中醫師話個腦太活躍,網上睇都話有咁的機會,另到小朋友好難入睡到深層睡眠,些許 ...

我真係湊到好累啦 之前都好過1排 ,依家妹妹出埋世 兩個我真係好辛苦 晚晚無得訓

回覆:yiyi0401 的帖子

辛苦了! 我以前大仔都係瞓得好差,經常醒又好難入睡,之後有去做感統訓練又去多啲公園,情況有好轉。幼稚園老師話除感統外,佢可能對光好感敏,所以係學校午睡俾佢帶眼罩,真係又好瞓咗,但初時佢好抗拒,而家比以前快咗好多入瞓,直到而家都係一覺瞓天光。

參考:
http://sharonmammy.pixnet.net/blog/post/53886074-觸覺%EF%BC%8E前庭覺%EF%BC%8E本體覺、父母必知的寶寶感統

yiyi0401 發表於 17-3-2 11:24
你個仔幾大呀?

就黎3歲了

yiyi0401 發表於 17-3-2 11:25
我真係湊到好累啦 之前都好過1排 ,依家妹妹出埋世 兩個我真係好辛苦 晚晚無得訓
...

叫老公或家人幫下手

Wenfor123 發表於 17-3-2 14:15
辛苦了! 我以前大仔都係瞓得好差,經常醒又好難入睡,之後有去做感統訓練又去多啲公園,情況有好轉。幼稚 ...

我都知我仔有感统問到的。。我仔有返協康

回覆 yiyi0401 的帖子

請問小朋友有否被OT評估過? 因為有啲小朋友會有感統失調, 當中如因存在聽覺過敏的問題, 他們會感到處於一個並不安全的狀態中。對噪音刺激的敏感回應可能會觸發孩子不安感,試想想一個人身處於不安環境下, 怎能身心放鬆去長時間睡眠。 不過這個是我聽說過的某些自閉兒情況, 實際還是咨詢一下你的職業治療師。

‹ 上一主題|下一主題