用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸武俠小說
樓主: happypapahk
go

金庸武俠小說   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-3-2 16:25
點會有閱終既失落, 睇完咪睇第二套囉, 阿女之前睇完前後漢同史記 (當然係細路版), 依家迷緊帝王介紹果套,  ...

請推介前後漢和史記 (細路版) 是哪個出版社?
謝謝!(emoji)

happypapahk 發表於 17-2-28 11:54
現在北京的教育局已經將金庸小説列爲小學生閲讀推薦書目,説明看這些小説的確有很多好處。我只想請教大家對 ...
我自己小四時開始睇金庸, 當時記得係因為電視播緊鹿鼎記, 我嫌佢情節太慢, 所以自己去圖書館找來睇, 差不多睇勻全套, 有D冇睇晒係覺得唔岩自己口味, 鐘意既書會睇多幾次, 每次睇都有唔同感受~當時我父母冇理我睇咩書, 亦都冇話伴讀或討論, 自己睇自己理解自己消化吸收, 我相信金庸幫左我好多, 由我小四開始, 我既作文從來都唔會話唔夠字數/詞彙不夠豐富, 亦未試過被老師批評空洞乏味, 反而因為睇得多小說(後來已開始睇不同類型小說, 包括翻譯小說, 歷史小說), 連帶英文既作文都好左, 唔係因為詞彙多/文法正確, 而係因為內容豐富, 會考當年英文作文, 而我由頭到尾只用對話及現在式, 字詞都係非常簡單, 但因為用左倒叙法去寫一單殺人事件, 所以最後攞左A~

所以我個人係相信閱讀對學語言係非常大幫助, 但我唔會強求(要求伴讀或討論), 又或者咁講, 我會以身作則, 比我女睇到佢父母都喜愛睇書(雖然係用手機睇), 佢好自然都會喜愛睇書, 經常要求去書局買書同埋去圖書館睇書, 睇既書亦不限定範圍, 佢喜歡SPACE, 會去拎本大人睇既SPACE, 搵D佢有興趣既部份去睇, 冇所謂架, 知識就係咁樣儲返黎~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Tintin926 發表於 17-3-2 00:31
咁我都認同,我諗不同性別和看書時的年齡都會有影響
我最喜歡係天龍和鹿鼎,我諗女仔應該唔會,哈哈!
我最鐘意鹿鼎記同埋笑傲江湖, 二月河既雍正我都係睇左幾次, 每次都有新體會~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 17-3-10 23:47
我自己小四時開始睇金庸, 當時記得係因為電視播緊鹿鼎記, 我嫌佢情節太慢, 所以自己去圖書館找來睇, 差不多 ...
又或者我從另一角度去看你的分享,fair to say你的閱讀/金庸興趣是由電視開始,另外你提到英作字詞簡單,咁當時若有人或物令你對英閱提高興趣,可能會更上一層樓。
閱讀的好處没有人會質疑,若就咁擺本厚厚的全文字書在書架小朋友自己會攞來看,實在是可喜可賀,可惜我個一見到字細和密就唔會睇,就算睇都唔快,現今生態和以前不同,時間有限父母就要adjust 下,唔可以話什麼強求。

其實小4睇返小4的書,只要小朋友喜歡看,又有乜問題?

MrBeast 發表於 17-3-11 08:05
又或者我從另一角度去看你的分享,fair to say你的閱讀/金庸興趣是由電視開始,另外你提到英作字詞簡單, ...
每個小朋友唔同, 我都係分享返我細個既情況
咁其實我本身係一個非常鐘意閱讀既人, 睇到無書可睇, 會隨手攞起字典/詞典黎睇, 我媽訂既讀者文摘我係每期都會LUN晒全本的~ 所以我覺得自己小四時開始睇金庸都算正常~
英文你講得岩, 若當時有野引起我閱讀英文既興趣, 就唔止係而家咁LU~

我想講係家中有一個閱讀既氛圍, 的確易D引起小朋友既興趣, 好似我家, 周圍都擺滿晒書(一個空間起碼上百本書), 亦冇分話囡既小朋友書擺呢度, 大人既書擺果度, 佢有時都會拎起科學雜誌去睇, 佢睇圖之麻, 睇到有興趣自然會問點解, "點解", 亦係知識既開端~

其實睇到D書字細同密就唔睇, 同我妹一樣呀, 我地同一環境長大, 但性格好唔同, 佢係絕對唔鐘意睇書既人, 但無論學歷定成就都比我高, 所以有時父母都唔洗太擔心, 子女自有其福緣呀~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 17-3-12 03:42
每個小朋友唔同, 我都係分享返我細個既情況
咁其實我本身係一個非常鐘意閱讀既人, 睇到無書可睇, 會隨手攞 ...
其實閱讀上中英並重是不易,eg,當我小朋友看到magic tree house時會覺得中文童書低B,看到《修煉》後就唔睇mth,小三四小朋友開始有主見,唔係父母想點就點。雖然我信一命二運三風水,但運是可以改的,小時培養到一些好習慣和價值觀,大d青春期情況就易處理好多。

Ps 這也是我不着急推介金庸比小朋友的原因之一,免得太偏重中文,要shift 返去英閱就難了。

MrBeast 發表於 17-3-12 15:32
Ps 這也是我不着急推介金庸比小朋友的原因之一,免得太偏重中文,要shift 返去英閱就難了。 ...
係呀, 金庸太好睇了
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

MrBeast 發表於 17-3-12 15:22
其實閱讀上中英並重是不易,eg,當我小朋友看到magic tree house時會覺得中文童書低B,看到《修煉》後就唔 ...
的確係, 通常都會偏中或英, 好正常既, 我女而家英文書自己睇, 中文書都係叫我讀比佢聽, 間唔時佢讀2句我已經好開心了! 而家我女小一都仲會聽我地講, 第時希望都會聽下啦~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 17-3-10 23:57
我最鐘意鹿鼎記同埋笑傲江湖, 二月河既雍正我都係睇左幾次, 每次都有新體會~ ...
你最喜歡鹿鼎記!你是女性?哈哈!二月河中雍正真的最好睇,層次好高

除了金庸、瓊瑤,大家有冇其它感人既小說介紹呢?阿女話冇書睇好可憐

二月河小說,早期結構嚴謹,往後有點腦水乾澀的感覺,畢竟帝王係列可能太浩大了…

wsl05 發表於 17-3-18 14:39
除了金庸、瓊瑤,大家有冇其它感人既小說介紹呢?阿女話冇書睇好可憐

令媛幾多歲?

喜歡瓊瑤?

有否看內地小說,如:步步驚心?

小一多啦A夢
小二多啦A夢
小三衛斯理
食食下完全什食
反效果係唔睇英文

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

MC1128 發表於 17-3-18 17:50
令媛幾多歲?

喜歡瓊瑤?
讀緊5,佢番睇又番睇,我想佢試睇其他小說,歷史佢唔鐘意,散文佢唔鐘意

MC1128 發表於 17-3-18 17:50
令媛幾多歲?

喜歡瓊瑤?
佢就係睇完9成既瓊瑤,想問下步步驚心是否感人小說?簡體字?圖書館有冇得借?

wsl05 發表於 17-3-19 09:41
佢就係睇完9成既瓊瑤,想問下步步驚心是否感人小說?簡體字?圖書館有冇得借? ...

小5?

如果看得明瓊瑤的小說,又喜歡,我覺得都會喜歡步步,但咁細睇咁多情情塔塔,會唔會試吓其他類型?

桐華的作品系列中,步步最正氣

MC1128 發表於 17-3-19 10:39
小5?

如果看得明瓊瑤的小說,又喜歡,我覺得都會喜歡步步,但咁細睇咁多情情塔塔,會唔會試吓其他類型? ...
係呀小五!佢鐘意感人既書,所以覺得瓊瑤好好睇,睇到落淚,等我試下去圖書館借你介紹既書先!謝

wsl05 發表於 17-3-19 16:47
係呀小五!佢鐘意感人既書,所以覺得瓊瑤好好睇,睇到落淚,等我試下去圖書館借你介紹既書先!謝 ...
剛剛搜索網上公共圖書館目錄, 原來好多間圖書館都有得借

媽咪會唔會自己一齊睇? 我建議一齊睇, 小五咁細個, 情情塔塔嘢, 家長最好先過目, 自己衡量吓要不要家長指引

步步文字不錯, 引用不少詩文

除了情情塔塔, 也有友情、歷史、權謀

‹ 上一主題|下一主題