用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸武俠小說
樓主: happypapahk
go

金庸武俠小說   [複製鏈接]

happypapahk 發表於 17-2-27 20:47
眾所周知提高中文能力的好辦法就是閱讀,而金庸武侠小說是提昇中文能力,了解中國文化的好書。請問各位的子 ...

我自己就中一開始睇金庸小説~射鵰開始一發不可收拾, 到中二已經睇晒佢所有武俠小說, 果時因為有興趣, 連帶中文成績都提升

至於我女而家小四係小書蟲, 佢之前睇完公主傳奇, 而家又睇魔法公主, 其實我見佢好多同學都追捧, 而佢亦因為愛閲讀所以文科成績都吾太擔心, 我覺得金庸小説字多又深(還會有時加插成人情節), 吾一定適合小學生閱讀, 如果初中生會岩D

MNIF 發表於 17-2-28 10:02
我認為剛好相反,金庸武俠小說不適宜小學生睇的,父母陪讀亦不宜。要中文好,冇番幾篇古文墊底你都不要説你 ...
請指出為何不宜?!

littlelamlam 發表於 17-3-2 09:34
我自己就中一開始睇金庸小説~射鵰開始一發不可收拾, 到中二已經睇晒佢所有武俠小說, 果時因為有興趣, 連帶 ...
謝分享,中合其他網友分享、小學課程需要、小朋友閱讀能力和習慣、不想做金後搵書鳥,都是選擇呈3後才introduce

ABC-DAD  最好係咁  發表於 17-3-3 14:34

MrBeast 發表於 17-3-2 11:57
謝分享,中合其他網友分享、小學課程需要、小朋友閱讀能力和習慣、不想做金後搵書鳥,都是選擇呈3後才intro ...
我也認同,正正因爲自己沉迷過,真不敢太早介紹給阿仔,還有他現在已是一個歷史迷。果種欲罷不能的感覺,追看下回的衝動,閱終的失落,真係唔野少

MNIF 發表於 17-3-2 13:29
回覆 retriever 的帖子

以現在小學生嘅中文程度同人生經驗,是無法體會小説中所描述的情節同含意。如書中 ...

小學生未必會明,不過入面既歷史背景同一些文化知識,可能會引起細路順瓜摸藤既興趣喎。

MNIF 發表於 17-3-2 13:29
回覆 retriever 的帖子

以現在小學生嘅中文程度同人生經驗,是無法體會小説中所描述的情節同含意。如書中 ...
想問下你意見。我近日心血來潮, 因為今年學校暑假會多咗三個禮拜, 想好好計劃一下。

我發現, 一直懶惰成性既阿妹唔係真係咁懶, 只要佢鐘意既嘢佢會學得好快, 佢只係唔鐘意學校本教科書啫。之前佢攞家姐本五言絕詩睇, 好鐘意, 仲主動背咗幾首, 背得好開心。我諗, 不如俾佢睇下詩經, 你覺得詩經對升小三既小朋友合唔合適? 抑或睇咗本五言詩先? 佢唔鐘意睇長嘢, 只要一長親佢就無心機, 所以佢鐘意絕詩就係咁解。

Tintin926 發表於 17-3-2 12:35
我也認同,正正因爲自己沉迷過,真不敢太早介紹給阿仔,還有他現在已是一個歷史迷。果種欲罷不能的感覺,追 ...
點會有閱終既失落, 睇完咪睇第二套囉, 阿女之前睇完前後漢同史記 (當然係細路版), 依家迷緊帝王介紹果套, 歷史書真係想睇幾多有幾多, 你駛乜擔心呢。你擔心下佢問你成吉思汗既偉大之處係乜嘢, 你點樣答好過啦。

little_yolky 發表於 17-3-2 16:25
點會有閱終既失落, 睇完咪睇第二套囉, 阿女之前睇完前後漢同史記 (當然係細路版), 依家迷緊帝王介紹果套,  ...

史記都睇,佩服佩服。

retriever 發表於 17-3-2 17:18
史記都睇,佩服佩服。
史記有本青少年版, 好好睇的, 好似睇故仔咁。

點會有閱終既失落, 睇完咪睇第二套囉, 阿女之前睇完前後漢同史記 (當然係細路版), 依家迷緊帝王介紹果套,  ...
自從看完修煉後,我小朋友好多書都話ok la 咁,其實大部分一百頁左右的書,故事性其實和小兵快樂讀書差不多,只是d字多了和細位左。
所以近排都轉睇中國歴史人物故事、三國演義之類,picture book又好,漫畫都殺。另外本詩魂仲未睇,也想認識多一點唐詩和comfortable w 200頁左右的書之後才開始。

我估你應該不是金庸迷,當然歷史書多到睇一世都睇唔哂,但金庸系列就只有長短十幾部,睇一部就少一部,又想快d知結局但又唔想佢完果種感覺真係非筆墨......

小寶貝兒    發表於 17-3-11 00:01

MrBeast 發表於 17-3-2 21:45
自從看完修煉後,我小朋友好多書都話ok la 咁,其實大部分一百頁左右的書,故事性其實和小兵快樂讀書差不多 ...

就問修煉全書名係咩,作者又係邊個?

little_yolky  好似仲有前傳  發表於 17-3-3 09:24
MrBeast  全套4本  發表於 17-3-3 08:41
MrBeast  陳郁如,就是《修煉》  發表於 17-3-3 08:40

Tintin926 發表於 17-3-3 03:12
我估你應該不是金庸迷,當然歷史書多到睇一世都睇唔哂,但金庸系列就只有長短十幾部,睇一部就少一部,又想 ...

我都算金迷,追看忍唔住手當然有,睇哂又未去到失落。

當然亦有希望書中人物有下續故事。

我估你應該不是金庸迷,當然歷史書多到睇一世都睇唔哂,但金庸系列就只有長短十幾部,睇一部就少一部,又想 ...

同意,所以我羨慕未睇過金庸小說的人,有一個咁美麗的天地等佢哋開發,

Tintin926  Agree  發表於 17-3-4 14:15

呢個我明架, 我唔係好like金庸(大家唔好打我), 就好似我睇完福爾摩斯全集一樣, 不過, 我有個習慣係番睇番睇再番睇。套書放底咗幾個月, 再番睇都好精彩。

MNIF 發表於 17-3-2 20:42
回覆 little_yolky 的帖子

子曰:「詩三百,一言以蔽之,曰:「思無邪。」老少咸宜。年紀越小,唸詩越容易 ...
最like你呢句:呢門學問不是知識,係素質培養多睇古籍、史書, 實在只係為素質既培養, 唔係為咗考試高分D 要培養有仙氣既女兒真係唔容易。

我中二開始看金庸,start with 笑傲 -- 開頭真係好悶,一直捱到令狐沖出現就停不下。我中文成績好好,公開試中文和文學都是A1的,我覺得是看金庸帶給我好好的中文語感,能夠流暢和清晰把答案表達出來,ie就算答案内容一樣,但你表達得清楚d,有層次d,分數自然高d。所以,我家小孩升中或者高小,我一定會建議看金庸,最好由射鵰三步曲開始,比較容易明白。我自己這許多年翻看再翻看,還是津津有味,最愛《天龍八部》。
‹ 上一主題|下一主題