用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望英文書院幼稚園好嗎?
go

聖若望英文書院幼稚園好嗎? [複製鏈接]

請問有冇用家分享?想同小朋友報N班,謝謝
   4    0    0    0

我仔仔宜家係SJC讀緊K1, 好唔好, 要視乎家長對好既定義。

我仔係由PN讀起既, 佢係返AM Class, 一班大約有25人, 採用雙班主任制+1位助教+1位姨姨。我仔個班咁啱一位班主任同助教老師都係NET, 另一位班主任係本地老師, 主要負責同家長聯終溝通。隔離班就既班主任係亞洲人老師, 其實佢地都係NET, 唔識講中文架。就算唔係NET, 上堂都係以英文為主, 除左啱啱返學小朋友未適應, 老師會用中文外, 其餘時間都會要求小朋友講英文。

SJC既PN班可以算係Happy School, 只係逢星期五會有功課, 亦只係填色, 唔駛寫字。英文程度好好, 但中文就相對無咁好。

如果諗住讀完PN, 出年考名幼, 都絕對無問題。我其實都有同個仔教名幼, 民生同樂基都有Offer。同班大部份同學都教到KV, SC等... 不過, 到最後我見阿仔讀得咁開心, 就決定讀返原校。升左K1, 就同PN係另一回事。功課多左, 程度深左。但我個仔係超鐘意返學, 極鐘意做功課, 我都唔知老師點教到佢咁樣... 哈哈...

你有咩想知可以再問, 答到既我都會答你。

corn819 發表於 17-3-6 12:07
我仔仔宜家係SJC讀緊K1, 好唔好, 要視乎家長對好既定義。

我仔係由PN讀起既, 佢係返AM Class, 一班大約有2 ...

請問同學仔多唔多其他國藉?南亞裔or內地人?
另外想問知唔知升小情況?thx

MissMissMiss 發表於 17-3-6 12:42
請問同學仔多唔多其他國藉?南亞裔or內地人?
另外想問知唔知升小情況?thx
同學仔國藉都係當日我揀SJC一個好重要既原因。因為我仔係細B, 想當年就讀過一間勁多內地人既學校, 嚇到我走夾唔抖...
的確, SJC係有幾位外藉小朋友, 但南亞裔就似乎無。內地人呢, 我所見係無, 就算有都係得三幾個。我亦問過再上一年既媽媽, 都係唔覺有內地人既。

升小情況係一個迷, 我真係問左年幾, 都無老師會正面回答我呢個問題。
學校亦唔會公開升小既情況。
不過, 我聽媽媽講, 應該都唔差既, 但詳細真係無人知。

我仔係由PN讀起既, 佢係返AM Class, 一班大約有2 ...

請問學費幾錢(PN)?多唔多雜費?

請問係咪今個星期六仲in緊人架?聽聞有人上星期六in完好快已經有消息話收左

回覆 corn819 的帖子

好多謝你分享呀!我仔仔嚟緊都會讀K1,想請問一下SJC嘅中文程度如何呢?K1中文教咩生字?功課量多嘛?另外,中文堂是否只講國語?唔好意思,好多問題!謝謝!

您好呀,我想問下PN 會唔會教戒片定要自己一早教定呀?

有民生都唔轉嗎, 媽媽你勇敢, 又或者真係對SJC 有信心.

我囝都係細B, 很多候補, SJC 直接收佢PN 這年我唔會再轉, 年尾考龍校努力.

請問SJC 在性格發展, 德育培育做得好嗎?重視嗎?

請問SJC有乜唔好地方?

szeti 發表於 17-4-6 16:23

有民生都唔轉嗎, 媽媽你勇敢, 又或者真係對SJC 有信心.

細b係幾多月b?

回覆 babymu 的帖子

10月頭.

好似冇咩人收reject or waiting咁

回覆 babymu 的帖子

有!!。!,

ellenlaw 發表於 17-4-8 00:06
請問SJC有乜唔好地方?

我覺得學校老師,姨姨好好,學校又好,只係地點有啲吊腳

K2就知出事,我仔K1時都有你所講嘅感覺,但今年K2就完全失望,好多同學仔都有呢個感覺因佢哋有哥哥姐姐係到畢業,有得比較。最重要係派小學派得一般,考私校同直資就要係外面報好多唔同嘅課程先有機會,呢到中文同英文都唔夠其他比,有啲兩頭唔到岸嘅感覺

回覆 MissMissMiss 的帖子

係有內地人嘅,但佢哋係有質素同有禮貌。放心!

俾呢個價錢,如果我可以再選擇我會去讀一間出名好多嘅名牌學校好過! 學費加雜費要成14個幾月學費差不多十萬一年,年年加學費,一啲都唔值

回覆 begoodtome 的帖子

其實SJC最大問題, 真係我問足兩年, 學校半句都唔會提升小/派位情況。我好想知囉!就算你話派得好差, 考唔到直資都好, 我起碼得個知字。
宜家咁, 我咩都唔知, 今年升K2, 我完全唔知要點著手搞。
唔知你有無咩明燈可以指引下我呢?

回覆 Ychungdaniel 的帖子

其實SJC最大問題, 真係我問足兩年, 學校半句都唔會提升小/派位情況。我好想知囉!就算你話派得好差, 考唔到直資都好, 我起碼得個知字。
宜家咁, 我咩都唔知, 今年升K2, 我完全唔知要點著手搞。
唔知你有無咩明燈可以指引下我呢?
‹ 上一主題|下一主題