用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘聖家和舊華德,你會点揀?
go

九龍塘聖家和舊華德,你會点揀? [複製鏈接]

諗緊如何安排,
囡囡較被動,沒有獎狀去優勢扣門
係自行計分係必收生入華德,但我想女女讀女校和有中學有聯繫。

如果是這樣會放棄自行,去大抽獎嗎?
如放九龍塘聖家第一,大機會嗎
   1    0    0    0

Tocywinny 發表於 17-2-23 19:44
諗緊如何安排,
係自行計分係必收生入華德,但我想女女讀女校和有中學有聯 ...

個人認為下年龍年咁險峻,答唔到你,一係自行得咗華德再叩門,因為抽獎講運。
或者其他人唔係咁諗

諗緊如何安排,
係自行計分係必收生入華德,但我想女女讀女校和有中學有聯 ...

我揀自行入

karen55407 發表於 17-2-23 20:31
我揀自行入

x2

諗緊如何安排,
樓主得一個女兒, 無弟妹跟尾?

想女校,又有直屬中學

自行同統一放九龍城聖家首位, 穩陣啲, 樓主接受到嗎?

諗緊如何安排,

朋友的囡囡,2015入讀小一的,九龍塘聖家大抽獎放第二都入到

參考吓http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0223_00822_001.html

教育局公布《2016年度小一入學報告書》,揭示不同校網的小一學生入讀心儀學校的成功比率有高有低,一直深受雙非家長歡迎、本地家長亦「爭崩頭」的北區80校網,去年學童在統一派位階段獲首三志願學校取錄的成功率達86%,為全港最高;撇除只有一間學校的南丫島校網,沙田91校網首三志願派位命中率僅46%,是全港最低。名校林立的九龍城41校網,首三志願命中率達60%,較對上一年上升6個百分點。

《2016年度小一入學報告書》顯示,去年全港有51,747名學生,參加小一入學統籌辦法獲分配學位,當中逾2.9萬人經統一派位獲派學額。全港各個校網中,以上水80校網的首三志願命中率最高,達86%,比對上1年增加6個百分點。有北區校長分析,去年北區分配予跨境學童專用校網的學額減少,變相留給本區校網的學額增加,達700多個,比前年增加近百個,令校網內的學童獲心儀學校取錄的機會提高。

去年沙田學童獲派首三志願學校的機會較低,除91校網首三志願命中率僅46%外,同屬沙田的89校網命中率亦只有52%;深水埗40校網的命中率亦同為52%,學額競爭十分激烈。反觀九龍城41校網的競爭略為放緩,首三志願命中率達60%;同樣深受家長歡迎、鄰近的何文田34校網命中率亦由前年的52%上升至54%。

on.cc

MC1128 發表於 17-2-23 21:08
樓主得一個女兒, 無弟妹跟尾?

想女校,又有直屬中學

哥哥已是華德學生,所以妹妹是必收生
但因華德冇中學,所以想揀聖家

請問九龍城聖家和華德,那間較好

Tocywinny 發表於 17-2-23 21:29
兩間我都不是用家, 但客觀資料顯示, 九龍城聖家成績較佳

而九龍城聖家最大好處, 當然是直屬英中, 這一點, 樓主你都十分明白

哥哥在舊華德, 那距離九龍城聖家不遠, 接送都較易安排

Tocywinny 發表於 17-2-23 21:29
入華德後, 再扣門比較穩陣
至於聖家, 我兩個女讀九龍城的, 教乜考乜, 小一著重字體, 筆畫, 這方面比較嚴謹, 功課量合理, 中英默書, 教完一課就默, 所以可能每個星期都有, 每年3考, 平時的默書, 評估不計分, 每次考試後派成績表, 有名次

有同學表妹讀九龍塘的, 功課測考比九龍城多

諗緊如何安排,

你覺得華德唔好!?

因我大仔都係下年,諗住自行揀呢間

foopopo 發表於 17-2-24 08:08
你覺得華德唔好!?

因我大仔都係下年,諗住自行揀呢間

華德ok r ,哥哥好鐘意係華德
佢地好錫學生,比好多機會佢地發掉

只是我想女女讀女校和有中學backup
會好d

前幾年至上年九龍塘聖家放第二都有人入,即第一實入。如果真係鐘意試下。
今年應該係最多人一年,就睇下今年情況再決定。
不過今年就算真係乙一入唔晒,其實俾我都會搏,不竟機會仍9成。

LittleRoxie 發表於 17-2-25 03:20
聖家好伏的...小心小心

此話何解? 你指邊間? 九龍塘 定九龍城 ?

edith208 發表於 17-2-24 07:53
入華德後, 再扣門比較穩陣
至於聖家, 我兩個女讀九龍城的, 教乜考乜, 小一著重字體, 筆畫, 這方面比較嚴謹, ...

請問如字體不好,老師會如何呢?有點擔心

zebrabb 發表於 17-2-26 00:06
請問如字體不好,老師會如何呢?有點擔心

沒怎樣,如是錯漏筆劃,當然是做改正。老師會在黑板放大多筆劃的字,叫學生抄在書上。

edith208 發表於 17-2-26 06:59
沒怎樣,如是錯漏筆劃,當然是做改正。老師會在黑板放大多筆劃的字,叫學生抄在書上。
...

請問如果不是筆順問題,是寫得比較求其呢?因為不想因為字寫得比較不端正,而要小朋友重新寫過,因為小朋友不太喜歡重覆抄寫的。

zebrabb 發表於 17-2-26 09:49
請問如果不是筆順問題,是寫得比較求其呢?因為不想因為字寫得比較不端正,而要小朋友重新寫過,因為小朋 ...

如果字體不端正而寫成錯字,有機會要改正

edith208 發表於 17-2-26 10:18

如果字體不端正而寫成錯字,有機會要改正

謝謝你的回覆
‹ 上一主題|下一主題