用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 16歳以下申請 Tier4 child visa ⋯⋯
go

16歳以下申請 Tier4 child visa ⋯⋯ [複製鏈接]

16歳以下住英國表親屋企,申請 Tier4 child visa 有冇文件要表親方面提供?
   1    0    0    0

見網上資料,如不是近親的看護人需在英國當地政府機構登記,確認在英期間將由私人寄宿家庭照顧, 申請時要提交相關通知文件。
請大家指教申請經驗(emoji)(emoji)

回覆樓主:

申請VISA唔需要監護人資料,只需要學校CAS、經濟證明、肺結核證明…等

小朋友少於16歳情況下都不需提供呀?咁領事館吾需要知佢地到達後住宿安排咩?
請指教。

寶寶mum 發表於 17-2-23 13:18
小朋友少於16歳情況下都不需提供呀?咁領事館吾需要知佢地到達後住宿安排咩?
請指教。

不用填寫到步時住邊 !

但你寫明你大約幾時到英國,學生的護照簽證上將附有一個為期三十天的臨時簽證,學生須於臨時簽證有效期內入境英國,。遲過 該日期入境,簽證作癈 。

正式的簽證會是一張 卡 ,是指紋識別身份卡(Biometric Residence Permit,BRP),以作日後出入境英國之用。

身份卡將派送到網上申請時所指定的郵局,或所就讀學校(自行處理簽證申請,請向查詢所屬學校的專用 ACL 代碼,CAS 會註明的 )

亮燈 發表於 17-2-23 12:56
申請VISA唔需要監護人資料,只需要學校CAS、經濟證明、肺結核證明…等

亮兄,講開簽證真係要再一次多謝你,是你教我和給我資料的 !  

寶寶mum 發表於 17-2-23 13:18
請指教。
只需要guardian姓名地址電話,第一年我搵朋友做。

Day school.? Boarding school?

katrinafu 發表於 17-2-23 16:22
亮兄,講開簽證真係要再一次多謝你,是你教我和給我資料的 !

唔使客氣,順手啫!

etoile 發表於 17-2-23 16:35
只需要guardian姓名地址電話,第一年我搵朋友做。

請問搵朋友做有冇特別嘢要注意?是否第二年轉咗?

我有朋友在英國但唔近學校。唔知佢會唔會覺得麻煩。

etoile 發表於 17-2-23 16:36
Day school.? Boarding school?

是 Day School.

我冇經 agent辦簽證,跟著申請指引執,怕做漏咗比領事館reject 就煩,所以喺度問吓大家經驗。 thanks all!

太蒙睇唔到添

寶寶mum 發表於 17-2-23 20:11
是 Day School.

我冇經 agent辦簽證,跟著申請指引執,怕做漏咗比領事館reject 就煩,所以喺度問吓大家經 ...
Day school唔識,希望其他家長幫到你。

Band5 發表於 17-2-23 17:11
請問搵朋友做有冇特別嘢要注意?是否第二年轉咗?

我有朋友在英國但唔近學校。唔知佢會唔會覺得麻煩。
Day school情況唔一樣。
Boarding school搵朋友做guardian,有一次佢嘔,學校即call 我朋友要接走小朋友...,朋友住London,距離學校1小時火車車程。

唔想有麻煩所以第二年俾錢搵guardian公司。

我小孩11歲,要去英國讀書,申請student visa要甚麼?

JoannMok 發表於 17-2-25 11:50
我小孩11歲,要去英國讀書,申請student visa要甚麼?
如果經agent申請,通常agent都會教你,或者收錢幫你搞。
通常要先等到學校出CAS,再上網申請,仲要book期照肺等等。舊帖有好多資訊,你去爬下文就得。

etoile 發表於 17-2-24 23:05
Day school情況唔一樣。
Boarding school搵朋友做guardian,有一次佢嘔,學校即call 我朋友要接走小朋友... ...

明白晒!謝謝!
‹ 上一主題|下一主題