用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食藥後脾氣突變差,求意見⋯(打算停食) ...
go

[過動] ADHD食藥後脾氣突變差,求意見⋯(打算停食)

小兒8歲小二年級,宜家食Ritalin 10mg 藥,4小時,早午各一粒,但發現阿仔脾氣較以前很容易暴躁,而且好突然,只是一句說話足以令佢突然態度變得好差。另外,佢話下午食藥後覺得有點頭暈。不過,在老師方面,幾科老師都覺得阿仔好咗,專心咗上堂!

請問各位的仔女宜家食緊乜藥?你們的仔女有沒有試過脾氣突變?我應該點做好?

wang88 發表於 17-2-23 00:31

小兒8歲小二年級,宜家食Ritalin 10mg 藥,4小時,早午各一粒, ...

是否由5mg 開始食起?冇效才去到10mg?
呀仔開頭食18mg Concerta 有此情况,頭痛,心口感覺被壓住,大脾氣,有次佢話想將個頭捶落張枱。
後來5mg 早/午各一舒服多,考試前兩星期先食番18mg Concerta,佢而家反而習慣左隻藥。
比你參考希望幫到你。

tutik 發表於 17-2-23 08:22

是否由5mg 開始食起?冇效才去到10mg?

謝謝你的回覆!請問你小兒4小時也是食C字頭的藥?我小朋友最初食8小時Ritlian 5mg , 但老師覺得分别不大, 所以轉4小時 10mg, 早午各一粒。

wang88 發表於 17-2-23 08:57
謝謝你的回覆!請問你小兒4小時也是食C字頭的藥?我小朋友最初食8小時Ritlian 5mg , 但老師覺得分别不大,  ...

我小朋友食半粒10mg Ritalin (即有效四小時5mg), 不是八小時的Ritalin LA, 之前食過10mg Ritalin LA 只有副作用,幫唔到專心。
我知藥效偏細,佢自己也要用啲意知力,有時表現唔好又比老師丙,但算是取個平衡吧!
呀仔之前試藥初期concerta,差不多完成功課,同我講:「媽,我自己攪得掂,妳唔使理我啦,我怕自己又爆發講錯嘢妳唔開心。」我回佢明白,且讚佢叻仔,就唔再理佢。

回覆 tutik 的帖子

請問你小朋友食八小時Ritalin有什麼副作用?因我小朋友最近都轉了八小時,試過話想嘔,我估佢係應該反胃那種,不過是藥力過後先聽佢講,唔係食完藥即話想嘔,所以我唔知關唔關係食了八小時Ritalin副作用呢!另外係咪4小時其實效果係咪會相對好D,轉八小時係因為朝早返學到返學,咁佢就唔使係學校吃藥,我諗緊係咪4小時藥副作用冇咁大影響!

阿仔這星期轉了Concerta,但發覺更脾氣更嚴重,我雖然希望佢上堂可以專心,但如果情緒失控,我真的寧願佢唔專心上堂,都唔想無咗個仔!
所以都有打算唔再食藥。

不過,我也想問問大家,醫生之前跟我說過,有一隻藥S字頭,話要食一段時間儲藥力量才令小朋友專注,有d小朋友儲二星期,有d可能要2個月未定,但副作用應該少d,有沒有小朋友試過真的可以?

小兒之前服RitalinLA三個月,有副作用,醫生建議改服strattera,已服藥半年,沒有任何副作用,吃藥三個月後有明顯進步,學習態度積極,記憶力也提升了,在學校的表現經常有驚喜,跟以前是判若兩人。

Hopeful2010 發表於 17-3-2 10:50
小兒之前服RitalinLA三個月,有副作用,醫生建議改服strattera,已服藥半年,沒有任何副作用,吃藥三個月後 ...

謝謝你的回覆!
暫時我會試停藥,看看兒子能否自我改變!如果又變回以前,我也打算要兒子試S字頭這隻藥,慢慢待他轉變。醫生也說這隻藥需食一段時間才有效,請問你放假是否照俾小朋友吃?這隻藥是一天一粒for 多少小時?請問要多少錢?你兒子吃了後一點副作用也沒有嗎?

謝回應!

wang88 發表於 17-3-2 11:22
謝謝你的回覆!
暫時我會試停藥,看看兒子能否自我改變!如果又變回以前,我也打算要兒子試S字頭這隻藥, ...
strattera是每天吃一粒,24小時有效,它是要慢慢儲夠藥效才能發揮效力,此藥不能停,否則又要重新儲過。以前私家醫生開藥約55元一粒,現在在政府醫院跟,開的藥是同一牌子和藥廠。

幸運地小兒沒有任何副作用,吃得、睡得,人也變得成熟了,沒有以前的忘東忘西,遺失東西,除了功課、學業上,連日常生活的瑣碎事也很上心。你不妨同醫生傾傾,考慮𨍭strattera,因爲ritalin 和 concerta 都是入侵性,副作用相若,所以當時私家醫生建議轉strattera,但此藥的成功率是低過前者,也不是每個人都適合,價錢也較貴。

Hopeful2010 發表於 17-3-2 13:23
strattera是每天吃一粒,24小時有效,它是要慢慢儲夠藥效才能發揮效力,此藥不能停,否則又要重新儲過。以 ...

真的很感謝你的回答!

回覆 Hopeful2010 的帖子

Starttera政府醫院不是俾醫生纸自己出街買嗎?

Hopeful2010  不是,醫院給藥  發表於 17-4-28 16:31

wang88 發表於 17-3-2 19:33
真的很感謝你的回答!

樓主小朋友情况怎樣,我兒長假期停藥,這幾天食8小時LA ratinal, 情緒低落又黎,又是夜晚失眠,唔夠訓。
早两日覆診問e生,情緒起伏是否此藥副作用,佢又片話唔係。

tutik 發表於 17-4-27 10:30
樓主小朋友情况怎樣,我兒長假期停藥,這幾天食8小時LA ratinal, 情緒低落又黎,又是夜晚失眠,唔夠訓。
...

我已經無再俾藥阿仔!
因為我真是好怕副作用,仔仔健康才最重要!
幸好,他現在無食藥時,上堂時老師叫一叫他,他都可以專心返,係有時差d!

tutik  對!如果情況唔太惡劣,真的不用藥更好。  發表於 17-4-27 22:30