用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B考直資成功率
樓主: rayonabb
go

細B考直資成功率 [複製鏈接]

其實讀多一年書,做少一年嘢,我自已都好想

回覆 mimi613 的帖子

其實我們在in k1時已遇到很多名幼的不公平待遇,只肯offer pn位仲勸我要諗清楚將來考p好蝕底即使小朋友能力應付到,講到好似我會害左佢禁,我同爸爸都認為無必要所以照上k1,好好彩比我地waiting入到一間好好的名幼,小朋友好中意反學,我全程無學興趣班比佢多d時間閲讀,她從小就習慣去圖書館同每日都要睇好多書,我會控制佢media 嘅選擇瞓練專注力,老實說專注力同閱讀在面試上邦助好大,我從未外補英文她現在能讀小學程度的故事書,學校英文默書我不用陪温習她也能應付,中文閱讀是要花時間陪伴始終中文比較困難。禮儀方面從小要養成習慣再加學校教導應該無問題。家長自己報考學校前都要做定功課同小朋友預習一下做得心應手好多。加油

還有一點要了解自己小朋友性格,始終每個人唔同,要因應佢個人長短處去調教,我小朋友內向慢熱,我去年暑假安排她多參加活動去瞓練獨立和自信心,效果都唔錯,你可參考下

poplolli 發表於 17-3-1 00:34
還有一點要了解自己小朋友性格,始終每個人唔同,要因應佢個人長短處去調教,我小朋友內向慢熱,我去年暑假 ...

thx for your comment !

rayonabb 發表於 17-2-24 16:26
請問以你經驗有咩性格適合做細b?
我觀察小囡性格外向及喜歡與人溝通,不怕生保,喜歡照顧別人及模仿力强。 ...

其實冇話咩性格啱做細B, 係應該因應佢學習進度adjust.  想當日k1 冇學校收,到開學先有名幼call waiting.  諗住讀吓先,跟唔上再做大B. 點知佢又跟到,仲好開心。考小學有9間offers,  其中有好心儀的。所以唔關性格事,跟唔跟到先係重點。咁以性格嚟講,我小朋友都係外向活潑唔怕羞的。加油。

回覆 poplolli 的帖子

Thank you so much for your sharing! very helpful!

del sorry
‹ 上一主題|下一主題