用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B考直資成功率
樓主: rayonabb
go

細B考直資成功率 [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主唔使擔心,我仔11月細B都有好好嘅直私offers.  證明考小學唔同考幼稚園,學校睇表現多過出生月份。加油,俾d信心。

回覆樓主:

萬一私直全軍覆沒, 大抽獎乙一吾好搏咁咪冇問題

dereklg 發表於 17-2-23 11:13
真的要鼓勵下你要樂觀 d。

亦有少少比你激死,見你"問問下大細 b 問題,....一野彈左去 "抽到寶校" 就點 ...

個人悲觀底,盡量改啦。(emoji)(emoji)

自己盡力教就得啦。
考到或考唔到,抽到定抽唔到,都唔係你控制嘅。樂觀面對。

rayonabb 發表於 17-2-23 13:38
個人悲觀底,盡量改啦。(emoji)(emoji)
加油啊 !

心理質素是決勝負的關鍵。

試想一下,你是你孩子的第一批學習模妨對象。
如果你面對壓力時會腳震震,她面試時也是一樣會腳震震的。反而,家長能輕鬆積極面對,孩子面試時也較能自動表現自己。

我是強調"表現自己",孩子是大B是細B,是不能改變的。孩子的本性,也是不能改變的。
能"表現自己"就是最好的。讓校方選合適該校的小孩就可以了。

gigiwin888 發表於 17-2-22 15:27
我覺得冇乜関係,好多超大b都全軍覆沒

同意!個人觉得考小學,学術好係基本,然後再睇小朋友性格,例如是否有自信,礼貌,合羣,守規等。

lingan 發表於 17-2-23 14:01
自己盡力教就得啦。
考到或考唔到,抽到定抽唔到,都唔係你控制嘅。樂觀面對。
...

Thx

dereklg 發表於 17-2-24 10:50
加油啊 !

心理質素是決勝負的關鍵。

因為有家人反對囡囡做細b,話一家蝕底,所以想問下過來人點睇。其實黎緊都細B 身份讀k1, 但怕自己做錯決定。

rayonabb 發表於 17-2-24 11:32
因為有家人反對囡囡做細b,話一家蝕底,所以想問下過來人點睇。其實黎緊都細B 身份讀k1, 但怕自己做錯決定 ...

做大B細B冇一個確定答案。但如家人好反對,真係要商量清楚,有最後決定後講明日後小朋友成就好壞大家不可埋怨大家。
即使不是家人,如做細B,一定有3姑6婆、朋友問你點解做細,我覺得近年普遍接受做大B多D。我仔是12月細B,間中也有人奇怪問點解唔做大。但父母決定左就努力向前行,不用理途人聲音。反而同你老公有共識最緊要。

rayonabb 發表於 17-2-24 11:32
因為有家人反對囡囡做細b,話一家蝕底,所以想問下過來人點睇。其實黎緊都細B 身份讀k1, 但怕自己做錯決定 ...
明白, .....順其自然就OK 架啦。

起碼我直覺上,你的孩子是不弱啊,一間優良K1收左佢,就係證明。

大B/細B 不是重點,反而你要留意佢和斑中同學的有沒出現明顯差距,能不能玩埋一堆。
如果水平沒太大分別,大致跟到,而又返學返得幾開心,咁就即係OK了。

rayonabb 發表於 17-2-22 13:13
請問11月細B考細B係咪好難? 小女有K1學校1線幼稚園收但但到時考直私會全軍覆沒。
...

我朋友11月细B今年咁多B競爭下都有5個勁offer在手,叻過D大B,所以好難講架!不過佢本身係不怕醜,學術好既小孩。

day_bo 發表於 17-2-24 11:48
做大B細B冇一個確定答案。但如家人好反對,真係要商量清楚,有最後決定後講明日後小朋友成就好壞大家不可 ...
好似ek 支持細B的聲音多bor。若做左大又可能更多7姑十婆問做乜咁喳要留班、勝之不武⋯呢

MrBeast 發表於 17-2-24 12:25
好似ek 支持細B的聲音多bor。若做左大又可能更多7姑十婆問做乜咁喳要留班、勝之不武⋯呢  ...

Yes..做什麼身邊人總有聲音..父母不必太理會。
我身邊朋友11、12月B的多數轉做大B。

tiffany168168 發表於 17-2-23 13:11
樓主唔使擔心,我仔11月細B都有好好嘅直私offers.  證明考小學唔同考幼稚園,學校睇表現多過出生月份。加油 ...

請問以你經驗有咩性格適合做細b?
我觀察小囡性格外向及喜歡與人溝通,不怕生保,喜歡照顧別人及模仿力强。但衝動及脾氣也差。不知是否適合。

rayonabb 發表於 17-2-24 16:26
請問以你經驗有咩性格適合做細b?
我觀察小囡性格外向及喜歡與人溝通,不怕生保,喜歡照顧別人及模仿力强。 ...

其實面試時間咁短都唔會點睇到你的小朋友性格係點, 除非佢自己表現到壞個方面, 好似我小朋友去一間私小面試, 2個男仔係度爭1 枝顏色筆

我覺得理解能力, 學術, 禮貌呢3樣野先係最重要

回覆 rayonabb 的帖子

不會擔心,小兒小學都有少量11月細b,加油。

小女10月尾細女,考10間有9間2nd in,有5個offer之後的2nd無去了,因最心儀的收左,所以細b不一定差,但過程中的確有輸蝕位,如做大女有可能更順利。

poplolli 發表於 17-2-28 00:25
小女10月尾細女,考10間有9間2nd in,有5個offer之後的2nd無去了,因最心儀的收左,所以細b不一定差,但過程 ...

好叻

回覆 poplolli 的帖子

Your girl is so smart. My daughter is also an October baby, she's going to apply P1 this year. Any tips to share? Thanks :)

其實我個人覺得,決定做大細B既著眼點唔單只係考小一,而係小朋友整個幼稚園成長期的經歷。3年入面,好多野做得到, 比老師讚,又或者樣樣追得好辛苦,對於自信心有好大影響。

自己仔仔10月, 一開始決定做大B,見佢樣樣輕鬆達標, 自信心打得好好, 我覺得無決定錯.

佢本身內向慎言,見7間,2間 offer, 一間 waiting. 我諗佢做細B唔會有呢個成績。

MrBeast  agree  發表於 17-2-28 15:06
‹ 上一主題|下一主題