用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒是否需要讀N班
go

幼兒是否需要讀N班 [複製鏈接]

最近好多疑惑,一直在想,家中幼兒是否需要開始讀N班,其實自己都想給小孩子多去學,認識其他小朋友,但好多媽媽話有時間自己照顧,就最好到3歲以上再讀,因去學校,小朋友比較容易病,請問大家,你們是如何選擇的呢?謝謝
   2    0    0    0

回覆 celine1225 的帖子

我只可以話我係雙職父母,小朋友讀N比在家比工人湊安心~
病就當增強抵抗力~
無辦法亦無選擇~

celine1225 發表於 17-2-22 13:03
最近好多疑惑,一直在想,家中幼兒是否需要開始讀N班,其實自己都想給小孩子多去學,認識其他小朋友,但好 ...

乜嘢都係有好有壞,睇你自己鍾意乜。我就覺得小朋友學同人相處好緊要,所以2歲返學

最近好多疑惑,一直在想,家中幼兒是否需要開始讀N班,其實自己都想給小孩子多去學,認識其他小朋友,但好 ...
真係睇你自己點諗。我係FTM,都幫小朋友報N,只因為想有返一兩個鐘休息。

返全日班小朋友係會好易病,半日班病少好多。

我都唔覺得返N班會容易病!
返學去玩好過系屋企悶(emoji)

回覆樓主:

係屋企好多長輩會用自己果套教小朋友,如2歲還用奶樽飲奶等,小朋友到3歲都還係要人餵,唔識用飲水杯,戒片又未戒到,3歲還坐bb車唔落地等

我係街同論壇見到好多哩類,唔想自己小朋友第時變成咁,同埋小朋友2歲係屋企自己玩玩具都玩厭了,多點同同齡小朋友接觸可以刺激佢講野能力,老師又會幫助戒片教自理

唔一定要番,但番去有多啲小朋友一齊玩同早啲適應群體生活都係好事,所以今年我小朋友都會番N班

wcm991101 發表於 17-2-23 14:59
係屋企好多長輩會用自己果套教小朋友,如2歲還用奶樽飲奶等,小朋友到3歲都還係要人餵,唔識用飲水杯,戒片 ...

如果長輩會寵小孩要風得風要雨得雨
真係要上N班

我仔都有公公婆婆湊, 但我都十分想佢返n班, 整天在屋企好悶, 放電唔夠, 返學可以學到野, 日子有規律又充實. Touchwood, 我仔返咗一過學期都未睇過醫生, 全日班都未必好易病, 睇個人姐.

wcm991101 發表於 17-2-23 14:59
係屋企好多長輩會用自己果套教小朋友,如2歲還用奶樽飲奶等,小朋友到3歲都還係要人餵,唔識用飲水杯,戒片 ...
I agree! My child is 2 and still drinks milk from bottle and needs helper to feed her.. /.\ I am a working mum so can not enforce much rules at home since my 99 sets the rules..

好感激你们的留言,给我意见,谢谢

onefineday 發表於 17-2-24 17:33
I agree! My child is 2 and still drinks milk from bottle and needs helper to feed her.. /.\ I am a w ...
唔好話奶奶, 我自己呀媽 (即係婆婆)一樣服侍十足... 點都話唔聽...

MKMKC 發表於 17-7-10 18:53
我小朋友唔止返N班,是返一至五學前班2小時,見佢好鐘意返學,自理能力又有進步,真系幾好!
...

我小孩子現在只是讀兩個半小時的playgroup,準備做大b,今年報讀n半先

MKMKC 發表於 17-7-12 22:38
我亞仔如果好彩都應該今天9月返N班,加油啦!

做香港媽媽不容易。大家加油啊

‹ 上一主題|下一主題