用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 是否要睇小朋友嘅,唔可以迫的嗎?
go

是否要睇小朋友嘅,唔可以迫的嗎? [複製鏈接]

其實入唔入好的校根本唔重要,最重要係有"快樂學習"去讀, 應該是因人, 因才, 因時的量力而為吧。 小朋友的程度在什麼水平, 父母應該心中有數, 要時刻應變, 不該麻木追求一個小朋友要好辛苦才能到的目標。 苦苦盲目催促只會大人和小朋友都不愉快, 影響彼此關係, 得不償失?可能不停灌輸個小朋友你一定要入好的校, 入左去就等於好叻,就算爛船都有三分釘,最差成績比2線學校頭高,入U率大??

所以應該點做好"快樂學習"定"不斷催促"呢?

0    0    0    0

dsedse 發表於 17-2-22 11:19
其實入唔入好的校根本唔重要,最重要係有"快樂學習"去讀, 應該是因人, 因才, 因時的量力而為吧。 小朋友 ...
當局者迷丫嘛。

家長不論教育程度高低, 普遍都有no pain no gain既想法的。其實我唔係幾認同的。

Felix223    發表於 17-2-22 15:48

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-2-22 11:47

家長不論教育程度高低, 普遍都有no pain no gain既想法的。
呢度都有唔少啦

洋蔥頭媽咪  絕對係  發表於 17-2-22 23:06
little_yolky    發表於 17-2-22 12:18

bobbob 發表於 17-2-22 12:01
呢度都有唔少啦
所以, 搵一個B1, B2, B3都有好選擇既校網真係好緊要, 我又佩服自己喇

小時了了  我都好佩服你㗎 x 2  發表於 17-2-22 12:59
bobbob  我都好佩服你㗎  發表於 17-2-22 12:30

bobbob 發表於 17-2-22 12:01
呢度都有唔少啦
bobbob  我都好佩服你㗎
[color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 1 分鐘前[color=rgb(153, 153, 153) !important]

[color=rgb(153, 153, 153) !important]

搞下爛gag啫, 唔好咁認真。

little_yolky 發表於 17-2-22 11:47
當局者迷丫嘛。

家長不論教育程度高低, 普遍都有no pain no gain既想法的。其實我唔係幾認同的。
No pain no gain. 我認同!十分之認同!之不过人人忍痛能力唔-样之嘛~有人生仔叫到劏豬禁,有人就默默承受~做家長就係要識睇自己果个條線係边啫~講左好多次,虚不受補,唔理三七廿-禁跟人補果d叫谷~根據孩子能力,推長補短果d叫準備。黑与白之间有太多層灰~

Yanamami 發表於 17-2-22 13:52
No pain no gain. 我認同!十分之認同!之不过人人忍痛能力唔-样之嘛~有人生仔叫到劏豬禁,有人就默默承受 ...

Same。

No pain no gain - that's the truth。

But, 幾多pain = 幾多gain 睇天資。

有人好painful都冇乜gain 咪痛苦。

有人少少pain 已經好多gain 咪冇所謂。

做父母要因應小朋友天資幫忙控制pain level,寧可適當地降低要求。

不用努力又學到嘢?有,不過唔係天資平凡嘅凡夫俗子囉。

Felix223    發表於 17-2-22 15:49
b3410  因材施教  發表於 17-2-22 14:53

當局者迷丫嘛。

我都不認同

點解一定要咁negative,將 effort 同 pain 掛上等號!

Felix223    發表於 17-2-22 15:49
b3410  good point  發表於 17-2-22 14:54

吾完全認同 no pain no gain,但相信一定要出過力,辛勤過先會有成果。個過程吾一定係痛苦喊晒,學習亦有樂趣。

picture 發表於 17-2-22 14:49
我都不認同

點解一定要咁negative,將 effort 同 pain 掛上等號!
我讀咗咁耐書, 從來都無pain過, 可能因為學校合適, 又無乜人迫我, 我又好enjoy喎, 咁大家就當我係被虐狂好了。

Jane1983 發表於 17-2-22 15:19
吾完全認同 no pain no gain,但相信一定要出過力,辛勤過先會有成果。個過程吾一定係痛苦喊晒,學習亦有樂 ...

所以出力、辛勤 =/= pain, 我唔明白點解大家會覺得學習一定要pain, 由唔識諗到識, 由慢做到快, 由零開始到成品, 諗要點做點解決, 個過程真係好爽架。

Jane1983    發表於 17-2-22 19:13
bobbob    發表於 17-2-22 15:49

努力過程中可能遇到痛苦從而得到快樂,總好過快樂後痛苦。古話有云:the important thing in Life is not triumph, but the struggle, 不無它的道理

little_yolky  bobbob,係架,經歷過難,先會真正懂得學識咗既快樂。  發表於 17-2-23 08:55
bobbob  『遇到痛苦從而得到快樂』  發表於 17-2-22 16:15

當然若只有痛苦沒有真正快樂,咁就要想想策略和方法是否正確

little_yolky 發表於 17-2-22 15:22
所以出力、辛勤 =/= pain, 我唔明白點解大家會覺得學習一定要pain, 由唔識諗到識, 由慢做到快, 由零開始到 ...

呢個係父母希望孩子有的感受。

的確,有部份小朋友有這種想法。

但人的性格千百種,有部份孩子無論父母如何正面引導也怎樣也享受不了,任何effort都看成負面,做父母也非常無可奈何。

正如總有僱員覺得番工係苦差,無論上級如何提攜或給予機會也不能動搖,又能如何?

siden 發表於 17-2-22 16:16
呢個係父母希望孩子有的感受。

的確,有部份小朋友有這種想法。
係呀, 我大女好負面, 噚日又計數計到發顛

不過, 我都覺得性格都係培養出嚟, 由BB開始培養, 阿大就係跟得我C6多, 所以咁負面。不過, 佢好快又會無嘢了。

little_yolky 發表於 17-2-22 16:25
係呀, 我大女好負面, 噚日又計數計到發顛

不過, 我都覺得性格都係培養出嚟, 由BB開始培養, 阿大 ...

我覺得FTM可以令小朋友性格更好。

可惜我不是。

Yanamami  迷思……我d女性格奇差(可能我本身差) 發表於 17-2-22 18:21

我同亞女講一定要讀好的學校, 但好的定義唔一定係band 1 學校喎.  唔通同個女講你讀差的學校都唔緊要咩?

siden 發表於 17-2-22 16:30
我覺得FTM可以令小朋友性格更好。
唔好咁悲觀得架。好似我大女, 性格負面D, 但讀書全部一腳踢, 我哋咪讚佢夠自律又忍讓囉; 又好似阿妹懶過條蟲, 但其他嘢好交待, 又成日好開心, 我哋咪讚佢EQ高, 又可靠囉。

緊有一樣好既, 而且, 人人都有缺點既。

chanwendy 發表於 17-2-22 17:27
我同亞女講一定要讀好的學校, 但好的定義唔一定係band 1 學校喎.  唔通同個女講你讀差的學校都唔緊要咩? ...
咁緊係啦, 好似我哋學校升中B1率咁低, 咪同阿女講, 間學校幾少功課, 校長又好人, 好難搵架。

睇左一陣……好明顯唔同性格既人对pain字既解讀都有好大出入有人觉得負面,有人解作挑战,有人觉得係难关,有人認為係磨鍊……所以中文LS-定难攞分过英文LS.詞解讀已經有禁多,評卷員又唔知点意会~
‹ 上一主題|下一主題