用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停不了的自殺!家長應如何自處
樓主: jadenhayden
go

停不了的自殺!家長應如何自處   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 17-3-2 15:59
我自己都係只有假期先比仔玩20分鐘左右,好多時我仔一到假期就會問,有時我會唔比,我嘅解釋係你每到假期 ...

我都一樣,我直情得覺得設計電玩既人害人不淺。
我FTM 尚算睇得住,但可以想像再大個啲佢自己有電話就會失控,我見放學啲男仔等車咪又係個個低頭狂打,一係成群一齊圍住睇。。

IloveJJ 發表於 17-3-2 10:28
所以其實有呢啲新聞,我係好想知佢哋成個背景,例如:父母同子女平時既關係,管教既方式。如果只知最後係 ...

我聽聞到其中一單是同校園欺凌有關。尋死原因唔會只在於家庭,當然家長有責任關心子女。

IloveJJ 發表於 17-3-2 17:05
我咪係FTM囉!我都無工人啦!我好得閒喎!小朋友讀小學,日頭有咁多時間,剩係煲湯煮飯洗衫呢啲,有幾忙呀 ...
我見我工人姐姐洗廁所要半個鐘頭喎, 兩個廁所就一個鐘, 執一間房又要半個鐘, 兩間房加埋一個鐘, 咁剩係洗廁所同執房都用咗兩個鐘。然後, 晾衫又用一個鐘, 所以一朝早唔係好多時間。

tutik 發表於 17-3-2 17:01
我都一樣,我直情得覺得設計電玩既人害人不淺。
我FTM 尚算睇得住,但可以想像再大個啲佢自己有電話就會失 ...

誰容許小朋友長期打機?永遠將責任推向別人!

tutik  你睇晒我啲留言先講啦,自己細路自己教,點推呀?推到咩!覆句留言就推咗?   發表於 17-3-4 15:56
little_yolky    發表於 17-3-3 09:19

咩沉迷左都大件事,打機只係其一俾人放大講,我中學班裹面無咩like打機,音響、攝影、化妝就大把。

ysnmama  沉迷打機是可以由早到晚,日以繼夜,不睡不食。但很少會沉迷音響、汽車、化妝等會如此地步。所以一旦沉迷打   發表於 17-3-3 08:27

little_yolky 發表於 17-3-2 18:18
我見我工人姐姐洗廁所要半個鐘頭喎, 兩個廁所就一個鐘, 執一間房又要半個鐘, 兩間房加埋一個鐘, 咁剩係洗廁 ...

你間屋都好大喎

yovin 發表於 17-3-3 00:27
你間屋都好大喎
唔大的, 其實如果我自己做, 洗廁所只需15分鐘, 執房亦只需10分鐘, 吸塵+拖地亦只需30分鐘, 但每個人既能力都唔同, 我無理由要求工人都係15分鐘內做好, 咁佢哋個民族做嘢係慢少少, 都要包容下。

回覆 IloveJJ 的帖子

其實我同C6都成日討論呢個打機問題, 我全家(包括C6同我) 都唔打機, 亦都冇比小朋友打(小四), 不過小朋友每次出街, 如搭車,食飯, 聚會時見到其他人打, 佢會表現得好恨打, 隻眼不停跟住個打機者, 我哋成日諗幾時放鬆比佢試呢? 又擔心一發不可收拾, 但如果KEEP住唔比打, 如有壞人一引誘佢, 佢可能就跟人走啦....點算好????

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-3-2 18:22
哈哈!
我晾衫10分鐘
吸塵拖地10分鐘
點解你可以咁快手

回覆 哈利媽 的帖子

我都有咁試過,你可以試吓暑假放一放。
我女一向係屋企,ipad係問過就可以玩,一路無事。前年去長輩屋企拜年,撞到好疏的親戚兩兄弟,一人一部ipad打angry bird賽車。當日已經全日一齊玩,回到家就叫我download個game,我一心試吓佢。打機前,佢平常會自發睇好多益智書和video;打機後,佢差不多係所有free time都會有心癮...

三個月內,有set時間、有好言相勸,最後都係同佢認真傾,可以繼續玩ipad,但唔可以再打果個game...我女接受,而家見人打機都會講「玩物喪志」,同埋佢試過,有immunity,唔會兩眼發光好恨打。

不過你要抵得住,果三個月我老公都好不滿,覺得我judgement有問題,做乜download個game。但我覺得趁佢細,係安全環境試一試,即使可能測驗低分d,或者會因為咁樣嘈交,大家都承受到。

ysnmama :

你認為音響、攝影、化妝平嗎?父母會支持嗎?不支持做兼職不花時間嗎?
迷攝影果位逢長假期就報攝影團,星期六、日上攝影班,忙過鬼!

回覆樓主:

有主人在家一般做很久,冇人15分鍾清潔一處,然後㷛電話粥

greentea000  一針見血  發表於 17-3-5 13:59

jadenhayden 發表於 17-3-1 17:55
我其實都唔俾小朋友打機的!但有朋友話,細個唔俾打,第時會一次過打番夠本夠利!我所以唔知俾定唔俾
...

我仔是,小學好聽,我唔比就唔打。到中一,一年打夠曬,完全失控。現在海外升學,也有玩,但佢自己顧掂學業,我亦根本管不了。

IloveJJ 發表於 17-3-2 17:05
我咪係FTM囉!我都無工人啦!我好得閒喎!小朋友讀小學,日頭有咁多時間,剩係煲湯煮飯洗衫呢啲,有幾忙呀 ...

我對清潔的要求都係好低!懶到呢我⋯⋯

如果,計一下數,一個家庭,每人每日都花大量時間網上社交,下一代嘅社交能力同發展,會出現咩問題呢?唔係抗逆能力唔夠,係正常人與人互動過生活嘅經驗越嚟越少,適應唔到現實生活,多啲揾朋友一家大細聚下,交往下…
少啲負面定義其他人,生活就樂趣多好多。
‹ 上一主題|下一主題