用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停不了的自殺!家長應如何自處
樓主: jadenhayden
go

停不了的自殺!家長應如何自處   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-3-2 10:31
其實點解會無玩伴?無其他樂趣?無對手呢?
我仔無打機,佢鐘意爆旋陀螺,Lego,象棋,睇卡通,睇書。細路仔 ...
題外話。阿仔如果鐘意lego, 今年書展你注意下, 有間台灣公司, 有套砌積木, 塑膠嚟, 有唔同形狀, 可以砌出好多嘢, 幾好玩, 我同阿妹砌咗間水車屋出嚟, 勁開心, 我見呢兩年佢哋都有擺檔。

little_yolky 發表於 17-3-2 10:17
上星期家長日, 因為學生唔駛返學, 有D家長帶埋小朋友一齊見完家長就大班去聚會。見坐門口一排小朋友, 個個 ...
最慘是做好自己,但和親友食飯,人地細路玩,自己個自然供埋去睇,有次仲離po,姨媽玩親民叫d細路陪佢玩,又唔好意思當面話佢,真多得佢唔少。

MrBeast 發表於 17-3-2 12:05
最慘是做好自己,但和親友食飯,人地細路玩,自己個自然供埋去睇,有次仲離po,姨媽玩親民叫d細路陪佢玩, ...

有時小朋友出街打機應酬下,係好難避免,如果完全唔比,怕第日反抗得更緊要,點都無得避開個世界。
好似如果細個完全唔比飲汽水,第日中學自己有錢,有可能就會日日狂飲汽水

IloveJJ 發表於 17-3-2 12:17

咁既場合,我由得我仔去玩,講真,你只能管自己個仔,不能管 ...
又唔可以話介懷,是無奈多d,不過一坐低就攞部機出來玩,養成這種習慣真是不是太好

wan_sosin 發表於 17-3-2 12:18

有時小朋友出街打機應酬下,係好難避免,如果完全唔比,怕 ...
當然當然,我都有比電玩,不過一定是完全當天功課,有時都會flexible, short break時玩15分鐘。
講開氣水,有得揀飲寧水或fresh lime soda,唔明點解有人會買橙色+糖比細路飲

MrBeast 發表於 17-3-2 13:10
當然當然,我都有比電玩,不過一定是完全當天功課,有時都會flexible, short break時玩15分鐘。
講開氣水, ...
唔係架, 可樂個配方可能有D嘢, 我次次depress既時候, 就好想飲可樂了, 所以之前小一面試前, 我都俾兩啖阿女壯膽的。

親戚飯局, 真係其餘兩家一坐底就攞手機出嚟玩, 之前有家勸過佢唔好俾小朋友玩咁多手機了, 因為佢阿仔同我阿女差唔多大。點知當時佢哋話, 佢有深遠視, 打多D機有近視就balance返。到依家小三了, 點收得到? 上次聽到佢阿媽大聲鬧佢成日玩機, 我心裡面諗:真係抵你死!

MrBeast 發表於 17-3-2 13:10
講開氣水, ...

我同你一樣,唔會揀顏色汽水飲。
偶意打機當減下壓,都無所謂,我以前都有段時間打機,仲贏埋男仔,但打到夠就失去興趣,一直唔再有興趣玩,反而見有些細個嗰時唔打機,人到中年先嚟沉迷

little_yolky 發表於 17-3-2 13:18
唔係架, 可樂個配方可能有D嘢, 我次次depress既時候, 就好想飲可樂了, 所以之前小一面試前, 我都俾兩啖阿女 ...
original formula 真是有cocaine會high hig 地架,e加就只剩下caffiene和caramel color.  考kg 時揰nap time我都曳曳有比奶茶小朋友飲,之後比d 正義fd 鬧到趴街

little_yolky  我就係夜晚, 要考兩粒鐘筆試+面試。  發表於 17-3-2 14:48

IloveJJ 發表於 17-3-2 10:31
其實點解會無玩伴?無其他樂趣?無對手呢?
我仔無打機,佢鐘意爆旋陀螺,Lego,象棋,睇卡通,睇書。細路仔 ...

呀仔都有玩其他同睇書,15min 平版voice tude/cartoon, 但佢又會問可唔可以打15分鐘皇室戰争,我當然拒絕了,一向只係星期5、6,二次15min ,佢唔應該要求。
所以我覺得佢有沈迷傾向。
最可惜,家庭聚會攞我部機叫表哥幫佢打到升級,佢好尚拜啲表哥,中學/大學刺,難得有role model 又係花時間打機!正正跌入break outside contact 既陷阱,好傻。

IloveJJ 發表於 17-3-2 15:08
所以我總係覺得細路唔應該咁早開始玩遊戲機的。話時話,你點解要裝啲咁好玩既遊戲俾佢玩呢?我剩係安裝教 ...

佢聽同學介紹,又見有啲媽咪話完全唔比又太嚴,我心軟就比佢裝,因為有分累積咗,次次話咗要洗佢就好激動到喊。我更擔心。

tutik 發表於 17-3-2 14:57

呀仔都有玩其他同睇書,15min 平版voice tude/cartoon, 但佢又 ...

我自己都係只有假期先比仔玩20分鐘左右,好多時我仔一到假期就會問,有時我會唔比,我嘅解釋係你每到假期就問可否打機,就已經係沉迷嘅徵象。

阿仔有2個表哥同1個表弟,每次上嫲嫲屋企,都打幾個鐘唔停,我真係好反感。2、3年前我都由得阿仔同佢地一齊玩/睇佢地玩,當年都係玩1、2個鐘。近呢1年,次次都差唔多4、5個鐘,有次去完嫲嫲屋企,我就又鬧又解釋比阿仔聽唔可以咁玩,幾表兄弟見面就係各自各打機,白白浪費時間、又無溝通……自此,每次上到嫲嫲屋企,阿仔就睇書,有時表弟就會攞UNO同阿仔玩,伯伯見仔小三可以睇到字典書又讚阿仔,阿仔都好開心。

其實真係好矛盾,好明白現時嘅孩子,大部分都是打機、打機再打機,唔比阿仔同佢地玩,又好似不大好,由得阿仔,我又真係睇到火到嚟,好難調適。
其實我到目前為止,都好介意小朋友打機,我覺得遊戲係for fun、kill time, 而不是讓大人小孩沉迷,可惜嘅係世界已變。

IloveJJ 發表於 17-3-2 11:58

係喎,我兩個仔同你兩個女一樣喎,我細仔都鐘意打機嗰種人嚟 ...
我諗........你係咪無請過工人姐姐? 好既工人姐姐真係可遇不可求。大部份工人姐姐係唔會同小朋友玩的, 佢哋鐘意玩手機, 而且, 工人姐姐都好忙, 實在無乜空餘時間可以同小朋友玩。

我請咗咁多個工人姐姐, 係對精神意志既鍛練嚟架, 咁多個係得依家呢個煮嘢食叫正常少少, 兩個由細到大, 我都灌輸佢哋:好又一餐唔好又一餐;肚餓就忍下, 忍忍下就朝頭早, 又有早餐食了.............所以佢哋經過長時間既訓練, 依家先至咁順得人咋。至於今次呢個煮飯正常既, 就清嘢唔得, 清到D碗碟飯盒又油又臭, 校服又甩晒色, 總之, 佢就答你:I don't know。

阿囝也是一個對鍾愛的事極易沈迷的孩子,我相信若比他打機,他一定會沈迷。因他未有自己的手提電話,電腦也只主要是我和爸爸在家時才使用,故未真正考驗到當他有自己手機時將會如何。現時,他的娛樂主要是看書、看電視/錄起的電影、與家姐玩鬧、一家人玩集體遊戲。

IloveJJ 發表於 17-3-2 16:30
我請過架!請過三個。第一個好好,真係鐘意細路,會同佢玩。咁請工人呢,如果你請到個正正常常既,就ok架啦 ...
我請第一個本來都好好, 好鐘意小朋友, 不過, 續到第三個約, 開始懶, 玩ipad, 去丟垃圾丟20分鐘, 小朋友兩個上咗全日幼稚園, 理應多咗時間做清潔, 但間屋反而汚糟過以前。其實如果要做, 間屋真係好多嘢做架, 又要做清潔家務, 又要買餸煮飯, 又要洗衫, 又要接校車, 如果認真做, 真係做到無停手架, 又無理由叫工人同小朋友玩, 唔煮飯喎。
有時唔係想話D工人, 係佢哋實在做嘢好離譜。其中有一個接放學, 我哋果道車多路窄, 阿妹小一家姐小三, 佢落咗車同鄉里打牙較, 無睇住兩個小朋友企响車道, 傾咗7分鐘, 兩個小朋友就响車道遊蕩咗7分鐘。啱啱C6返屋企, 响小巴度見到, 返到屋企話佢, 佢夠膽死話無。之後仲衰到俾妹妹見到佢玩手機時, 手機入面有佢自拍D咸相。又好似依家果個, 個飯盒蓋成日唔拆內蓋洗, 搞到鬼咁臭, 話佢又話有洗。有次我帶飯聞到有臭味, 一打開個內蓋, 一個月前既忌廉湯仲响入面, 係好多, 成個蓋都係, 發臭咗。D火腿無睇有效日期, 過咗期煮咗。所以, 我哋屋企人D腸胃真係鐵做既。又有一次, 阿妹除衫沖涼時, 底面褲一齊除, 放入汚衣籃, 佢居然洗時無發現, 晾時無發現, 收時無發現, 燙時無發現, 折時都無發現。朝早妹妹著校服時俾我哋發現咗, 你話佢哋係點做嘢丫。
FTM真係好辛苦好多嘢做, 間屋掃下塵, 洗下廁所, 執下房, 一個上午就無咗了。所以工人姐姐做好佢既份內事就算了, 唔好旨意佢哋有心同細路玩。

‹ 上一主題|下一主題