用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停不了的自殺!家長應如何自處
樓主: jadenhayden
go

停不了的自殺!家長應如何自處   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-2-21 18:03
睇得鬧番轉头未必要惊,最多離家出走……最怕乜都擺係心入边果d.
阿大呀................

little_yolky 發表於 17-2-21 18:00
大仔又係咁, 當年終於打到入B1了, 但高中病發停咗一段時間學, 依家都間唔中發顛咁鬧個細佬, 唔知係對父母唔 ...

好高危嘅一家人!成個家都病了

little_yolky 發表於 17-2-21 16:47
我樓下對母子, 由小一嘈到依家小五, 今年個男仔明顯惡咗好多, 識得駁咀。佢哋真係嘈得好勁, 我真係好擔心有 ...
用五年時間教個仔點好凶狠咁鬧人,之後慢慢受返

little_yolky    發表於 17-2-22 11:16
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

每個人....包括孩童.....生存意義都基於成功感。

一個人永遠無成功、未成功過,仲不斷比人鬧,想死一定多過想生存。

香港教育越走越單一,成績....成績....再成績,中英數後又係中英數.......得者得,唔得者完全無學習興趣同意義,只會不斷比人鬧,被比下去。

昔日教育多元,中三、中五、中七各有出路,行行出狀元,各取所需,各展各長,無論中三、中五及中七離校者,最後都可經不同途經上到大學,或相似學歷。

今日....呀豬呀狗都只得一條路行咁濟,啱唔啱都要你咁行。

我有幸7、80年代成長,小學半日制,做一陣功課就可以玩、打波、睇電視,咩都得,當然仲要幫手家務。

中學成班同學放學最多係踢波、打機、睇卡通、睇漫畫、打牌、吹水........總之中四前肯定溫書時間最少,當然到中五至中七開始會讀書認真D。

今日舊同學聚會,個個一樣大公司CEO、大老板、律師、醫生、公司管理層,就算做地盤做裝修,都一樣有自己生意,總之月入閒閒地以10萬計,無論當年係中三、中五、中七定大學畢業。

香港部份家長有樣學樣,見人地讀書就鬥讀書,見人地英文就鬥英文,電視唔比睇,機唔比打,咩都唔比玩,絕對地勤有功戲無益,好可怕。我就覺得,不如比多D空間自己仔女。

死既都咁多,可知係香港呢個教育制度下唔開心既又有幾多? 就算呢個制度對成績好果班無影響甚至有好處,但將功成、滿屍骨,仍然係殘忍既一個悲劇。

celialing  認同  發表於 17-3-7 17:09
Felix223    發表於 17-2-23 16:49
October.  深有同感  發表於 17-2-22 08:35

過去年半多死既人,未計自殺死唔去果D........

周姓女生 17 中五升中六 2015年8月2日 與家人爭執
陳姓男生 21 大學文憑
(中文大學) 2015年9月7日 學業壓力
陳姓男生 11 中一 2015年9月10日
朱姓男生 13 中一 2015年9月23日
伍姓男生 17 香港專業教育學院 2015年10月24日 抑鬱症
黃姓女生 21 大學
(樹仁大學) 2015年11月4日 學業壓力
吳姓男生 21 大學二年級
(理工大學) 2015年11月4日 與家人爭執
梁姓男生 18 大學一年級
(中文大學) 2015年11月19日 抑鬱症及學業壓力
陳姓男生 22 大學四年級
(中文大學) 2015年12月15日 不明
黃姓男生 15 中四 2015年12月16日 生活不如意
張姓男生 18 中六 2015年12月28日 學業壓力
何姓男生 15 中四 2016年1月4日 生活不如意
蕭姓女生 19 大學一年級
(樹仁大學) 2016年1月6日 學業壓力、錢財原因
李姓女生 20 中六 2016年1月17日 學業壓力
林姓男生 14 國際學校Grade 9
(等同中三級) 2016年1月18日
黃姓女生 21 大學四年級
(中文大學) 2016年1月20日
黎姓女生 12 中一 2016年2月12日 校園生活不如意
吳姓男生 16 中五 2016年2月18日 學業壓力
張姓女生 20 大學三年級
(中文大學) 2016年3月5日
周姓男生 15 中四 2016年3月7日
吳姓男生 12 中一 2016年3月8日
蘇姓男生 20 大學三年級
(香港大學) 2016年3月8日
張姓男生 20 英國留學暫歸港 2016年3月11日 眼疾及抑鬱症
譚姓女生 11 小學六年級 2016年3月12日 家庭問題及不想升中
葉姓女生 21 大學三年級
(理工大學) 2016年3月13日 生活不如意
周姓男生 22 大學四年級
(理工大學) 2016年3月26日 生活不如意
關姓女生 17 11年級
(等同中五級) 2016年3月27日 感情問題
楊姓男生 20 DSE自修生 2016年4月4日 學業壓力
蕭姓男生 17 中四 2016年4月13日 家庭問題
蘇姓女生 22 香港演藝學院四年級 2016年4月14日 感情問題
謝姓男生 16 中三 2016年4月19日 家庭問題
王姓男生 18 英國留學暫歸港 2016年4月24日 不想返回英國留學
劉姓男生 18 DSE自修生 2016年6月10日 學業壓力
吳姓男生 20 DSE考生 2016年6月17日
黃姓男生 14 國際學校十年級
(等同中四級) 2016年6月23日 學業壓力及感情問題
李姓男生 17 中五升中六 2016年8月5日
梁姓男生 20 中六畢業生 2016年9月28日 學業壓力
黃姓男生 16 職業訓練局學生 2016年10月4日 被導師薄責
馮姓女生 21 會計學系準畢業生
(樹仁大學) 2016年11月12日 未能適當處理人際關係
鍾姓女生 20 哲學(嶺大)
2016年11月21日 家庭問題
蘇姓男生 20 前土木及環境工程(理大) 2016年11月21日 經濟問題
徐姓男生 16 中學 2016年11月23日 學業壓力
何姓男生 19 專上學院大專生 2016年12月10日 不明
詹姓女生 15 中二 2016年12月12日 感情問題
吳姓男生 16 中五 2016年12月16日 學業壓力
梁姓女生 13 中二 2016年12月16日 學業及課外活動問題
古姓女生 19 大學一年級
(浸會大學) 2016年12月19日 學業壓力
朱姓男生 25  2017年1月12日
楊姓男生 21 副學士二年級(理工大學) 2017年1月24日
羅姓男生 16 中四 2017年2月5日
蔡姓女生 13 中一 2017年2月6日 生活不如意
譚姓男生 15 中四 2017年2月12日 學業壓力
外籍男生 15 十一年級(中四) 2017年2月17日 校園生活不如意 [4]
龍姓男生 13 中二 2017年2月21日 生活問題不開心

回覆樓主:

又係制度的錯?  學校家庭不能推卸責任。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

簽名被屏蔽

Vanadium 發表於 17-2-21 23:43
每個人....包括孩童.....生存意義都基於成功感。

一個人永遠無成功、未成功過,仲不斷比人鬧,想死一定多 ...

Agree

我近排都發覺小朋友有啲抑鬱同壓力, 當同佢講話搵姐姐傾吓計先, 佢又有啲抗拒, 有咩方法可以在家嘗試幫吓佢呢?

crysta2l  欣賞你覺察到到小孩有唔妥, 請用心, 不批判, (先)不加意見的聆聽, 認同他的感受, 比他知道你是   發表於 17-3-1 17:33
Yanamami  你同佢倾, 抽絲剝繭。  發表於 17-2-23 19:49

其實家長心態最緊要,成日同其他同學比,人比人,比死人。

其實除了制度同學校的問題, 作為家長都有很大責任. 唔好人云亦云去比較, 因應小朋友性格搵合適的小學,又唔好只係為讀書而死讀書..除了學術, 人生還有好多挑戰, 要懂得面對失敗, 失敗了亦無需灰心失意 再接再勵..各樣各樣. 教育孩子懷有一個正面的人生觀係好重要.

Yanamami 發表於 17-2-21 11:01
呢个唔係逼唔逼既问題~重点在於父母同子女间既关係好唔好,感情親唔親密~好既話,同-句說話听入耳唔会觉得 ...

正確

今日我大女果級(DSE)老師請哂所有同学食雪糕,真係苦中-点甜~个个不知幾开心。阿女話唔知做乜禁搞野,我話近曰多人睇唔开,老師同你地減压吖嘛~幾好吖~制度改唔到、现实避唔开,但人与人间点点关心,係可以有唔同效果。家長曰老師都成曰提家長要多d留意个女,幫佢地減压……DSE班真係白头髮都多左(班女),好陰公~

jadenhayden 發表於 17-2-21 10:52
日日都有小朋友跳樓,睇到都覺得好驚!
唔迫下佢讀,又擔心佢將來唔知點生存
迫佢讀,又怕佢自殺

今日又有跳樓了!同對上一單一樣,都同打機有關的!打機.....點樣處理比較好啲呢?由細到大唔俾打?

醒目開學勳章

jadenhayden 發表於 17-2-21 10:52
日日都有小朋友跳樓,睇到都覺得好驚!
唔迫下佢讀,又擔心佢將來唔知點生存
迫佢讀,又怕佢自殺

http://www.bbc.com/future/story/20160708-why-true-coincidences-are-hard-to-find

我不為明天憂慮

「信」、「望」、「愛」與豐盛人生

如今常存的有信,有望,有愛這三樣,其中最大的是愛。(林前一三13)

哥林多教會是一間注重屬靈恩賜的教會,特別是一些超自然的恩賜。因此,保羅在給教會的書信中提醒他們,不要過分追求恩賜;品格比恩賜更重要,更值得將生命投資於其中以建立品格。而信徒的美德中最重要者莫如「愛」,故保羅在第十二章結束時隱晦地指出:「你們要切切的求那更大的恩賜……」,就是第十三章所指的「愛」。保羅在哥林多前書第十三章結束時,更指出愛是豐盛生命三種基本元素(信、望、愛)中居首的。一個屬神的人可以沒有太多特別的恩賜而活得精彩,卻不能沒有信、望、愛而活得豐盛。

吾敢評論個别案件,但比部咁好玩的嘢給小朋友,期望佢地吾沉迷,真係好大挑戰。

打機最毒吾係影响成績,係絕咗小朋友對社交、同其他人感情交流的需要。

MrBeast  marshmallow experiment 2.0 - 轉用電玩  發表於 17-3-1 13:51
ABC-DAD  好中呀  發表於 17-3-1 13:41

IloveJJ 發表於 17-3-1 12:09
點解要開始打?唔打有咩問題?

我其實都唔俾小朋友打機的!但有朋友話,細個唔俾打,第時會一次過打番夠本夠利!我所以唔知俾定唔俾

Jane1983 發表於 17-3-1 13:06
打機最毒吾係影响成績,係絕咗小朋友對社交、同其他人感情交流的需要。
我睇有時係相反,係家長經常要仔女早早返屋企,想佢地做功課溫書,但仔女又無興趣,結果一個人係間屋除左打機、玩手機同上網就無野做。

以前小朋友周街走,又踢波又游水又成班吹水,有得social自然亦打少左機。

Jane1983  電子奶嘴,免費湊仔  發表於 17-3-1 18:57
‹ 上一主題|下一主題