用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 睇完又覺得幾啱...
go

睇完又覺得幾啱... [複製鏈接]

芬蘭教育六歲前唔俾學寫字,但全球出得最多學者、科學家、諾貝爾獎就出自芬蘭, 點解呢?就係細個無催谷。
   0    0    0    0

我也覺得香港的幼稚園教育制度不太健康,但是大勢所趨,家長也沒有辦法,個人一向相信培養主動學習的精神,這種內在推動力使人追求卓越,現在我的孩子太年幼,一步步鼓勵吧。

咁係因為有意在學術界發展的人才,憑著免費的高等教育及生活津貼,可無後顧之憂地只做自己的專長和有興趣的事。五十年前大陸同香港都無几可有人催迫細路,點解偉人無芬蘭咁多?

CROYLEUNG 發表於 17-2-21 09:35
芬蘭教育六歲前唔俾學寫字,但全球出得最多學者、科學家、諾貝爾獎就出自芬蘭, 點解呢?就係細個無催谷。 ...

唔好只睇教育單一方面, 有冇睇到芬蘭全國有幾大? 全國人口又有幾多? 天然資源又有多少? 國家收入來源呢?

每一項環環相扣, 如果只睇教育一方面就將人地個套照搬過嚟香港推行, 一樣唔會成功.

還有一樣: 民族性格

人地接受到既生活同教育模式, 香港人係咪接受到呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不如甘講 小朋友甘細 宜家香港好多2歳已經要返 PN 睇見他們已經很辛苦 身體又弱 又多感冒 但吾返PN 將來上到K1 又有機會比老師說吾叻 吾識排隊 吾識分享 吾識同人相處 吾識自理 吾識表達自己

見住街上面 PN 細細個已經要小朋友返學

熊寶寶樂園 發表於 17-2-21 09:50
我也覺得香港的幼稚園教育制度不太健康,但是大勢所趨,家長也沒有辦法,個人一向相信培養主動學習的精神, ...
香港的幼稚園教育制度不太健康>>> x 100%

回覆 ballcat 的帖子

原先我都以為返pn好辛苦,我小朋友返左3個月全日,係頭一個月有喊,我而家每次問,都話返學 好開心。

ballcat 發表於 17-2-21 11:52
不如甘講 小朋友甘細 宜家香港好多2歳已經要返 PN 睇見他們已經很辛苦 身體又弱 又多感冒 但吾返PN 將來上 ...

大勢所趨,以前邊到有怪獸家長哩樣嘢,邊到有咁多小學生又話要跳樓,其實係這個社會迫成

south_north 發表於 17-2-21 23:20
大勢所趨,以前邊到有怪獸家長哩樣嘢,邊到有咁多小學生又話要跳樓,其實係這個社會迫成
...

以前有怪獸家長,唔同範圍啫。以前家長打仔打到飛起,我都覺得好怪獸。

bubuG 發表於 17-2-21 23:24
以前有怪獸家長,唔同範圍啫。以前家長打仔打到飛起,我都覺得好怪獸。
...

但係而家唔打得,用其他方法對待小朋友可能比死更難受

south_north 發表於 17-2-21 23:20
...

以前都有, 不過少,亦無咁多傳媒報道。

講得好好,香港係咁谷,谷到d 咩人材出黎? 好似EK 內,一問11月B 做細B 定超大B, 10個有9個回有人收就細B 啦,最多唔得至留班。有無家長會比小朋友食大陸奶粉,諗住食住先啦,真係食壞人至轉囉? 做大B 遲一年出身真係咁大問題?做大B 自細有自信唔好咩?

ballcat 發表於 17-2-21 11:52
不如甘講 小朋友甘細 宜家香港好多2歳已經要返 PN 睇見他們已經很辛苦 身體又弱 又多感冒 但吾返PN 將來上 ...

返學有乜慘?我fd係美國小朋友幾個月已返daycare,仲有幾個係德國、荷蘭都係歲幾已返幼兒園,小朋友個個開心。如幼兒園唔催谷,小朋友有人一起玩係好好呀。我覺得香港幼兒託管唔足,係家長慘。

‹ 上一主題|下一主題