用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 語言障礙
go

[聽/語障] 語言障礙 [複製鏈接]

我囝囝下個月3歲,到而家都仲係講單字同bb話多。係兩歲半既時候都開始發覺佢講野唔得,一直都有留意個情況,同健康院講過,佢哋又話我個仔冇問題唔需要轉介。但我有次去睇兒科,醫生話我個仔講嘢方面有d問題,叫我穩陣起見去檢查下!於是寫咗轉介信俾我去尤德夫人智力評估中心,我地上年9月份見咗姑娘,姑娘話叫我大約半年後再打黎問排睇邊類型評估。10月份自己太過擔心所以自己去睇語言治療師做評估,治療師評估我個仔只有歲半語言能力,要做語言治療。語言治療因為要排waiting所以一直等...等咗幾個月今日終於第一堂。
其實呢段時間,我真係好擔心,根本冇一晚訓得好過!因為我唔知自己個仔究竟發生咩事,點解會咁樣!尤徳夫人乜嘢期都冇俾我所以我唔再等落去,我約咗3月15日去養和醫院做兒童成長及發展評估,但我真係好驚。自己睇開個兒科話就咁睇我個仔唔似有自閉症,尤德夫人姑娘都話唔似。今日上咗第一堂語言治療訓練,治療師話我個仔下顎肌肉好弱每日要做咬牙膠訓練。我想請問語言障礙係咪一定有其他問題衍生出來?例如智力同自閉症?我個仔會明白人哋講嘢意思,有眼神接觸會同人玩好痴人。唯一性格有啲固執,一有新嘗試就會好驚但如果佢見到其他人嘗試過冇問題,佢就會試。所以我都唔肯定我個仔有冇自閉症,但我真係好擔心唔知點算好

0    0    0    0

Amy092 發表於 17-2-21 05:06
我囝囝下個月3歲,到而家都仲係講單字同bb話多。係兩歲半既時候都開始發覺佢講野唔得,一直都有留意個情況 ...

自閉就應該唔係,因無社交問題,又有好的眼神。
有無唸下聽覺問題?

Yukiruirui888 發表於 17-2-21 15:20
自閉就應該唔係,因無社交問題,又有好的眼神。
有無唸下聽覺問題?

聽力bb嗰陣做咗,無事。

語言慢未必和智力或自閉有關。有冇train 口肌?例如歲幾已經可以吃大人食物,食物冇必要打碎,我女兒13個月,揸住雞脾食。有冇吹泡泡train 口肌?互動夠唔夠?自己湊定工人湊?有冇鼓勵小朋友當你説話時望住你口型?看電視多or 有很多互動的活動呢?

3歲已經可以去做自閉症評估架啦,雖然語言障礙唔一定同其他問題有關,但係去做下assessment安心D既,唔洗估估下嘛

貝珠 發表於 17-2-22 00:28
語言慢未必和智力或自閉有關。有冇train 口肌?例如歲幾已經可以吃大人食物,食物冇必要打碎,我女兒13個月 ...

我真係成日剪碎d野比佢食,呢幾日開始無。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+Amy092+於+17-2-21+05:07+編輯

原帖由 Amy092 於 17-02-21 發表

我囝囝下個月3歲,到而家都仲係講單字同bb話多。係兩歲半既時 ...
協康會出左有本書訓練口肌的, 好有用!

我囝囝下個月3歲,到而家都仲係講單字同bb話多。係兩歲半既時候都開始發覺佢講野唔得,一直都有留意個情況 ...

遲講嘢唔一定係自閉症或智力有問題。。。

政府可以打去催下佢会快好多……不過可能只refer你排医院,又係一年半等,所以無乜用……
‹ 上一主題|下一主題