用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行B 自行機會微?
go

操行B 自行機會微? [複製鏈接]

學校操行分算嚴緊,小四操行B,成績級15,九龍城網,睇唔到有機會上B+(因今年也沒什麽叛校规,只偶爾老師跟我投訴呀仔唔專心,學校也知佢ADHD), 係咪唔使諗自行?等大抽獎算?真係灰爆,想試聖芳濟、旅港係咪無機會?
   1    0    1    0

tutik 發表於 17-2-20 17:50
學校操行分算嚴緊,小四操行B,成績級15,九龍城網,睇唔到有機會上B+(因今年也沒什麽叛校规,只偶爾老師跟 ...
如果學校係minimum要求B, 咁咪有機會囉, 始終成績好丫嘛。當然如果學校要求B+, 就唔好試了。

little_yolky 發表於 17-2-20 17:54
如果學校係minimum要求B, 咁咪有機會囉, 始終成績好丫嘛。當然如果學校要求B+, 就唔好試了。 ...

我知B有部份學校會收Form,但會唔會只係例牌見下,都係唔收?如果係咁,使乜谷到行, keep band 1就算.
黃勿南要B+, 九龍城仲有邊間要B+?可以告知,等我有心理準備。

KEEP到 & SURE B1, 就算自行唔得, 都可博抽

tutik 發表於 17-2-20 18:04

我知B有部份學校會收Form,但會唔會只係例牌見下,都係唔收? ...
Kings College requires conduct B+ or above and P.4 and P.5 academic reports

學校操行分算嚴緊,小四操行B,成績級15,九龍城網,睇唔到有機會上B+(因今年也沒什麽叛校规,只偶爾老師跟 ...
其實大部分 band 1 都係要求操行 B 或以上,相信要求B+ 以上先收嘅學校應該不算太多。
我見有啲小學老師比操行分比得好鬆好容易就比B+,但有啲小學就唔會,好似我仔老師都比得緊,女仔就會好少少,我仔年年都記優點 1年比B,1年比B+,小五果年有2個優點先拎過一次A-。中學其實都會知道周邊小學嘅情況,由其成績表中評語應該會睇。所以唔駛灰心。自行咪照去囉,平常心叫小朋友盡力就可以了。

操行B已經OK
最重要成績

lojo11    發表於 17-2-24 11:22

謝謝樓上多位指教,會查清中學入場門檻先同個仔去簡介會,如果要求又A又B+既,大抽獎都唔敢填,始終唔想高攀。

我覺得學校嚴格的話,好難操行A
細女已經係超級乖巧,又係班長,好肯幫手,家長會老師次次有贊冇彈。不過操行都係勉強 A-
仔仔操行多年都係B- 至B + 之間遊走,根本冇可能去到A

洋蔥頭媽咪  老師比女仔一般都會比男仔鬆手啲  發表於 17-2-21 00:17

其實真係好懷疑校方係咪真係會咁rigid? 始終每間學校/老師嘅評分標準都唔同. 我嘅B可能已等於你嘅A. 我覺得校方只係想帶出一個message: 操行太差嘅唔好嚟!

洋蔥頭媽咪  A/B的確未能反映實況,所以我覺得成績表上嘅評語反而幾重要  發表於 17-2-21 13:26

我仔學會p1 to 4有b+ b - etc
但p5開始只有ABCDE
好慘

不要給小朋友太大壓力,操行B已算不錯。我只是分享我女經驗,成績算好,但比較頑皮,操行b-,自行入到女校,最緊要唔好in 時發神經。不過我女來自一間出名嚴的修女私校。

tutik  謝謝資料,都係盡力而為,諫中學不強求,不高攀,會講呀仔情況。  發表於 17-2-23 21:39
tutik  謝謝資料,都係盡力而為,諫中學不強求,不高攀,會講呀仔情況。  發表於 17-2-23 21:37
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

回覆樓主:

其實,你的情況校方都知道,點解唔同班主任及甚至校長反映你的憂慮?你現在小四,即小四final exam未考,即全年的conduct未出,尚有機會upgrade, 可在家長日,或接送亞仔返學日子問下老師。另一方面,其他同學的conduct又如何?不妨八下,是否B已是very good?
我校的做法是上學期的操行分會緊一些,如B+ 的,到下學期就會跳到A -, 所以每間學校的做法不一樣。

chun媽 發表於 17-2-24 07:56

其實,你的情況校方都知道,點解唔同班主任及甚至校長反映你的 ...

你也講得啱,本來冇捻過要乞求什麼,因為學校部份老師已標籤了呀仔,但了解下也是好事。
其他同學問過既都有B+

tutik 發表於 17-2-24 09:38
你也講得啱,本來冇捻過要乞求什麼,因為學校部份老師已標籤了呀仔,但了解下也是好事。
其他同學問過既都 ...

你仔仔的case應該要酌情處理

b3410 發表於 17-2-20 22:49
細女已經係超級乖巧,又係班長,好肯幫手,家長會老師次次有贊冇彈。不過操 ...
其實,我女都同你女一樣。都不明白操行用什麽來計算。

已經係超級乖巧,又係班長,好肯幫手,家長會老師次次有贊冇彈,老師給的貼紙又是全班最多,但操行衹是B+。

b3410 發表於 17-2-20 22:49
細女已經係超級乖巧,又係班長,好肯幫手,家長會老師次次有贊冇彈。不過操 ...
我個仔小五呈分前老師都比A-, 一到呈分就鬆手比A.

TwinWong  我地小學得一個A- 就係拎操行獎個個, 其他大部份B+ 常欠交功課就B- 或C+  發表於 17-2-25 11:14
洋蔥頭媽咪  比A真係好鬆手   發表於 17-2-24 19:14

我女p.1 - p.4 操行B, B+, 從來無A,升p.5後, 學校可能有微調,操行升返A-

其實男仔有B都OK, 所有學校都知大部份男仔係活潑個人 搞搞陣, CONDUCT 較難有B+以上, 我女小學好乖, 又係服務生, 小六至有B+
她的同學小學操得C+, 大抽獎幸運地抽反入自己中學,
男女校第一輪中學, 多數揀男仔先, 始終想平衡返, 盡量唔好男少女多

(我女小五操行B評語: 聰穎力學, 樂於服務, 願意接受老師意見, 有領導才能)
所以唔係咁易有B+ 或A-

洋蔥頭媽咪  我仔須然大部分時間操行 B or B+,但老師評語的確寫得好好  發表於 17-2-25 20:26
洋蔥頭媽咪   我覺得學校一定睇評語  發表於 17-2-25 20:24
‹ 上一主題|下一主題