用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS 出路
樓主: fatcni
go

IS 出路   [複製鏈接]

964000 發表於 17-2-23 10:25
同意識中文也重要,我打算自己教,我相信只有我自己才可保持小孩對中文的興趣,太早出去補中文,我怕會令 ...

你指出了重點:興趣,身邊朋友ESF/CDNIS最難是孩子無興趣,學校全英語環境,好似小息也只可用英語交談,中文只是其中一科,又難學,多易失興趣,有一個點鼓勵或閙都唔肯講,後來愛看中國好聲音肯講多D,但讀寫始終難D,亦有孩子去到10年级左右自己要求補習,想做好D,亦有同一方法大仔唔得細嗰個得,總之父母要執生

poonseelai 發表於 17-2-23 12:57
你指出了重點:興趣,身邊朋友ESF/CDNIS最難是孩子無興趣,學校全英語環境,好似小息也只可用英語交談,中 ...

聽聞CDNIS中文加強左好多,日日都有中文堂,比起其他IS佢地都叫著重中文架喎,不過我都係聽聞...

相信而家這年代俾小朋友入IS都唔會放棄中文教學!
年代唔同,好多IS都在加強中文課程迎口市場!
我也認同中文要達基本要求,但又不用去到現今local 嗰種跳班教學,一味愛「深」

slowlyslowly 發表於 17-2-23 13:18
聽聞CDNIS中文加強左好多,日日都有中文堂,比起其他IS佢地都叫著重中文架喎,不過我都係聽聞...
...

好多IS都加強了中文,孩子受唔受,或锺唔鍾意又另一回事,我孩子學校(PIS not IS) 小學中英並重,一樣有孩子不喜歡中文

slowlyslowly 發表於 17-2-23 13:18
...

現在基本上很多is都是日日有中文堂的

中文唔好一樣可以係香港生活。大把鬼佬都是咁樣

poonseelai 發表於 17-2-23 13:48
好多IS都加強了中文,孩子受唔受,或锺唔鍾意又另一回事,我孩子學校(PIS not IS) 小學中英並重,一樣有孩 ...

如果咁,好多local school 學生中英數都唔受,唔鍾意,唔想讀

如果真係想佢好,家長都要下d 苦功...

964000 發表於 17-2-23 10:48
我成日幫女洗腦,當佢話中文難,我會話,所以叻的人先識中文。我覺得IS學生學不好中文的原因是沒有興趣及 ...

Exactly same thoughts here.

但如果你接受不了最終小朋友可能學不好中文(無論家長多大努力),甚至攪到搵工困難(假設到時真的會),咁真係無謂讀IS,其實很多local也很好

slowlyslowly 發表於 17-2-23 14:28
如果咁,好多local school 學生中英數都唔受,唔鍾意,唔想讀

如果真係想佢好,家長都要下d 苦功. ...

LS讀唔好中文入唔到本地大學, IS如行IB可選 chi as a second language 或不選修中文

LS 好多人入唔到大學,找好一些的工都有難度。

964000 發表於 17-2-23 16:30
但如果你接受不了最終小朋友可能學不好中文(無論家長多大努力),甚至攪到搵工困難(假設到時真的會),咁 ...

有冇想過點解未試就已經覺得學不好中文?
是否家長自己降低了要求?點解要 "預咗中文差"?
我兩個仔女是 IB 生,細仔今年 Year 13 ,
現實情形,如果一個學生其他科有 6-7 分,很少情形中文只有 3-4 分。
中游學生,以一般科拿到 5-7 分,中文拿 5 分是可以做到的。
小兒學校, MYP 時有外藉女孩讀過 Chinese A 兩三年。
不是說要谷要逼,但事實上,大部分人是可以 Chinese B 合格。
學習態度十分重要。

回覆 Artie 的帖子

同意。在香港社會,要學中文不難。
我有中學同學加拿大回流,在local school讀French Stream, 真正學過中文字只有高小那幾年。
但他可以在義工小組take minutes.
我唔覺佢有出去補習,d中文字都喺從日常生活學到的!
最緊要係唔好抗拒中文!

Saboc 發表於 17-2-23 13:40
相信而家這年代俾小朋友入IS都唔會放棄中文教學!
年代唔同,好多IS都在加強中文課程迎口市場!
我也認同中 ...

同意!我細仔讀LS,中一十課書有七課係古文,佢已經開始討厭中文科(小學無,之前亦唔想轉IS)。

IB 中文B HL 其實都夠返工用。

其實真係睇下咩工啦, 我幫自己公司interview好多大學intern 或大學fresh grad, 我地真係唔要求識睇/寫中文. 亦唔會問識唔識.

識人自細讀CDNIS, 去加拿大讀大學, 畢業返嚟係中資銀行做MT, 中文應付到無問題.

跟本現今IS中國藉學生大部分都唔存在唔識中文的問題。

各有各的選擇,各有各的堅持。如果認為唔識中文冇問題,選擇學校時可以選擇唔駛讀中文的學校,記住唔好選擇 ESF ,因為而家 ESF 小學中文唔淺。

經常聽到人話讀IS中文就要外補,但又聽過唔少讀IS的小朋友唔喜歡中文,有朋友對仔女讀緊ESF喺屋企係全英語交談,對中文全無興趣,父母想迫都迫唔來。十幾二十年後香港會點無人知,不過中文的地位只會上唔會落,如果日後工作要接觸大陸,中文就更加避無可避。我諗冇人會介意下一代識多一種語言,問題係條路點行,同父母自己有冇決心。

我自己都覺得好矛盾,揀IS就係想輕鬆啲,最終又可能要喺中文科同細路搏鬥......

wishfish 發表於 17-2-25 17:10
經常聽到人話讀IS中文就要外補,但又聽過唔少讀IS的小朋友唔喜歡中文,有朋友對仔女讀緊ESF喺屋企係全英語 ...

del.......
‹ 上一主題|下一主題