用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS 出路
樓主: fatcni
go

IS 出路   [複製鏈接]

chumiguan 發表於 17-2-22 19:23
其實佢個degree係乜呢?佢公開試成績又係點呢?佢搵邊類型工種?

老實講, 就算係如我local school 出黎,  ...

佢是BBA,來港時做CLSA,然後裁員。介紹佢入Hedge fund,但不懂中文,看不到人家公司的文件。我明白大家已經做緊野,你可能認為中文不重要,或冇乜用。但我是提醒現任家長,孩子十幾年後不懂中文在香港在工作上的困難。你們現在是懂中文而不需要,他們到時是需要而不懂,冇得返轉頭!我利申:大女兒在IS。

回覆樓主:

最近有一南美親戚回港度假,兩個小孩分別10歲及14歲,10歲的小男孩從3歲起一直讀當地的國際學校 ( 第一語言為英語,第二語言為西班牙語),14歲的女孩10歲起讀當地的主流學校( 第一語言為西班牙語,第二語言為英語), 父母為中國人,家庭語言主要以廣東話溝通, 兩名小孩共同生活,但英語水平高下立見, 即使西班牙語也是讀國際學校的小男孩比較優秀, 那當然於生活上是夠用有餘的。

女孩5歲時到中國生活及讀書五年, 就是要為了學好中文,5年過去,當然能聽說及閱讀流利普通話及簡體字了。10歲那年返國後至今天的英語口語及聆聽能力只有香港IS的Y1水平, 閱讀能力約Y2-3, 但閱讀理解能力又只有Y1,係識讀但根本唔明, 女孩返國後每年都有投考當地的國際學校,4年了,英語及西班牙語均不達標,尤其英語,現在女孩父母考慮把她送去加拿大升學, 但英語水平這樣根本上沒可能考上任何初中的, 這個案提醒我無論你中文幾叻只要你英文唔好、唔夠用、唔達標, 無論邊個國家,相信都幾難升到大學。

文書工作有秘書代勞,咁若果用普通話同中國客人交談,又有冇問題呢?

fatcni 發表於 17-2-23 00:53
文書工作有秘書代勞,咁若果用普通話同中國客人交談,又有冇問題呢?

IS 全部以普通話教中文的。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:IS 出路

明白大家所講的情況,同意英文現有的重要性,還是遠遠勝於中文,除英文外。國際學校好多時會需要學生讀第2語言,我們身為中國人,學中文為第2語言都好正常,如日後係香港生活,日常生活都方便好多,如去台灣/國內/日本等地,發現識看中文,真是都方便D. 識讀寫中文,可能為日後係香港找工作更加得心應手,做事更加不需倚賴別人。同埋學中文,當中能夠學會埋中國文化和思想,這是我們家長想要的。但中文相當難學,所以家長才特別緊張,想辦法怎樣鋪路,待小朋友不那麼抗拒學中文,除學會英文(主要)和中文(次修)外,大少少可以為小朋友報讀外語課程(如西班牙/法語),等她日後出國,更加有自信

panda_k 發表於 17-2-23 03:05
明白大家所講的情況,同意英文現有的重要性,還是遠遠勝於中文,除英文外。國際學校好多時會需要學生讀第2 ...

其實都會盡量教,不過都要視乎小孩的語言能力及興趣

如要睇客戶文件,然後俾意見,難道又叫秘書睇完話內容俾你聽?

未做ftm前做ibank,唔識中文,作為無背景、唔係乜二代的香港人,根本無機會。係有鬼佬唔識中文做緊,但果d位只係比鬼佬坐...

Jane1983 發表於 17-2-23 09:05
未做ftm前做ibank,唔識中文,作為無背景、唔係乜二代的香港人,根本無機會。係有鬼佬唔識中文做緊,但果d ...

D鬼佬有下屬做吖嗎,我工作基本上只需英文,但亦有需要睇中文文件,我只懂用手寫版,真要出中文文件会手寫下屬幫手打,所以年輕的要識。之前看一訪問,一個在外國工作被派回港幫公司做開荒牛,因只有他識中文,可能是個別例子,但識中文可能会多D機會

Jane1983  斷一範,其他要勁好多,先有機會,唔易  發表於 17-2-23 11:02

Jane1983 發表於 17-2-23 09:05
未做ftm前做ibank,唔識中文,作為無背景、唔係乜二代的香港人,根本無機會。係有鬼佬唔識中文做緊,但果d ...

Duplicate

poonseelai 發表於 17-2-23 09:57
D鬼佬有下屬做吖嗎,我工作基本上只需英文,但亦有需要睇中文文件,我只懂用手寫版,真要出中文文件会手寫 ...

同意識中文也重要,我打算自己教,我相信只有我自己才可保持小孩對中文的興趣,太早出去補中文,我怕會令佢更冇興趣,因為很多補習班都好悶。

964000 發表於 17-2-23 06:58
其實都會盡量教,不過都要視乎小孩的語言能力及興趣

我好認同中文係要學, 因為我地係中國人同埋係中國土地生活。識講識睇好重要。識中文好處多,如去日本唔識日文都可以睇漢字撘車自由行。工作上識睇亦方便多。

所以, 雖然俾小朋友讀IS, 暫時我同老公都自己教中文。但認為Year1 識「上大人口山火月日牛狗羊馬」已經足夠。不需要local kindie的要識「飛機醫生律師」。會一路教, 教到佢識睇報紙, 希望佢Year 13識睇金融小說。
但中文, 確實不用太太太強。個人認為夠生活夠應用就可。

964000 發表於 17-2-23 10:25
同意識中文也重要,我打算自己教,我相信只有我自己才可保持小孩對中文的興趣,太早出去補中文,我怕會令 ...

Cannot agree more!

I am doing the same as you!

chumiguan 發表於 17-2-23 10:35
我好認同中文係要學, 因為我地係中國人同埋係中國土地生活。識講識睇好重要。識中文好處多,如去日本唔識 ...

我成日幫女洗腦,當佢話中文難,我會話,所以叻的人先識中文。我覺得IS學生學不好中文的原因是沒有興趣及應用不到簡體字,所以我會向這兩方面著手,著重培養興趣及教繁體字。吾知成吾成功架,成功左再上來分享,假如失敗了佢在香港揾吾到工,叫佢留外國發展或嫁人做家庭主婦囉,點都得有路行的,但起碼佢到時吾會怨我,我有support她學她自己不努力冇辦法。

畢業生剛起步,多數是做 trainee 之類,未必有自己專用秘書。而且,秘書只是 support staff ,不可能幫你完成你的份內事。

普通話的能力每個人不同,而在學校時用普通話的時間唔多,但工作時如果慢慢用多了,相信會很快掌握到的。

其實每一種 "技能" 都是自己的 "資產",單單能夠讀寫中文,不能令你平步青雲,但始終有多一種能力,競爭力是大了。在叮噹馬頭的情形下,你中文能力比人好,可能就能贏一個馬鼻,多了一個機會。

回覆 964000 的帖子

Exactly my view. My daughter will start QBS Y1 in September and I'm thinking to supplement with traditional Chinese reading and writing on top of her simplified Chinese. Not sure if it's practical though. Can any 過來人 share their experience?

各位唔係覺得自己仔女,威到一畢業第一份工就有有私人助理私人秘書幫佢呀?
人地升中層高層,當然有下屬幫。剛畢業工作,就係做下屬果個囉。
寫中文信話比秘書做?咁秘書出埋你份量好冇?

引用:Quote:fatcni+發表於+17-2-23+00:53+文書工

原帖由 Artie 於 17-02-23 發表
畢業生剛起步,多數是做 trainee 之類,未必有自己專用秘書。而且,秘書只是 support staff ,不可能幫你 ...
Agree no more !

lui 發表於 17-2-22 22:06
佢是BBA,來港時做CLSA,然後裁員。介紹佢入Hedge fund,但不懂中文,看不到人家公司的文件。我明白大家已經 ...

" 你們現在是懂中文而不需要,他們到時是需要而不懂,冇得返轉頭!"

其實,懂中文真是十分重要!
唔好以為留在外地唔需要識中文,老外請華人,就係希望你可以幫佢地接洽華人。
你唔識中文?冇問題,佢請大陸人囉。新人冇議價能力,係要靠一點一點小小的 skills 做下樣,
唔係話唔識中文一定唔成功,如果外國長大都冇辦法,始終少機會學中文。
明明生活在 HK ,咁好機會都唔把握,好唔抵。
多一樣 skills 唔好咩?
小兒正在外國讀大學,佢話出得去外國讀書和生活的大陸人,有很多英文不比佢差,加上佢地中文水平高,其實競爭力十分高。
不過,好多家長唔係好受 "學好中文" 這建議,以為花太多時間學中文,等於要 sacrafice 英文。

nintendo 發表於 17-2-23 12:03
" 你們現在是懂中文而不需要,他們到時是需要而不懂,冇得返轉頭!"

所以大家如何演說現在mnc不用中文,大陸人也跟你們説英文。但十年、廿年下來,中國人人的公司只會愈來愈多,他們不會把英文視為溝通語言。那孩子不懂讀和看,如何落腳?有guts不打他們工,但他總可能有國內客戶。希望大家不要軽視,如讀IS,請同時在中文下苦工。阿女中文老師在家長日對他說,你自己是中國人,不學好中文,怎麼呢?連外國人也學得好。我的family friend,美韓混血,Princeton Harvard graduates, 和中國丁點關係也沒。他十六,七年前去北京學一年中文。也可以說看中文。

‹ 上一主題|下一主題