用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎心態
go

大抽獎心態 [複製鏈接]

註冊左直資再叩官津就理解,但點解有人明明抽到第一志願B1中學又吾要,走去叩直資?這樣塞住個抽獎位,損人不利己,是什麼想法?

Felix223    發表於 17-2-21 10:30
2jkidsfather    發表於 17-2-20 09:16
   1    0    0    0

kkhon 發表於 17-2-20 08:14
註冊左直資再叩官津就理解,但點解有人明明抽到第一志願B1中學又吾要,走去叩直資?這樣塞住個抽獎位,損人 ...
咁人地可能之前考神校不入,出咗結果再去叩都唔出奇。

事實上亦曾"聽聞"有直資神校見學生有好既官津offer仲去叩佢,最後都有收到個位學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我都係咁答個家長,這是唯一的解釋。

回覆 kkhon 的帖子

有啲人心態係盡量拖到最後先決定。第一志願都收埋,可以同自己講自行收咗,讀邊間係自己決定,唔係考唔到,並無受制於人,心甘命抵。

kkhon 發表於 17-2-20 08:47
回覆 hkpapa852 的帖子

我都係咁答個家長,這是唯一的解釋。
亦曾識人中乙1叩甲1.

其實我又認為無乜問題, 始終佢只能留一個位.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

有幾損人不利己?叩到直資就放津校,幾多家長笑住入。無人放位又邊有咁多叩門位呢

kkhon  同區抽獎的咪覺得佢損人  發表於 17-2-20 12:11

kkhon 發表於 17-2-20 08:14
註冊左直資再叩官津就理解,但點解有人明明抽到第一志願B1中學又吾要,走去叩直資?這樣塞住個抽獎位,損人 ...

因為直資嗰間先係佢最心儀嘅學校囉!好多人都會咁做,他們只是為自己揀最喜歡的學校。

回覆樓主:

其實, 叩門係好困難的. 唔夠斤兩都入唔到. 唔覺有損人不利己的因素. 而且, 入到後, 直資/官津個位都會放出.

Isaacmommy 發表於 17-2-20 14:14
因為直資嗰間先係佢最心儀嘅學校囉!好多人都會咁做,他們只是為自己揀最喜歡的學校。
...
有機會,哪個不想入自己最喜歡的學校呢?只要不是同時霸幾個學位,為何不可呢

其實都算公平,你選擇咗直資要放棄大抽獎,不似小一,個個有直資(可能同時多於一間)還可以玩大抽獎

Bigmowmow 發表於 17-2-20 16:07
其實都算公平,你選擇咗直資要放棄大抽獎,不似小一,個個有直資(可能同時多於一間)還可以玩大抽獎 ...

升小有直資offer 都一樣唔可以玩大抽獎喎

醒目開學勳章 王國長老

optman88 發表於 17-2-20 15:28
其實, 叩門係好困難的. 唔夠斤兩都入唔到. 唔覺有唔損人不利己的因素. 而且, 入到後, 直資/官津個位都會放 ...

可能家長心態,叩門難(又有黑幕),抽獎符碌又公平。
咁家長「霸」左個抽獎位,令自己少左個機會掛

其實個個都想更上一層樓,無論直資定官津好,總之同一時間只可以有一間在手,都無話損人不利己嘅,可能乙一就已經是他的保險線,又可能叩門的直資之前唔收,放榜後又有D位溜返出嚟,咁想再搵間好D也無可厚非

Bigmowmow  Agree  發表於 17-2-21 13:04
artroboy    發表於 17-2-21 12:55

Charlotte_mom 發表於 17-2-21 09:53
可能家長心態,叩門難(又有黑幕),抽獎符碌又公平。
咁家長「霸」左個抽獎位,令自己少左個機會掛
...
咩黑幕?
‹ 上一主題|下一主題