用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五第一次呈分
go

小五第一次呈分 [複製鏈接]

請教
仔好快呈第一次分,上學期考得唔好,如果下學期考得好,但張成績表出晒上下學期成績,自行個兩間中學係未會睇晒上下學期?
咁學校同其他人一比,係未會揀成績保持平穩個學生先架?
   2    0    0    0

kerrykevin 發表於 17-2-19 11:35
請教
仔好快呈第一次分,上學期考得唔好,如果下學期考得好,但張成績表出晒上下學期成績,自行 ...
唔一定,學校只會覺得學生在進步中,又或者預算學生失手啫,自行若是官/津校更會睇教局嘅全港排名(叩呈1加呈2),所以呈一及呈二都要比心機去考,但若你考嘅係直資,小4及小5上學期影響就會較大。

我覺得會睇,唔係就唔駛有中學要求呈交4年班既成績表。

我係中學揀學生,都會中意成績穩定地既學生。

回覆 kerrykevin 的帖子

[...自行個兩間中學係未會睇晒上下學期?] ----------------> Yes
[...係未會揀成績保持平穩個學生先架?]----------------> 未必.

最重要考好以後的試,包括呈2&3試.

既已考了就不要再谂,努力考好之后的3次呈分试就是。

fluctuating is suspect,stable and high is good, good and keep rising is the best

有些 b1 學校自行要睇埋小四成績表的。

向前望努力考

多謝大家意見!
又啱嘅,上學期已成定局,之後要努力

October. 發表於 17-2-19 12:13
我覺得會睇,唔係就唔駛有中學要求呈交4年班既成績表。

我係中學揀學生,都會中意成績穩定地既學生。
如果P1-P5年年都考嘅名次都係級3至級11徘徊,中學會唔會仲仲意?咁駛唔駛俾埋P1-P3成績表中學睇?

洋蔥頭媽咪  中學唔會睇初小成績,最重要考好呈分試  發表於 17-2-19 21:40

我女既情況同你仔三樣,上兩年都係上學期同下學期級排名差成3x幾名!比佢玩到心臟病發

回覆 happy105 的帖子

咁要檢讨係咩原因可以上丶下学期相差咁大,否则到呈分会震过貓王。

Saracl 發表於 17-2-19 18:27
如果P1-P5年年都考嘅名次都係級3至級11徘徊,中學會唔會仲仲意?咁駛唔駛俾埋P1-P3成績表中學睇? ...
直資同官津校係唔會睇P1-P3的成績表,間間都有個list指名要交乜嘢文件,如果夾硬交上去,我驚D學校會覺得你無睇要求

2jkidsfather    發表於 17-2-20 09:17
‹ 上一主題|下一主題