用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC 買左NR
go

RC 買左NR [複製鏈接]

請問有無人買左NR 但又冇offer or 係wait list ?
今年是否有好多人買NR? 最終入到機會有幾大? thanks
   5    0    0    0

foureye964 發表於 17-2-19 11:16
請問有無人買左NR 但又冇offer or 係wait list ?
今年是否有好多人買NR? 最終入到機會有幾大? thanks
...

My friend's kid got reject letter while they did purchase NR.

Yan3 發表於 17-2-19 13:11
My friend's kid got reject letter while they did purchase NR.

有無講reject reason?

foureye964 發表於 17-2-19 11:16
...
你孩子係咪英基幼稚園學生?個玩法好唔同

My friend outside kinder bought NR and just got offer.

hong0706 發表於 17-2-19 14:23
你孩子係咪英基幼稚園學生?個玩法好唔同

Not esf

foureye964 發表於 17-2-19 15:07
Not esf
首先,買咗NR唔會waitlist, 一係有offer,一係reject.
入到既機會冇人會知,有D今年數據你可以參考下:600人面試,162個offer, 200-300個waitlist,少量有2nd chance interview, 其他reject, 即係約23-40% reject. 如果同一標準評核,都可能有二三成reject. 至於買咗NR會唔會鬆手D,就冇人知

foureye964 發表於 17-2-19 15:07
Not esf
另外,以今年計,你唔使咁快買NR,因為到今天仍有額。
今年880人報,爭600個面試位,siblings 同英基kinder等一定有面試,共400人,剩下480人爭200位,42% chance by lottery. 今年龍年,到你可能好D,有50%, 抽唔中唔緊要,即刻買NR。

抽中咗,唔使買住,出results, 有offer 就慳返40萬,如waiting, 睇你博唔博,唔博, 買NR , 第二輪offer 一定有。

當然, 到你個年, 唔担保NR不會一早賣哂( like BHS , SJS , KJS)

hong0706 發表於 17-2-19 15:44
今年880人報,爭600個面試位,siblings 同英基kinder ...

RC有多少NR額?記得ESF total 有150額(所有學校加埋)

964000 發表於 17-2-19 15:56
RC有多少NR額?記得ESF total 有150額(所有學校加埋)
有人前兩年打俾RC問,有60個額,今年唔知。呢幾年每年賣出約三十個,去年仲俾前年少幾個,今年龍年,可能多D。未來可能也差不多,但總額會唔會減少,冇人知。到你個年可以打去問,睇下答唔答。

今年880人報,爭600個面試位,siblings 同英基kinder ...

若果抽唔中第一輪interview, 之後可以即刻買?

而家重可以買NR?
如果可以買NR,一定有機會第二輪面試?

siubong803 發表於 17-2-19 18:36
若果抽唔中第一輪interview, 之後可以即刻買?
今年可以

jilly_goodsiste 發表於 17-2-19 18:40
而家重可以買NR?
如果可以買NR,一定有機會第二輪面試?
11月抽唔到後可以,而家咁遲唔知,要打去問。
我講係面試合格但入waitlist, 可以而家買,有第二輪offer

回覆:hong0706 的帖子

係未出result 前,我上過RC 網,見NR 已停止公開出售,現在話有的,應該是NR holders interview failed 放番出來的, 估計數量不多,和要先到先得,加上要等第二輪才可interview.  感覺機會率已細咗😑.  第一batch 過了deadline 放棄的,學校會好快call 人補給,自己小孩仲要等學校派的第二輪interview 日期,如果是很喜歡RC 的 outsider,這樣做,好似有少少冒險,除非有其他學校選擇或對自己小朋友好有信心,如可以afford 到的,可以考慮買NR,這樣做就算最後failed 了,都不用後悔,可以取回5萬

panda_k 發表於 17-2-19 21:38
係未出result 前,我上過RC 網,見NR 已停止公開出售,現在話有的,應該是NR holders interview failed 放 ...

有買NR 但waiting  既人多吾多,定係其實有NR 係必定收?俾一年時間去等如無位就留番YR 2 or3 先買NR

如果係ESF Kinki 的學生,再買埋NR, 機會會唔會再大d?

引用:Quote:panda_k+發表於+17-2-19+21:38+ 係未

原帖由 foureye964 於 17-02-19 發表
有買NR 但waiting  既人多吾多,定係其實有NR 係必定收?俾一年時間去等如無位就留番YR 2 or3 先買NR
...
Y1 有買NR 的是不會waiting, 只是pass 定唔pass interview.  之前有人分享過,Y2 or Y3 位不多,因NR priority 是係siblings 之後,就有可能跌入waiting

回覆:siubotze 的帖子

ESF kinder 學生第一輪已有interview priority

我印象中NR是買「interview機會」,有得第一輪面試,pass就收,fail 就reject退錢,購買亦有限期(報名前),有限額。真的第一次聽可以收到waiting 之後,買來jump queue, 起碼ESF schools個D應該吾得,RC我就吾sure,但ESF kinder 一定有得in RC,如果只是買interview 機會就冇需要買,如果可以jump queue 就有人會買。所以聽完有些混亂,最好自己問下學校。
‹ 上一主題|下一主題