用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門
樓主: tamyingchi
go

叩門   [複製鏈接]

雲牛 發表於 17-2-26 12:26
純吹水:順著樓上朋友的見解,不失有興趣的討論,小學空出冇人注册的學位係咪應該再攞番出來抽; 教局不應硬 ...

剩餘既學校可能就係寶二, 三, 四校, 再抽排志願有意義嗎?!!

Mchacha 發表於 17-2-26 00:56
真係大開眼界,咁既說話都講得出,所以話身教有幾重要。

唔係「你」既意願唔代表佢唔係學校喎,一陣你一 ...

根據以往獲派心儀學校數字大約有6成人 咁果4成人唔滿意唔註冊都唔知去邊到嘔d心儀學校位出黎比佢地 如何滿足晒所有人?

se6b03 發表於 17-2-26 12:05
六合彩攪珠有專人現場監察及電視直播,小一大抽獎過程就無,所以兩者不能相提並論。我曾經多次去信教育局 ...
你之前明明話教育局派你去你冇填的學校就不能接受.
咁你而家咁講, 係咪只需要過程公平公開公正, 即使派左你去你"不能接受"的學校, 你都收貨呀?

一次過講清楚你D 要求, 唔好"擠牙膏", "搬龍門"喎
?

yip144 發表於 17-2-27 16:05
你之前明明話教育局派你去你冇填的學校就不能接受.
咁你而家咁講, 係咪只需要過程公平公開公正, 即使派左你 ...

唔想再係呢個問題糾纏落去,反正呢到度既人都唔係有心討論既,只不過想講一個情況。你去酒樓食野,明明係無叫到果樣野,但又煮左出黎比你食,你食完仲要埋單,你會唔會叫酒樓拎返走碟野?定係你會夾硬食?仲要明明果樣野係你唔想食既。

se6b03 發表於 17-2-26 12:05
六合彩攪珠有專人現場監察及電視直播,小一大抽獎過程就無,所以兩者不能相提並論。我曾經多次去信教育局 ...

如果要人監場睇小一派位....... 一定好有趣, 咁應該要安排一大堆有志之仕, 分幾個星期去監場先得....

由電腦程序執行既小一統一派位, 如果要監場, 首先要變番做半人手, 咁要每一個隨機號碼都分配得清清楚楚, 每個派位又要清清楚楚俾人睇到, 否則就失去監場既意義. 不過, 如果要咁做呢.......

第一步應該係要將所有申請人隨機號碼一次個過編排後, 再逐一核實, 咁要幾耐呢? 當佢每個隨機號碼要30秒先核實完, 合共25,000個隨機號碼, 即係呢個過程已經要12,500分鐘

一日只有1,440分鐘, 即係齋核實隨機號碼編已經要: 12500/1440=~8.7日

如果再嚟將逐個機號碼派完既學位去進行核實, 或每個過程去核實, 咁又要幾耐呢? 呢條數都係留番俾更有心更有智慧既人去計吓.

我諗如果要每一步驟都去核實, 可能統一派位要提早係K2, 甚至K1舉行先得了!

如果你話唔駛咁, 用番原有方法就得, 即係派位繼續由電腦做.
我又當部電腦用5分鐘攪掂整個派位, 咁係咪叫人"係果5分鐘望住部電腦"就可以當監咗場呢?

引用某立法會員議金句: 不如你話畀我知吖, 點樣去為小一統一派位監場?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-27 17:14
如果要人監場睇小一派位....... 一定好有趣, 咁應該要安排一大堆有志之仕, 分幾個星期去監場先得....

由 ...

就算係現時既做法都唔見到可以慳到人手,目前既做法係教育局安排職員兩人一組去輸入家長選校表格,電腦再對比當中選擇是否一致。如果兩者一致,先會進行下一個步驟。要用人手去輸入幾萬份表格,人手都一樣要用咁多。

基本上,小一入學申請咁重要,每個步驟都應要做到萬無一失,最好參考立法會選舉點票。每張選票核

至於現場監察點樣進行,相信教育局如果肯接納建議,必定有方法處理。

se6b03 發表於 17-2-27 17:43
就算係現時既做法都唔見到可以慳到人手,目前既做法係教育局安排職員兩人一組去輸入家長選校表格,電腦再 ...

只係識反對但又無法俾到實質建議,咁樣既反對,其實同廢話無乜分別。
如果係商業機構,呢類人好快會"被消失"。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 se6b03 的帖子

唔知咁樣能否解答你既問題呢?

1)請參考呢個
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

一開始寫:
【印刷版及網上版如有分別,以網上版為準。】

2)入到去,例如揀最Hit既41網
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2017canet-41.pdf

列表下第一句寫:
【家長在填寫「選擇學校表格」時,可於甲部填寫香港任何官立或資助小學;而在乙部則必須填寫住址所屬學校網的「統一派位選校名單」內的學校。】

3)不過最緊要係留意有學校列表中有啲學校被Mark左(B),意思係:

【備註(B)

向其他校網借調學位以預留足夠小一學位予網內申請兒童是一貫安排。因此該校會為本網提供暫定統一派位學額,而學額數目會因應統一派位的實際需
求而調整。】

而你留意個啲學校既編號全部都係"43"開始,即屬43校網,即41校網本身係唔夠派,需向43校網借調。

hkpapa852 發表於 17-2-27 17:56
只係識反對但又無法俾到實質建議,咁樣既反對,其實同廢話無乜分別。
如果係商業機構,呢類人好快會"被消 ...

我有向教育局提出過進行現場監察,但當局不肯接納意見,又推說整個電腦派位程序不受外人影響,當中不存在派錯位既問題。當局連第一步都拒絕進行,又點會肯進一步研究現場監察的實施程序?教育局從頭到尾無對外公開過電腦抽獎派位過程,透明度極低。無人知入面點樣運作,就算我要比意見,當局唔肯接納既話,都會有千多個理由推卻。

se6b03 發表於 17-2-27 18:13
我有向教育局提出過進行現場監察,但當局不肯接納意見,又推說整個電腦派位程序不受外人影響,當中不存在 ...

電腦派位行自動程式,請問可以如何監察呢?? 我真心想知你分享吓你既構思係如何 ~~~

mcl203 發表於 17-2-27 18:54
電腦派位行自動程式,請問可以如何監察呢?? 我真心想知你分享吓你既構思係如何 ~~~
...

就係用人腦睇電腦囉

雲牛 發表於 17-2-27 19:36
就係用人腦睇電腦囉
人腦 connect 電腦...駁條 HDMI 即可 ??....

mcl203 發表於 17-2-27 19:47
人腦 connect 電腦...駁條 HDMI 即可 ??....

唔係呀!咁高科技。

mcl203 發表於 17-2-27 19:47

STEM 呀,問天虹校長呀~
線嘅嘢,我只識紅白線

其實係2002年,小一派位程序曾作大改動,當時學校已經提出過電腦派位程序透明度不足,立法會議員張文光曾經向當時嘅教育署質詢,回覆如下。但估唔到十多年後,當局仍然不思進取。最近回覆本人嘅信件之中,只重複派位過程不經人手,但又未能解釋點解無填嘅學校又有機會派比家長。人地都無填,電腦點會無端端派比你?係咪有人擅自替家長入咗啲無揀到嘅學校?

http://www.info.gov.hk/gia/general/200203/06/0306237.htm

se6b03 發表於 17-2-27 17:06
唔想再係呢個問題糾纏落去,反正呢到度既人都唔係有心討論既,只不過想講一個情況。你去酒樓食野,明明係 ...

似乎無心討論,不斷死撐的是你自己。

呢個比喻錯得很,派學位不用付錢的,政策上只要每一個學生有書讀而已,是不是你心儀不是當局顧及範圍。

真係邊間學校收中「呢種」家長,仲陰公過派入「我都無填過」既寶校。

首先,無填過就唔可以派是一個不切實際的想法。試想如果真的實行,唔好話寶校無人揀,連二線既學校都會無人揀。

我認同教署好封閉(其實考試局都係)。正如其他人講出監察的實際問題,所以不應監察如何運作,而是個制度。即如hkpapa 講假設5分鐘運算完成,有人可以有咁快速度?!無。 但可有獨立第三者檢查個program 真是隨機派位,而唔會有人可輸入指定次序。又或整個過程保密程序是否做得好,是否沒有機會被改次序等。

se6b03 發表於 17-2-27 20:51
其實係2002年,小一派位程序曾作大改動,當時學校已經提出過電腦派位程序透明度不足,立法會議員張文光曾經 ...

"人地都無填,電腦點會無端端派比你?" 有什麼出奇, 只要寫program 時寫好就可以出現此情況。

星星的後裔 發表於 17-2-27 22:55

"人地都無填,電腦點會無端端派比你?" 有什麼出奇, 只 ...

呢個答案,其實你知我知。但我相信教育局永遠唔會承認。否則即係話比人知,原來內部有人可以一早係program度做手脚。
‹ 上一主題|下一主題