用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門
樓主: tamyingchi
go

叩門   [複製鏈接]

se6b03 發表於 17-2-20 15:07
派位結果未公佈,我點樣親身試呢 ? 況且就算我自己唔親身做,其他家長都會有獨立思考吧 ? 只不過我覺得, ...

定係一個輸打贏要的行為?

se6b03 發表於 17-2-20 12:08
去到最後階段,基本上係要同教育局大晒冷,家長堅持唔去注冊,你手上無學位,教育局一定要派另一個位比你。 ...

你唔註冊寶校,等所有人有晒學位 你等教局安排學位 教局回覆你現在寶校有位 我安排寶校給你有分別嗎?

難道佢會安排一個地區熱門學校給你?

小朋友有實力的就算入到寶校,小二插番心儀的也可以.  

呢位家長嘅想法其實好貼近現今香港嘅社會風氣。成日覺得人地欠咗我嘅! 政府有責任照顧我日常生活上嘅大小需要。上一代嘅嗰種艱苦奮鬥,自力更生嘅精神唔知去晒邊!?

siden    發表於 17-2-21 12:59

回覆樓主:

呢D頼皮想法真是唔要得!如果咁不滿現行派位制度,大何自行送子女出國讀書,無人迫你留係到得派位。如果有幸被派第ㄧ志願就安然接受,被派寶校就賴皮唔要反抗,仲攞子女讀書做賭注,一哭二罵三上吊,又唔願意裝備子女叩門準備或叩私小,又要呢樣,又要個樣,何必呢~

頼皮,輸打贏要,呢d 係道德問題,另作討論。

佢最傻就係打完茅波做左衰人而冇咩特別效果!!

9唔搭8咁就話為了不被某某牽著走

唔識就嚇死! 識就笑死 !

看過大部分留言後,讓我作一個概括性回應。首先,部分家長認為我既做法無賴,輸打贏要。這個根本就係我既原意,正正要用呢種無賴方法,去對付教育局果種無恥。我自己多年來同教育局入面班官員多次書信及電話往來投訴,打交道無數,了解到教育局入面既官僚文化原來好嚴重,只感到入面d人個個尸位素餐,不同員工之間互相推卸責任。你同呢班人講規程,講守則。但好多時係佢地自己不遵守遊戲規矩在先。一早講明小一學位自行及大抽獎各佔一半,到世襲超收,又係大抽獎度借位,攪到大抽獎唔夠位。校網跨區借位,只係用以滿足本區學額不足問題,但事前完全無諮詢過廣大家長既意見,沒有考慮過交通問題,同埋被借位既校網本身會少左位,點樣補償返本區家長呢?

再講返今次派位後注冊問題,拒絕注冊只係作為一種姿態。要先攪清楚,點解教育局每年派位後都只有一日時間讓家長考慮?通常星期六日公佈派位結果,星期二三就要家長去注冊。各位有冇留意過每年都有家長反映話自己明明無填過有關學校,但點解最後會被派去果間呢?專家經常叫人填滿該區所有學校,但有d學校本身就係不為家長所接受,所以根本填不下手,家長自己唔接受既野,你教育局問都無問,就派位比人,最後人注冊,注冊後就話家長已接受派位。想問當局有何法理依據呢 ? 人地無填,你派比人,人唔去注冊,表示不同意你所派既位,要求重派,理所當然。

要知道,小一學位唔係施捨,唔係福利。係兒童權利,家長亦有權為自己小朋友選擇一間心儀學校。

教育局係熱門學位唔夠既情況下,隨意派一d不受歡迎既學位比其他家長,以為可以隨便敷衍一下就算,家長如果咁樣都走去注冊,接受學位,表示當局派位責任完結,咁樣同迫人接受政改831果個爛方案有咩分別?如想轉校可以叩門面試,但點解要我地小朋友犧牲同面對如此壓力呢?教育局入面既人會知道叩門面試幾大壓力嗎?

人地政改方案都要拎出黎大家一齊傾,一齊討論,講唔掂數,我寧願唔袋,政制原地踏步。同樣道理,派到學校唔滿意,唔去注冊,咪最多原地踏步,要求教育局重新派過,針唔拮到肉唔知痛,上面指責我果d 家長,到時如果你自己小朋友被派到寶校,睇下到時你自己既反應先講啦。

所以做家長的不能輕易跟教育局入面既人妥協,過完今次小一入學戰場,下一個戰場會係小三TSA/BCA

寶校學生唔係人咩, 尊重吓人啦
樓上呢位家長真係極品, 見到你嘅post 我覺得好榮幸

se6b03 發表於 17-2-21 13:05
看過大部分留言後,讓我作一個概括性回應。首先,部分家長認為我既做法無賴,輸打贏要。這個根本就係我既原 ...

呀......我好無知咁問一句,大抽獎取決於孩子的運氣及父母的選校意願。與教育局的無恥扯上甚麼關係?

Felix223  無恥得過輸打贏要  發表於 17-2-21 14:07
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 17-2-21 13:16
呀......我好無知咁問一句,大抽獎取決於孩子的運氣及父母的選校意願。與教育局的無恥扯上甚麼關係?
...
因為你未覺醒, 你係港豬, 所以睇唔明.

Mrs.Luckycat 發表於 17-2-21 13:16
...

因為有情況係家長並無填報該校,最後一樣會被派去,教育局無經家長同意就派比人。無野比呢樣更無恥。

se6b03 發表於 17-2-21 13:24
因為有情況係家長並無填報該校,最後一樣會被派去,教育局無經家長同意就派比人。無野比呢樣更無恥。 ...
每一個遊戲都有遊戲規則, 即使遊戲規則唔夠公平, 參加者都必須按照遊戲規則去玩.

不少人口中說不想回歸祖國, 但心態已和祖國完全融合了!

Felix223    發表於 17-2-21 13:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

個個都心儀同一間學校咪就要抽架啦! 你自己D Y理唔好將831政改/ TSA問題混為一談, 想混淆視聽, 一早個rules已經寫得清清楚楚, 一不合你心意, 就訓喺個地下騾??
似乎係丁蟹上身??
(利申:我亦反對TSA)

se6b033 發表於 17-2-21 13:24
因為有情況係家長並無填報該校,最後一樣會被派去,教育局無經家長同意就派比人。無野比呢樣更無恥。 ...
遊戲規則已一早講明. 有幾無恥? 如果要家長有填過先可以派, 冇填過唔派得. 咁日後大家填完個甲一就可以收工了!
題外話: 唔識妥協, 只以自己利益為最大依歸, 妄想一步登天嘅人, 往往最終只會原地踏步!

政府在教育方面擔當的角色, 是確保每個小童都有學習的權利, 有12年免費教育; 它會監察學校是否有合格的師資和一定的水平. 至於學校是否得家長滿意, 則不是在協定 / 需商討的範圍,也不是教育政策.

回覆樓主:

大開眼界! 唔啱心水就唔去註冊! 係囉!咁淨係填甲一咪得囉!揀咩區都得! 真係宇宙最強! !!!:dadday:

回覆樓主:

講真,如果個個出招只填甲ㄧ,當然無可能個個中啦,如果因為無填就任何學校都唔派,最終结果會如何?那又如何走落去呢?其實,如果大抽奬最终派左你無填的學校,你大可唔去註册,另謀高就,但就唔好走去投訴唔俾你心儀的學校。因為賴皮就要特别安排俾你,個個都出呢招咁又俾得幾多人呀?
我覺得做人要積極D,早些裝備自己,想讀邊間就要直接爭取更為上策!

去試完一定要分享

ekhc    發表於 17-2-23 00:56

LZZ 發表於 17-2-21 21:04
去試完一定要分享
恐怕佢係“叫人沖, 自己縮”

ok3 發表於 17-2-21 22:55
恐怕佢係“叫人沖, 自己縮”

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3419740&pid=44227461&fromuid=1443469

醒目開學勳章

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+17-2-21+13:16+

原帖由 se6b03 於 17-02-21 發表
填大抽獎要講策略, 個家長自己白痴累左自己小朋友點解要賴地硬? 你冇填間學校派比你, 唔通要派你第五志願但其他家長會放第一二志願都派唔哂既學校? 咁呢個社會仲有公平嗎? 家長填表填得差自然派到大西洋去

‹ 上一主題|下一主題