用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門
樓主: tamyingchi
go

叩門   [複製鏈接]

yip144 發表於 17-2-20 12:33
冇錯, 呢個方法同賭大細一樣, 不過係又買大又買細, 有得輸冇得贏
對,這是一個非常聰明的蠢方法。

假設真係唔好彩派左同區寶校,用左佢左方法,教署會很照顧佢既,會把佢求奇派至他區寶校。

到時肯注冊他區寶校,最多都係用3個鐘返學。
但看來佢咁有原則,係打死都不肯注冊任何寶校,到時唔係政府唔比學校佢,而係佢唔比佢孩子上學,即時干犯刑事罪行,到時要同法官大人慢慢講。

我呢D 凡夫俗子,生不入官門,死不入地獄,想不通會有人有興趣上法庭啊 !

dereklg 發表於 17-2-20 12:52
對,這是一個非常聰明的蠢方法。

假設真係唔好彩派左同區寶校,用左佢左方法,教署會很照顧佢既,會把佢求 ...

上面講左,可以向教育局申請HomeSchooling

se6b03 發表於 17-2-20 12:58
上面講左,可以向教育局申請HomeSchooling。

係可以HOMESCHOOLING,咁你係唔係真係可以全職同佢HOMESCHOOLING 先。

轉頭自己走左去返工,根本冇HOMESCHOOLING,告多樣虛報資料,實屬人生一大體驗,難得難得 !

se6b03 發表於 17-2-20 12:58
上面講左,可以向教育局申請HomeSchooling。
可以申請 Home Schooling, 唔代表一定批.

就算批都唔一定會馬上批, 可能拖番你一年半載

咁係未批既期間, 你依然要依法安排子女上學 (你可以揀返幼稚園既), 否則都係觸犯法例, 可能會被EDB發入學令要你送令公子/千女入學.

不過, 你都可以申請司法覆核去要求推翻個入學令

作為數據佬, 我最鍾意見到D實際既結果, 唔使估吓估吓.
所以我今次黑心D, 希望6月後有人可以實踐你既偉大計劃, 再將實驗結果話俾大家知.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實唔洗講到咁長遠既,我主要係針對「注冊」呢個程序,因為家長就算唔鍾意所派學校,但根據小一入學統籌辦法既規定。你一注冊,表示你同意接受當局所派既學位,咁教育局既責任已經完結,之後家長除左叩門,考插班就並無其它機會轉學校。所以我先係度「提醒」,派到寶校,注冊前要想清楚,唔好中左當局既「圈套」。

se6b03 發表於 17-2-20 14:02
其實唔洗講到咁長遠既,我主要係針對「注冊」呢個程序,因為家長就算唔鍾意所派學校,但根據小一入學統籌辦 ...
比個叻你,屎橋之中,沒有最屎,只有更屎。

咪自己呃自己啦,教暑在派寶校比你時,他的責任已完結了,有學校而不去註冊,是你自己放棄權利,而不是教暑沒有負責。

而原來你只係"提醒",而不是親身去測試。 有如某些人鼓吹別人去掟磚,而自己不去掟,只係叫人去送死。

咁高尚的人格,實在可敬。

邊一個先係「圈套」,大家真係要小心了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

se6b03 發表於 17-2-20 12:44
唔會輸,假設派間寶校比你,你去注冊都係死。因為根本間學校係讀唔到既,點解唔搏一鋪 ? ...
為左個學位,可以去到幾盡
厚臉皮到甘⋯⋯

dereklg 發表於 17-2-20 14:25
比個叻你,屎橋之中,沒有最屎,只有更屎。

咪自己呃自己啦,教暑在派寶校比你時,他的責任已完結了,有學 ...

派位結果未公佈,我點樣親身試呢 ? 況且就算我自己唔親身做,其他家長都會有獨立思考吧 ? 只不過我覺得,放棄注冊一間寶校,我睇唔出會有乜野損失,唔通會立即有後補叩門生補上?寶校有冇人去叩門都成問題,即使最後真係搵唔到其它學校要返去,9月開學後先同校長講都一定有位比你,佢可能仲驚你唔返黎讀。整個派位過程,家長基本上只能處於被動,如果唔想下下被教育局牽住鼻子走,咩野方法都要嘗試。這也不失為一個斧底抽薪既方法。

se6b03 發表於 17-2-20 15:07
派位結果未公佈,我點樣親身試呢 ? 況且就算我自己唔親身做,其他家長都會有獨立思考吧 ? 只不過我覺得,放 ...
唔..... 駛唔駛叫定私煙BB同顧大狀幫吓你去集氣?

試完一定要分享

派位結果未公佈,我點樣親身試呢 ? 況且就算我自己唔親身做,其他家長都會有獨立思考吧 ? 只不過我覺得, ...

明白晒,你既意向已向公衆解釋晒,支持你,去馬啦!!! 等睇你報告進度

Bobo1210 發表於 17-2-20 14:38
為左個學位,可以去到幾盡
厚臉皮到甘⋯⋯

係 為左知道某D結果,可以游說別人去到幾盡 ~

Bobo1210    發表於 17-2-21 08:32

派位結果未公佈,我點樣親身試呢 ? 況且就算我自己唔親身做,其他家長都會有獨立思考吧 ? 只不過我覺得, ...
E...你唔係已經盡揀宝校...甲1 跨區宝...乙1 宝...乙2 宝...乙3 宝...務求一定派到宝校
刻意去挑戰呢個唔公義既派位制度 咩...??

路過,入來一看,大開眼界
真是越來越唔明白,呢個社會上的一些人的諗法可能是我out

醒目開學勳章

居然有人諗到D咁無賴O既方法,唔跟遊戲規則仲可以話係教局一個圈套,果然大開眼界

嘩!我估唔到現今香港有d咁無賴的想法,係你自己標籤所謂寶校讀不到書?香港而家唔係無書讀,係點解會有d咁嘅Y理父母?唔好到時偷雞唔到蝕渣米!
祝你小朋友好運

se6b03 發表於 17-2-20 12:41
同政改831方案一樣,你去注冊=袋住先。但你一袋左,代表整個遊戲完結,教育局既責任就定成。你唔袋,小朋友 ...

原來咁就叫唔肯袋住先! 真係高見! 希望你尋到寶!!!!!

看完呢個post ,我只會再肯定一點:父母的身教比讀那間學校更重要。

Binlojai  well said~~  發表於 17-4-26 18:02
siden    發表於 17-2-21 01:13
天助自助者,  別再怨天尤人

正如有人講社會係無欠你的。 政府派了比你, 其實佢責任已完。你不註冊不返學是家長問題,而不是政府的問題。
不過平心而論,在這欺善怕惡的世界, 我信最後可能去了比寶校好少少的三線學校。
不過這個人生觀就。。。。。祝你好運。
‹ 上一主題|下一主題