用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門
樓主: tamyingchi
go

叩門   [複製鏈接]

se6b03 發表於 17-2-21 13:05
看過大部分留言後,讓我作一個概括性回應。首先,部分家長認為我既做法無賴,輸打贏要。這個根本就係我既原 ...
再下一場應該係dse?

大檸樂 發表於 17-2-28 14:16
再下一場應該係dse?
未咁快

玩完升小一, 根住梗係玩升中一, 之後先到DSE.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

識人好過識字

我會先要求改革六合彩, 公布得獎彩票號碼、電腦票的logarithm, 點解前我一個彩票號碼的會中而我不中. 當年夏春秋都話好多人認定佢預先知道攪出甚麼號碼.

一陣話自行計分唔公平, 派位基制有問題, 教肓局會有人私下做手腳, 樣樣唔合閣下心儀皆因入不到心儀學校. 與其花埋咁多時間日日去作投訢, 點解唔花多D時間去培育自己個小朋友學術成績各方面更有競爭性, 以作叩門之用??
你所說出任何一件投訢事, 由始至終只是對你有利?
坦白說, 如果比你幸運地抽入心儀名小學, 但學術上各方面都不達標, 學校可唔可以唔滿意你小朋友, 即時踢走??
不過呢個世界真係有人認為全世界嘅人要圍住佢來轉架!

雲牛 發表於 17-2-28 14:02
再吹落去,好快又會俾人封艇

係咪果句:請各位會員理性討論,此帖已經偏離主題兼無可讀性,現將此帖關閉。

係就正合心意,無需再苦撐落去

se6b03 發表於 17-2-28 12:26
全部填滿的家長可獲首先處理,其他未填滿的申請,電腦只會處理到最後一個志願,如果仍然未能獲派,抽獎程 ...

全部填滿的家長可獲首先處理?這又公平嗎?如果有處理先和後之分更不是隨機啦!

全部填滿的家長可獲首先處理,其他未填滿的申請,電腦只會處理到最後一個志願,如果仍然未能獲派,抽獎程 ...

唉......... 這就是你的建議 不是要取笑 而是你做既野沒什麼意思 有勇無謀只會戰死沙場(emoji)

我們還是言歸正傳討論叩門吧

非常好嘅提議但我除咗Maryknoll 同 Marymount, 其他學校都接受唔到,咁我填兩個咪得囉,如果唔中我再填st mary 同 st Stephen girl, 但如果都唔中呢?除咗呢四間我真係接受唔到其他學校喎,咁係唔係有得抽到鐘是蛋一間先?

真係大開眼界

Mrs.Luckycat 發表於 17-2-20 20:58
看完呢個post ,我只會再肯定一點:父母的身教比讀那間學校更重要。

不能再同意更多,望見d小朋友咁,就知道佢父母平日係點

星星的後裔 發表於 17-2-27 23:40
你搞錯,e 個唔係"做手腳",而係program 一部分以配對未有校收的學生及未分配的學位。
...

算啦,星星後裔,佢好明顯係唔識寫program ga la, 竟然話人地做手腳!
‹ 上一主題|下一主題