用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門
樓主: tamyingchi
go

叩門   [複製鏈接]

星星的後裔 發表於 17-2-27 22:52
首先,無填過就唔可以派是一個不切實際的想法。試想如果真的實行,唔好話寶校無人揀,連二線既學校都會無人 ...
考評局起碼有上訴機制,有懷疑可以要求覆核成績。但教育局小一派位機制反而無得上訴。

se6b03 發表於 17-2-27 23:20
考評局起碼有上訴機制,有懷疑可以要求覆核成績。但教育局小一派位機制反而無得上訴。 ...

這是因為考試分好大程度是人的參與(比分及計分), 愈多人involve 錯的機會愈大。而派位是電腦做,只要program 無寫錯就結果無錯,無需覆核。

se6b03 發表於 17-2-27 23:08
呢個答案,其實你知我知。但我相信教育局永遠唔會承認。否則即係話比人知,原來內部有人可以一早係program ...

你搞錯,e 個唔係"做手腳",而係program 一部分以配對未有校收的學生及未分配的學位。

se6b03 發表於 17-2-27 17:06
唔想再係呢個問題糾纏落去,反正呢到度既人都唔係有心討論既,只不過想講一個情況。你去酒樓食野,明明係 ...
車, 糾乜野纏啫, 識唔識中文呀, 而家就問你一句:

係咪只需要過程公平公開公正, 即使派左你去你"不能接受"的學校, 你都收貨呀?

係定唔係? 如果唔係, 就唔好東拉西扯, 集中講番點可以令六合彩一定開出你填左嘅號碼啦?

yip144 發表於 17-2-28 01:33
車, 糾乜野纏啫, 識唔識中文呀, 而家就問你一句:

係咪只需要過程公平公開公正, 即使派左你去你"不能接受" ...

肯定唔收貨,因為佢係要自己親眼睇住,就算有幾多校長官員監控住,佢都會覺得人地係皇親國戚,可以做手腳,總之派得唔好都係因為唔公平。
第時考試考得唔好,都係唔公平,因為唔係佢親眼睇住個仔考既

se6b03 發表於 17-2-27 20:51
其實係2002年,小一派位程序曾作大改動,當時學校已經提出過電腦派位程序透明度不足,立法會議員張文光曾經 ...
"無填嘅學校又有機會派比家長" 相信係個program set 咗係咁. 否則填過先可以派 (一如你所願). 但請問你又點解決啲家長到時個個填完甲一就收工呢個問題呢? 真心想聽下閣下有咩高見!

ok3 發表於 17-2-28 12:05
"無填嘅學校又有機會派比家長" 相信係個program set 咗係咁. 否則填過先可以派 (一如你所願). 但請 ...

全部填滿的家長可獲首先處理,其他未填滿的申請,電腦只會處理到最後一個志願,如果仍然未能獲派,抽獎程序會停止。家長需重從新填寫志願作第二輪處理,好處係唔會出現派到家長無填寫既學校,但第二輪的機會率已較第一輪減少,家長可以自行衡量當中風險。

se6b03 發表於 17-2-28 12:26
全部填滿的家長可獲首先處理,其他未填滿的申請,電腦只會處理到最後一個志願,如果仍然未能獲派,抽獎程 ...

咁都仲未係你講果個公平監察電腦系統機制喎,有無分享啫??

se6b03 發表於 17-2-28 12:26
全部填滿的家長可獲首先處理,其他未填滿的申請,電腦只會處理到最後一個志願,如果仍然未能獲派,抽獎程 ...

好野俾人揀晒,第二輪都唔會有好野剩,揀唔落手又唔揀點算 ?? 又要第三輪乎 ??

Felix223 發表於 17-2-27 20:25
唔係呀!咁高科技。

若果人腦諗到去用條HDMI Cable可以人腦駁電腦,可能思考過程中未經人腦處理,

mcl203 發表於 17-2-28 12:38

咁都仲未係你講果個公平監察電腦系統機制喎,有無分享啫?? : ...
要"監察"一個"隨機"的機制是否"公平", 真係難度甚高.
點證明個電腦在粒子層面冇bias 呢? 會唔會有神明冥冥中操縱?
解決到可能可以攞諾貝爾獎.

yip144 發表於 17-2-28 13:06
要"監察"一個"隨機"的機制是否"公平", 真係難度甚高.
你點證明個電腦在粒子層面冇bias 呢? 會唔會有神明冥 ...

唔係要監察電腦程式點樣run,而係要監察前期處理過程同操作方式。職員所輸入既資料完全同家長係選校表上填既係一致既,無人為加減或改動。最少要係輸入電腦進行分配隨機編號前,出一張確認單。家長應有權知道自己既隨機編號,好似居屋攪珠咁樣,公佈每個申請人所獲配既隨機編號。家長可以大約知道自己係條隊入面排到邊。前面有幾多人,後面又有幾多人。你出面參加抽獎都會預先知道自己獎券號碼。

se6b03 發表於 17-2-28 13:20
唔係要監察電腦程式點樣run,而係要監察前期處理過程同操作方式。職員所輸入既資料完全同家長係選校表上 ...

俾你知道個獎卷號碼,但是隨機去抽?有用咩?
方便你去作法呀?

mcl203 發表於 17-2-28 12:41
好野俾人揀晒,第二輪都唔會有好野剩,揀唔落手又唔揀點算 ?? 又要第三輪乎 ??
...

可能要上訴到終審法院,誓要全香港人都聽過佢的名字

se6b03 發表於 17-2-28 13:20
唔係要監察電腦程式點樣run,而係要監察前期處理過程同操作方式。職員所輸入既資料完全同家長係選校表上 ...

出面抽獎真係會"全部"有號碼 ?? 唔怪得D乜乜銀行抽獎,我次次都抽唔到,原來係假既 ~~~

有概念都分享下實際如何運作啦,人地話OK 你又唔信,如何監察又仲未分享, 監察程式係公平公正呀 ~~~

Mchacha 發表於 17-2-28 13:31
可能要上訴到終審法院,誓要全香港人都聽過佢的名字

終審都唔等於係100%公平,終審排期都無公開排第幾,仲無得揀法官,委任法官機制又無得監察,仲有如何監察判決係公平??

mcl203 發表於 17-2-28 12:41
...

無錯,點解唔第三,第四輪?我覺得10輪都唔夠咁點? 我有交稅,點解政府唔聽我講?!

30個位都揀唔落,或運氣都差到極至,你認命吧!

而至於程序出錯等就應留待行常我監察機制吧,始終個個家長都插一腳,成個系統10年安排唔到。你要投訴就向ombudsman office, 留返比機制做啦。

唔好太陰謀論啦。

回覆樓主:

再吹落去,好快又會俾人封艇

mcl203 發表於 17-2-20 12:39
呢個方法好處係,建議別人去賭大細一樣,後果自負~~~
最緊要係你最尾個句 "後果自負"

se6b03 發表於 17-2-20 14:02
其實唔洗講到咁長遠既,我主要係針對「注冊」呢個程序,因為家長就算唔鍾意所派學校,但根據小一入學統籌辦 ...
真心講..你呢招先係「圈套」
‹ 上一主題|下一主題