用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解學校唔係成績表上show分數&名次?
go

點解學校唔係成績表上show分數&名次?

點解學校唔係成績表上show分數&名次? 阿仔間學校P1-P4都有show分數&名次, P5-P6就唔Show, 請問各位知道點解嗎?  

Saracl 發表於 17-2-18 11:22
點解學校唔係成績表上show分數&名次? 阿仔間學校P1-P4都有show分數&名次, P5-P6就唔Show, 請問各位知道點解 ...

好多學校係咁。

我估廢事家長以為係呈分排名,甚至為校內排名搵學校爭執或引起紛爭。
在最需要透明的時候反而唔透明,其實好諷刺。

lovesmyfamily    發表於 17-2-20 10:03

siden 發表於 17-2-18 11:31
好多學校係咁。

我估廢事家長以為係呈分排名,甚至為校內排名搵學校爭執或引起紛爭。
如果考得好咪show唔到俾中學睇>.<

洋蔥頭媽咪  好就話啫,但如果考得差咪傷上加傷   發表於 17-2-18 15:42

Saracl 發表於 17-2-18 11:36
考得好show唔到俾中學睇 << 並不是學校關心的問題

學校/EDB更關心.....
不要用成績標籤學生.
不要令學生產生太大壓力
求學不是求分數
.
.

Saracl 發表於 17-2-18 11:36

自行收生階段,中學所收到嘅申請表之後, 有教育局提供嘅學生全港排名,睇呢份咪仲實際,份成績表點靚仔,都係响自己小學。

仲有唔想有比較啦,成績表排名唔等於呈分試排名啦,呢D都係原因之一。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

謝謝各位答覆

我仔都是一樣

cmchang0927 發表於 17-2-18 12:51
我仔都是一樣

幾年班?

cmchang0927  p5  發表於 17-2-18 13:10

gracelam 發表於 17-2-18 12:30
自行收生階段,中學所收到嘅申請表之後, 有教育局提供嘅學生全港排名,睇呢份咪仲實際,份成績表點靚仔, ...
但事實此做法沒有此好處。家長為兒女報升中過程中,必定知道成績表排名唔等於呈分試排名,「比較」更一定有。

cmchang0927  Agree. 報直資未有教局呈分名次時比較輸蝕  發表於 17-2-18 13:12

gracelam 發表於 17-2-18 12:30
自行收生階段,中學所收到嘅申請表之後, 有教育局提供嘅學生全港排名,睇呢份咪仲實際,份成績表點靚仔, ...

咁又唔一定學校成績表係無用,都唔少直資未有教育局派位表都出晒取錄名單既 ~~~

醒目開學勳章 王國長老

小鹿揀學校 發表於 17-2-18 11:52
考得好show唔到俾中學睇

你真係心水清

mcl203 發表於 17-2-18 13:12
咁又唔一定學校成績表係無用,都唔少直資未有教育局派位表都出晒取錄名單既 ~~~
...

成績表都有用嘅,全部A,都好睇D。

我只答樓主 點解唔show分數及排名。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-2-18 13:20
成績表都有用嘅,全部A,都好睇D。

我只答樓主 點解唔show分數及排名。

唔show分數及排名,好好好聽既原因係避免無謂既競爭及標籤,我小朋友間小學從來都係只有grade及無名次既, 所以由P1-4都唔知佢真實情況,只可以從日常表現及家長日收D料,所以校內競爭唔算激烈。但家長間總有辦法去練過 ~~~

洋蔥頭媽咪  唔show 名次的確壓力都少啲  發表於 17-2-18 15:46

醒目開學勳章

Saracl 發表於 17-2-18 11:22
點解學校唔係成績表上show分數&名次? 阿仔間學校P1-P4都有show分數&名次, P5-P6就唔Show, 請問各位知道點解 ...
我細個嗰陣都係小5開始唔show分數同名次,老師話教署唔俾,唔知堅定流。

mcl203 發表於 17-2-18 13:12
...
我哋學校係A85-100, 係A75-84
考100分係A,考85分都係A,自行中學時都唔知你考100定85?
如果考得98分中學知分數雖然係A,但中學會唔會以為得80幾? 考接近85得當然show A好睇好多。

bobbob 發表於 17-2-18 13:37
我細個嗰陣都係小5開始唔show分數同名次,老師話教署唔俾,唔知堅定流。

當然唔係,我地學校只show全級頭20名的名次,其他人就no show, 所以大家都想入頭20名,真係爭崩頭

我個仔間學校, 分數 show 足, P1-3 應該第一至尾名次都有, 但 P4 以上我唔知, 因為未試過低過級 15. 但每科係用分數 show 足

Saracl 發表於 17-2-18 15:02
我哋學校係A85-100, 係A75-84
考100分係A,考85分都係A,自行中學時都唔知你考100定85?
如果考得98分中學知 ...

邊間學校出既A,其實有往績可尋,中學會知小學水準(特別區內小學既水平), 要誇區自行,都有一定風險。

所以學校咪要去攞教局全港學生排名囉,比較靠得住。

回覆樓主:

你哋學校都好A級是85-100, 我哋學校成績表上A級是90-100. 如果考試分數是85分,人哋學校是A, 但我哋學校是B.

claudiayumt  我哋學校都係  發表於 17-2-20 16:24