用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家對德望的評介
樓主: Fan1357fan
go

大家對德望的評介 [複製鏈接]

Fan1357fan 發表於 17-2-20 20:15
我決定放棄德望中一學位了,因為高中學費太貴了。唔想供得咁辛苦。希望這個位可留給「有緣人」
...
係, 我都無錢, 仲有兩個, 所以我一開頭就唔會俾阿女考直資。Maybe報幾間當練自行。

little_yolky 發表於 17-2-21 11:49
係, 我都無錢, 仲有兩個, 所以我一開頭就唔會俾阿女考直資。Maybe報幾間當練自行。 ...

嗯! 無錢?? 即係咁, 只不過妳將2位千金讀中學啲錢用係小學私校而唔係中學直資吧!

嘻嘻! 妳 2位千金小學學費仲貴過我最心儀嗰兩間直資培基&匯基(東九龍)

(小學) 培道小學2016-2017全年學費$33,800.00/Year: http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/324477.pdf

(中學) 匯基書院(東九龍)2016-2017中一全年學費$26,000.00/Year: http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/552810.pdf

(中學) 培基書院2016-2017中一全年學費$19,000.00/Year: http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/558567.pdf

Eat_Sleep_Play  培基真心抵讀  發表於 17-2-21 22:21

我決定放棄德望中一學位了,因為高中學費太貴了。唔想供得咁辛苦。希望這個位可留給「有緣人」
...
其實你無需要放棄個offer. , GH可以apply 學費減免 , 就算審批係嚴唔代表唔批, 點降放棄?? GH 有申請減免學費指引,
你亦可以另外用學費減免計分器, 計下太約可以申請機會, 有個預算.
你只係聽人說...自己不妨了解一下. 難得你女能夠有OFFER, 唔好失去呢個機會!!

小時了了 發表於 17-2-21 12:28
嗯! 無錢?? 即係咁, 只不過妳將2位千金讀中學啲錢用係小學私校而唔係中學直資吧!

嘻嘻! 妳 2位千金小學 ...
我依家有教育津貼 但過幾年我想退休了。

最近覺得做嘢力不從心, 應該係年紀大了。以前連續半年無休假, 做足7日, 每週工作7X小時都唔會覺得攰的, 依家做個小小既opening, 都差D攰死我。

...
樓主你係咪真係咁拮据? 但又唔乎合學費減免(即係好似我咁, 係貧窮中產)。你囡囡考到, 成績應該都係b1A, 你仲要考慮下自己邊區, 自行有無把握, 同區B1位夠唔夠, target官津校同德望成績同校風比較如何等等。阿女想讀又俾佢考到, 如果得一個小朋友, 要諗清楚喎。高中都係一年多一萬蚊, 即一個月多一千蚊。因為你無乜講你個background, 好難有咩好意見, 但如果真係經濟問題就無辦法了, 要同女女做下思想工作, 唔係就嬲死你。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-2-21 12:59
樓主你係咪真係咁拮据? 但又唔乎合學費減免(即係好似我咁, 係貧窮中產)。你囡囡考到, 成績應該都係b1A, 你 ...
其實我覺得樓主唔太屬意德望,嫌學費貴都係個下台階啫,都係無為再勸啦

bobbob 發表於 17-2-21 13:20
其實我覺得樓主唔太屬意德望,嫌學費貴都係個下台階啫,都係無為再勸啦

完全正確!如果自己是心儀GHS,不管多困難都會努力爭取入讀或找機會的,每個人的價值觀不一樣,主導權當然是在自己手中,人各有志!

回覆 jandtfamily 的帖子

樓主在協恩的post話,HYS已經收了她的女兒!
‹ 上一主題|下一主題