用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 接受不了... 大家會有同樣事情嗎?
樓主: qkhui
go

接受不了... 大家會有同樣事情嗎? [複製鏈接]

如從如上樓主所反映, 囝囝主力中史, 西史, BAF, 此3科須時間背誦外, 想必他背書時間頗快, 及記憶力強.  而且應對時事有獨立思維及自己一套感受見解.
個人覺得, 我會定出底線, 大前提是理科要合格, 而不影響心儀科目.
如是我, 我會提示囝囝, 初中背誦當然少, 根本不須花時間已可應付.  
但至高中, 範圍多, 不可再以速成快食去溫書.  
如按其意願, 相互要協商, 以固定時間去溫習, 父母才放心囝囝去選多背的科目.  高中後, 再加上中文有很多文言文及閱讀理解要操, 如全是先以背為首才可引証發揮思考的科目, 他要心理準備去應付.
另一方面, 都會再提示他, 眼前面對可能是不太LIKE的科目.  用一個角度看, 咁多男生LIKE理科, 我會反問他, 何不發掘理科吸引之處??  以此聰明, 此發掘對他來說, 基本不費時間.
矛盾在於未有理據下. 令家長擔心.
當他肯尋找意願的客觀性下,  想必他的選擇更令父母支持.

qkhui 發表於 17-2-23 12:47
回覆 MariaTsui 的帖子

可以在那裡看?

是哥哥學校自己做的選科手冊,街外沒有的。

回覆 黃巴士 的帖子

其實我們有跟仔說了, 高中比依家所讀所背O既多好多. 但仔說, 他知, 因老師都有提及過. 但他說,他真的不喜歡CHEM 及BIO. 因他不喜歡串字. 他不喜歡背完一大堆之後再要串字. 他考PHY 成績不錯的. CHEM 及BIO 差幾分合格. 但他只是用裊少時間去溫習.

黃巴士  囝囝在其他科目上是否得到很多老師的讚賞及認同??  發表於 17-2-24 12:20

黃巴士, 剛見完家長. 老師有讚賞及認同他中英中國歷史, 世界歷史, 地理及PHY. 因這些科也可以考到全級20名之內.但老師也有提他, 不要給CHEM 及BIO 拉下自己全級名次. 叫他辛苦3個月時間, 等自己順利入心儀科目. 因文科很多女孩子也會選的.

qkhui 發表於 17-2-27 22:51
黃巴士, 剛見完家長. 老師有讚賞及認同他中英中國歷史, 世界歷史, 地理及PHY. 因這些科也可以考到全級20名 ...

有老師依句就夠 勝過你講千萬句 佢都未必聽

回覆樓主:

你小朋友既然咁現實咁識計數,我嘗試用最功利角度分析。

如果你小朋友學校有D高中科目可以不用理會F3總體成績都必定揀到,呢D科往績好極都有限。從升學角度考慮,你同小朋友都係三思好。

回覆 JustAParent 的帖子

唔得KA. 學校所有科都要睇F.3 的成績才可以選科的. 所以老師先提仔. 唔好比CHEM 同BIO 拉低總成績. 唔係一陣選唔到自己喜歡的科目

qkhui 發表於 17-2-27 22:51
黃巴士, 剛見完家長. 老師有讚賞及認同他中英中國歷史, 世界歷史, 地理及PHY. 因這些科也可以考到全級20名 ...
不知你校理科權重是多少?? 因一般學校CHEM, PHY, BIO 各 X1 = 3科.  主科權重當然X大.  但如中史, HISTORY 只X1, 則理科=3科分數. 輕看了CHEM及BIO兩科分數 , 單按合格計,  都少了一科分數.  
大大削弱了總分數的1科.  再加上, 如自己誤評自己可合格便可.  庶不知, 此兩理科優生, 可以很高分的.  
或是他以兩科中史, 地理或HISTORY等去增加其中兩科一半分數, 去追回此差距, 但又否可以呢??  因如可以, 之前已高分數已全反映左出來, 當中增進又有否可再多一半呢??
當然, 除非他是預早知道及估計到, 女生選文科人數是少於開班人數很多.

洋蔥頭媽咪  又或者咁講,通常文科先最少人揀競爭不大,若心儀係中/西史,機乎極少機會會㨂唔倒   發表於 17-3-1 19:51

黃巴士, 你說得正確. 他們學校正是CHEM, PHY, BIO 各 X1 = 3科, 而我和爸爸也跟仔分析. 如你自己覺得CHEM 及BIO取高分比較難, 那你便要再在兩科中史, 地理再取更高分數, 追回此差距(但其實仔兩科中史考試只扣了幾分).

洋蔥頭媽媽, 其實你所講的都是事實. 我和爸爸其實都覺得中/西史入唔到的機會好微. 當然最初仔都是這樣覺得, 所以他才放棄溫習BIO 及CHEM. 但我們希望仔明白, 面對任何事都要盡力及盡責.

自從家長日之後, 仔聽了老師所講, 好明顯他加多佐溫習CHEM 及BIO 時間.而溫習時也沒有上學期的抗拒. 希望他真的明白. 而最後因為他真的努力過後. 有好的成績而另他順利入到喜歡的科目.  

洋蔥頭媽咪  孩子大個仔啦,佢自己都緊張成績,就由他自行決定吧  發表於 17-3-2 18:58

洋蔥頭媽咪 發表於 17-2-21 13:48
又或者咁講,通常文科先最少人揀競爭不大,若心儀係中/西史,機乎極少機會會㨂唔倒
[color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 昨天 19:51
所以D細路好有信心行精面.

回覆 qkhui 的帖子

請教各位, 如果中一開始分三科是否很困難HANDLE.

洋蔥頭媽咪  對於數理強嘅學生就未必太難  發表於 17-3-3 00:15

回覆 Mayyuen18 的帖子

你意思係F.1 分PHY CHEM BIO 三科讀?

回覆 qkhui 的帖子

yes.

回覆 Mayyuen18 的帖子

我知有學校F.2 開始, F.1 開始可能都會辛苦.
‹ 上一主題|下一主題