用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 求意見 如果想第日讀音樂
樓主: bb0405
go

求意見 如果想第日讀音樂 [複製鏈接]

醒目開學勳章

bb0405 發表於 17-3-6 18:03
是否BU cu 比較易呢
佢地讀嘅野有少少分別, BU . . .  more on performance, CU . . . more on theoretical. different path.  可以先參考吓佢地收生成績, 但是, 最好其中一個 elective 是 music.

醒目開學勳章

vf_mom 發表於 17-3-6 14:47
我囡今年報左聲樂,由細到大都有參加合唱團,管樂團,有考琴、管樂器和聲樂,聲樂8級百Distinction,參加 ...
apa 的聲樂位本來就不多, 係比較難.

我仔亦已經決定左行音樂,雖然佢只是中一
我們亦已經為佢準備好,打算中四修音樂,以及穩陣科以易達333322
仔本身是Junior 學生,double major 兩科(其中一科較冷門,熱門少少樂器都無把握)
APA 難係因為會有junior 學生,我仔中六畢業嗰年已經係APA 十年,所以我覺得外人難是正常
八級,在APA 角度只是入門要求矣

meimei342 發表於 17-2-21 10:06
高中應用學習課程的演藝學院的課程讀來有用嗎?易入嗎?

http://www.hkapa.edu/tch/pae/edb-applied-learning-courses/
入去睇

醒目開學勳章

bb0405 發表於 17-3-7 07:15
本身學校冇music 做elective 咁可以點呢

有的,問問老師,未必在本校上,通常一區內的學生會集中一間學校上堂,不是平時上課時間,在星期六上的,我小朋友學校是音樂料老師負責 (不是班主任)。

pamelaywy 發表於 17-3-6 20:48
我仔亦已經決定左行音樂,雖然佢只是中一
我們亦已經為佢準備好,打算中四修音樂,以及穩陣科以易達333322
...
咁知吾知APA Degree programme 收幾多APA Junior students?APA好似有另一條路,可以由Diploma, Higher Diploma, Advance Diploma 一路讀上去,和 Degree programme 是分開的。

我囡上星期去BU, 首先是Audition, 然後interview, interview 考官是外兩位藉Department Head 及教voice 的教授,都是問一些大路的問題,如你為甚麼選修Music, 讀Music點解吾去外國讀,為甚麼選浸大,除了Music還選了甚麼其他programme。佢地好讚賞我囡英文好流利,話佢地對學生的英文都有要求。之後話還有筆試,吾知幾時考,返去等消息。

CU 問過要5月至6月面試,應該考完公開試之後。

ivory0915 發表於 17-3-7 08:34
有的,問問老師,未必在本校上,通常一區內的學生會集中一間學校上堂,不是平時上課時間,在星期六上的, ...
我囡本來讀DSE課程,因為學校冇開Music的 Elective, 又吾幫你找老師或其他地方修讀,要我地自己請導師自修。我囡睇過DSE 的 Syllabus 話要學埋中樂及戲曲的範圍,她覺得無信心會考得好,所以最後讀完中三轉了校去考IB, 修IB Music HL,對她的音樂知識有很大進步。我見DSE Music 科好多人退修,所以要研究清楚讀吾讀得過,因為DSE攞吾到高分,好難入CU或BU!

回覆 vf_mom 的帖子

其實無話收番APA junior 或外面幾多人,佢地官方答法都係話機會相同,睇面試表現
我有試過orientation 八卦一下,佢地話junior student 會直接入到second in , 同一齊second in 的外人爭
但當然,你原本係junior 讀, 基本上裏面嘅人同事,面試你嘅department head 肯定識晒

醒目開學勳章

vf_mom 發表於 17-3-7 15:03
我囡本來讀DSE課程,因為學校冇開Music的 Elective, 又吾幫你找老師或其他地方修讀,要我地自己請導師自修 ...

學校無開係正常, 因為不是由學校自已音樂會老師教的, 和其他小眾學科一樣 (例如: 宗教), 一般是每區的選修者 (一區加加埋埋都是十零個人), 集中在一間學校上堂. 就算 DSE 唔讀, 入到大學讀音樂的話, 中樂/戲曲都是必修範圍. so far 唔覺 DSE Music 科好多人退修, 因為退修的成本都幾大, 要自己俾返晒學費,  DSE music 如果跟足 syllabus 做足晒野, 攞到高分唔難,不難入 CU 或 BU 的.

醒目開學勳章

bb0405 發表於 17-3-10 10:40
My daughter asked school, but their music said (you are talented but no support) 咩事 我女雖則冇咩m ...
請問你女兒之前有無考 ABRSM 試? (術科 + 樂理)

醒目開學勳章

bb0405 發表於 17-3-10 11:32
Honest only grade 2 with distinction and she going to apply theory exam G5
grade 2 是鋼琴嗎? 請問你女兒有沒有修習其他樂器?  

bb0405 發表於 17-3-10 13:30
Yes piano
自學guitar
F.1 to F.3 student with Grade 2 piano and without Grade 5 Theory wants to study music in universities. Is it too remote? That's why her teacher does not support.

If just want to get diaploma, that is OK. But if one wants to study music in universities after F.6, the progress may be a little bit too slow.

雖然老師講的說話吾啱聽,我想老師的意見亦中肯,正如上面pamelaywy所說攞8級只是基本要求,但亦未至於太遲。如果能在中六之前考到一兩個樂器8級,可以有support就可以試報大學或其他副學位。我女都系中五時才考聲樂,一考就考8級,仲攞左distinction。我都見過有同學管樂都可以一考考8級,但多數有鋼琴及theory 底。如果甚麼都沒有,只憑興趣,我覺得吾太可能,始終音欒知識及技巧是需要長時間浸出來的。

其實有好多學生選音樂,只是覺得自己到音樂好有興趣,又對其他術科冇興趣或冇信心,以為音樂科易考,所以想揀,所以想行音樂路真是要考慮清楚!

醒目開學勳章

bb0405 發表於 17-3-10 13:30
Yes piano
自學guitar
應該比較難,因為選科時(中三下學期),最基本要有三張 5 級 certificate 在手(piano + other instrument + theory).

回覆 馬媽媽 的帖子

True! 我個仔小四五已經兩樣樂器+樂理八級,我先有信心話佢想行音樂
如果二級鋼琴,恕我太坦白,升小學都無人睇

‹ 上一主題|下一主題