用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧 VS 長天
樓主: cubixluk
go

銀禧 VS 長天 [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

我仔今年係六年以來, 第一年操行拎 A- ..... 老師真係超比面

kkhon  Me 2  發表於 17-2-16 18:30
peipeiwong    發表於 17-2-16 18:21

回覆 TTMA 的帖子

我都想知呀 ......

cubixluk 發表於 17-2-16 15:55
回覆 little_yolky 的帖子

我仔今年係六年以來, 第一年操行拎 A- ..... 老師真係超比面
加油啊,祝你成功

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-15 17:49
我哋學校無事無幹個起薪點係B+,所以你唔做好嘢加分,或者唔做衰嘢減分,都會係攞個B+ ...

我小朋友學校係由B開始計..... B+或以上比例可能不到一半
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-16 17:54
我小朋友學校係由B開始計..... B+或以上比例可能不到一半
咁我都認同B係一個比較中肯的grading,不過我哋學校是有加減分的機制而影響個操行分嘅。例如整個月無欠交功課有分加,著啱校服有分加,上堂專心有分加,所以加到上A-也不是一件太難的事,起碼好過好多學校就憑班主任主觀嘅"感覺"就判斷你係B,B-,B+........我覺得咁樣仲更加無標準

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-16 18:24
咁我都認同B係一個比較中肯的grading,不過我哋學校是有加減分的機制而影響個操行分嘅。例如整個月無欠交功 ...

我間學校係咪有加減唔知
但欠交功課、遲到、無簽通告全影響操行分

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-15 15:38
Yes, 同你聽返嚟嘅一樣,當日校長表達嘅意思係理論上係全in(不論成績),但操行要B+或以上,即係如果無B+, ...

請問銀禧简介會講過操行B+或以上嗎?見網頁只要求B。

http://www.bhjs.edu.hk/news/items/zht/39

tutik 發表於 17-2-21 13:00
請問銀禧简介會講過操行B+或以上嗎?見網頁只要求B。

http://www.bhjs.edu.hk/news/items/zht/39
校長在今年簡介會講過操行要有B+或以上,之後有家長問係咪B就無得in? 校長避而不答而重申再講多次操行B+以上才有得in

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-21 22:16
校長在今年簡介會講過操行要有B+或以上,之後有家長問係咪B就無得in? 校長避而不答而重申再講多次操行B+以 ...

謝謝資料,咁自行Form 都唔使入,呀仔抽到乜讀乜。
成績keep 住band 1算。真係揾唔到再努力既理由,雖然我知佢可以再去!!

唔駛灰心,如果真係好心儀銀禧可以博下,因為我仔4年級下學期操行B-,5年級上學期B,成績一直只係中等,我已經收到銀禧自行學位面試信,加油啊,因為校方話會睇埋整體表現,如果小朋友成績唔差係可以博下

tutik  謝謝資料  發表於 17-2-22 09:49

TTMA 發表於 17-2-16 11:10
可否分享一下長天interview 形式及內容

group interview in both Chinese and English.  English related to something about moral,  Chinese related to some current news.  5 boys into a group.

tutik 發表於 17-2-22 09:04

謝謝資料,咁自行Form 都唔使入,呀仔抽到乜讀乜。
唔好咁快氣餒喎, 因為網站明顯地係寫B的, 有機會係副校講錯咗, 因為無理由資料同網站唔一樣。操行亦只佔10%。
‹ 上一主題|下一主題