用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 vs 英華女
樓主: fanpei
go

協恩 vs 英華女 [複製鏈接]

如果協恩已有Offer,當然系註冊協恩。報考英華人數越來越多,又冇得叩門,入英華真系冇把握。

不要用生財/收生工具來形容這類學校啦。
人家用了不少人力物力,學校資源來訓練學生參予高水平的比賽, 活動,
又要攪得出色,
不是有心人真做不到,尤其是要負責的老師/團隊所付出的心血,是不能以了金錢來衡量
其實學生參予其中,優勝劣敗,都是擴闊眼界,鍛鍊身心的好機會,唔使做井底之蛙,對將來出來社會做事好有幫助。
讀書不應再是死讀書,學校齋求學生成績高分其實仲容易啦,死操考試卷咪得,使乜攪咁多野。
我認為這類學校值得欣賞。有些學校被稱為名校,不無原因。
相信YW & HY都是這類學校,論做得出色,HY優勝些。

Png 發表於 17-3-16 17:56
人家用了不少人力物力,學校資源來訓練學生參予高水平的比賽, 活動 ...

十分贊同!

mcl203 發表於 17-3-16 15:49
如果有子女或身邊朋友曾參與其中,所體會既非學術經驗及得著,亦係非常難得,又未必要用是否生財工具角度 ...

十分贊同!我小朋友本身玩運動,成績唔算標青,但運動培育出嚟既積極、樂觀既性格,等我可以相信佢將來既路唔會太難行,因為我相信佢唔怕輸,自己可以解決困難。

Png 發表於 17-3-16 17:56
人家用了不少人力物力,學校資源來訓練學生參予高水平的比賽, 活動 ...

有D網友本身係唔明學生本身既參與度,從以獲得既訓練和經驗,我知部份中學係大程度放手俾學生自理,由師兄師姊帶領師弟師妹協助管理日常訓練,聯絡和比賽,呢D係部份中學係未必可以領悟到。

回覆 Png 的帖子

十分贊同

回覆 mcl203 的帖子

女升左中學我才知道(真是井底之蛙了!)原來所有樂團合唱團聯絡人也是senior form的chair ladies,甚至負責領埋早上的sectional練習,聖誕節比賽前又每個師妹寫咭送小禮物,真係無微不至!呢D真係齋讀書未必能獲得的寶貴經驗

fanpei 發表於 17-2-14 16:36

你最後怎樣選擇?我也面對同一難題?!協恩收了囡囡

mammy.peace 發表於 17-4-4 23:08

協恩收左就唔好等。

協恩

mammy.peace 發表於 17-4-4 23:08
識朋友2,3個都有類似難題,2個最後揀協恩。一個一心想讀林護,最後co ed 都放棄。

IYY  Give up Coed ?!  發表於 17-4-8 15:09
2jkidsfather  "co ed 都放棄" ???
Location problem??  發表於 17-4-5 14:54

協恩

cmchang0927 發表於 17-3-17 00:12
回覆 mcl203 的帖子

女升左中學我才知道(真是井底之蛙了!)原來所有樂團合唱團聯絡人也是senior form的chai ...

好贊同! 我女學校中一生規定全都要參與House的啦啦隊,喺水運陸運會打氣並有最佳啦啦隊比賽。認真程度係差不多半學年時間要在小息,課後操練。所有安排100%由高年班師姐負責,包括好似惡教官咁迫中一生練習,排練動作,服裝......。練到好疲倦上堂瞓著,老師唔會閙,甚至俾少D功課等學生冇咁辛苦。 結果? 高、低年班生都學習到團結,組織能力,紀律,建立好強嘅歸屬感。這些都是很寶貴的學習經歷。

所以如有學術程度差不多的選擇,我會揀課外活動多的學校。

協恩收左唔等啦,大把人流晒口水想入

女英華有得叩門,識人上年叩入的

她有冇有報自行先?

協恩收就一定去注冊, 除非你肯定自行英華收左你.

假設都獲得兩校offer.    除了學費/ location 外, 大家點選擇 ? 理由 ?
能夠分析一下 ?  Many  thanks !!

fanpei 發表於 17-4-20 12:38
假設都獲得兩校offer.    除了學費/ location 外, 大家點選擇 ? 理由 ?
能夠分析一下 ?  Many  thanks !! ...
根本無可能就唔好煩惱~
两校各有优点,楼上亦俾左好多理由~

问題只係你有幾鈡意间学校同个人风險承担能力。

fanpei 發表於 17-4-20 12:38
能夠分析一下 ?  Many  thanks !! ...
我比較注重DSE成績,所以會揀HY
‹ 上一主題|下一主題