用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋找快樂的小學
樓主: haruhimiyuki
go

尋找快樂的小學   [複製鏈接]

仲要默書唔計入成績表……考試範圍少,唔会教淺考深……每曰大概六项功課,每日有功課堂……不过,又不过,听講課程越黎越深(我两个女已畢業,比阿女时又深了),唔係人人吃得消。
http://www.ktsps.edu.hk/7/05_1_1.html

一味快樂真係好咩?
成長過程一定有壓力、痛苦、挑戰,越迴避之後代價越大。

Yanamami 發表於 17-2-15 07:45
你講既條件,KTS有哂~不过,教深教快,跟唔上就唔快樂。

你意思是KTS 屬於少功課,少默書,考第尾老師也不會見家長的學校?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 17-2-15 09:47
你意思是KTS 屬於少功課,少默書,考第尾老師也不會見家長的學校?

少功課少默書,正確~
考第-都要見家長~-年見三次。如考得强差人意,老師督促,实屬正常。不过学校亦会有課後補課幫落後既同学。現实係,少測考少功課而派位考学校又有-定水平既学校,又点会一d压力都無,年年考包尾仲日日無憂無慮?呃人咩?通常係家長日以外被特別召見既,都係品行问題,而唔係学業。

翻釋自美國著名文學家 Dorothy Law Nolte 生前的其中一首詩:Children Learn What They Live

在指責中成長的孩子,容易怨天尤人。
在敵意中成長的孩子,學會好勇鬥狠。
在恐懼中成長的孩子,容易畏首畏尾。
在憐憫中成長的孩子,學會自怨自艾。
在嘲弄中成長的孩子,容易消極退縮。
在嫉妒中成長的孩子,學會勾心鬥角。
在羞辱中長大的孩子,容易自責難安。
在鼓勵中成長的孩子,充滿自信。
在寬容中成長的孩子,學會忍耐。
在讚美中長大的孩子,懂得感恩。
在接納中長大的孩子,學會愛人愛己。
在稱許中長大的孩子,容易喜歡自己。
在認同中長大的孩子,容易掌握目標。
在分享中長大的孩子,慷慨大方。
在誠信中長大的孩子,學會真誠處世。
在公平中長大的孩子,懂得剛直正義。
在善良、體貼中長大的孩子,學會心存敬意。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-15 09:56
翻釋自美國著名文學家 Dorothy Law Nolte 生前的其中一首詩:Children Learn What They Live

在指責中成長 ...

謝分享

回覆樓主:

我覺得如果喺香港,除非揀國際學校,如果揀本地local stream,都好難由小一happy輕鬆到小六,因為始終要面對升中,要講成績。本地學校,初小階段輕鬆happy &冇教快教深,已經好難得!高小階段開始「谷」,在所難免。可以入讀 初小階段正常輕鬆、高小階漸漸谷 的小學,已經好幸福。

在指責中成長 ...
好有用

greentea000 發表於 17-2-15 09:30
一味快樂真係好咩?
成長過程一定有壓力、痛苦、挑戰,越迴避之後代價越大。 ...
的確係, 我老公都係咁諗, 佢成日話我D諗法/教法好理想, 但實行不易, 實行到當然最好, 但有時有D野, 唔係一味快樂學習就能夠學會, 所以我地2個都平衡磨合中~
以中文為例(我女係中文最差, 其他基本我唔洗理佢) 我老公主張背書默書果種, 我主張不停重覆教佢, 潛移默化, 因為囡幼稚園時中文比較少接觸(聽講係OK, 讀寫比較差, 尤其認字), 我覺得3年冇乜接觸中文, 一下子要求佢好快地追返, 好難, 要慢慢浸返, 我老公就覺得佢已經長大左, 小學啦, 所以要求佢每日做一D中文補充, 做既意思係要識做外, 仲要認得晒果幾句句子點讀, 佢仲話已經冇要求佢識寫, 為此都嘈過幾次, 而家仲磨合緊.

有時適當既壓力都係一件好事, 起碼呢個月見住我女D中文進步緊~

至於我女小學快唔快樂, 我覺得係快樂既, 佢每日都好開心返學, 可能因為係英小, 佢用英文學其他科會易好多, 而且學校唔會程度好深或教淺考深(呢樣我最開心), 1年2考冇測, 起碼比左時間我慢慢同囡追返中文進度~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Yanamami 發表於 17-2-15 09:54
少功課少默書,正確~
考第-都要見家長~-年見三次。如考得强差人意,老師督促,实屬正常。不过学校亦会有 ...

考到入 KTS 的本身都有番咁上下底子。
教得快又深,如果不是底子好,資質好,一定係父母在背後發功。
KTS 升中業蹟咁好,冇可能係冇壓力的。

Yanamami  但亦不能等於不快樂~  發表於 17-2-15 14:51
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 17-2-15 13:45
考到入 KTS 的本身都有番咁上下底子。
教得快又深,如果不是底子好,資質好,一定係父母在背後發功。
KTS  ...
好同意。讀得Kts 這類學校,家長一定背後督促。不過我朋友個仔讀緊,佢又好開心。

Yanamami  讀甚麼学校也会督促吧~  發表於 17-2-15 14:59

KTS有很多siblings入讀……通常很有趣,-个升中成績十分理想,另一个平平無奇,甚至拉牛上树~以我自己為例,大女比較吃力,中文差,-科已可令排名拉後,小六時是41~50/12x.細女天资較好,从無補习,我从無理过功課,考試自己温好我再試她和做点補充練习,六年來未跌出过十名(我唔觉自己有發功,收工就有,幸好先苦後甜。有朋友是先甜後苦,惨哉!)……好了,同-个肚皮出生,相同资源(幼稚園也相同),同样教法,效果也不-样。同-个家庭內已有两個感受,所以在这裡问,同一间学校有人受不了觉得谷,有人輕鬆愉快,絕对不出奇。

Yanamami 發表於 17-2-15 14:58
KTS有很多siblings入讀……通常很有趣,-个升中成績十分理想,另一个平平無奇,甚至拉牛上树~以我自己為例 ...

希望小兒是例外. 不過還要等2nd in

Yanamami  小-又比家姐年代深了,要有心理準備呢~  發表於 17-2-15 15:08

回覆 LeeCC 的帖子

同意, 要係呢幾間學校度脫頴而出.... 應該要下一番苦功

haruhimiyuki 發表於 17-2-14 17:24
請問陳守仁, 一年級功課大概有幾多? 中文寫字深唔深? 默書如何?
(好多問題, 麻煩晒)
個人覺得功課唔多, 小一二都係30分鐘之內做得晒. 中文唔深, 英文深, 基礎如果唔好, 就可能會追得辛苦.   我覺得學校要求的程度唔淺, 但功課量唔多.  小朋友基礎唔差的話, 會讀得好開心.  

在指責中成長 ...

多謝分享。

小寶貝兒 發表於 17-2-15 11:59
的確係, 我老公都係咁諗, 佢成日話我D諗法/教法好理想, 但實行不易, 實行到當然最好, 但有時有D野, 唔係一味快樂學習就能夠學會, 所以我地2個都平衡磨合中~
以中文為例(我女係中文最差, 其他基本我唔洗理佢) 我老公主張背書默書果種, 我主張不停重覆教佢, 潛移默化, 因為囡幼稚園時中文比較少接觸(聽講係OK, 讀寫比較差, 尤其認字), 我覺得3年冇乜接觸中文, 一下子要求佢好快地追返, 好難, 要慢慢浸返, 我老公就覺得佢已經長大左, 小學啦, 所以要求佢每日做一D中文補充, 做既意思係要識做外, 仲要認得晒果幾句句子點讀, 佢仲話已經冇要求佢識寫, 為此都嘈過幾次, 而家仲磨合緊.

有時適當既壓力都係一件好事, 起碼呢個月見住我女D中文進步緊~

至於我女小學快唔快樂, 我覺得係快樂既, 佢每日都好開心返學, 可能因為係英小, 佢用英文學其他科會易好多, 而且學校唔會程度好深或教淺考深(呢樣我最開心), 1年2考冇測, 起碼比左時間我慢慢同囡追返中文進度~

你老公既方法係精讀,你既方法係泛讀,兩樣加埋進步神速!呢個方法我屋企已經用左3代人,效果非常好,中英普都係!

泛讀係小學階段最好有選擇性,首選配合返學校課本內容。

例如課本教晴天、白雲,你就教相近既陰天、雨天同烏雲、黑雲。咁樣日積月累,佢就比同級既人學多好多詞彙,又唔太辛苦,造句作文用得返。

間中玩下文字組合 增加趣味

例如:木、林、森

Yanamami 發表於 17-2-15 14:58
KTS有很多siblings入讀……通常很有趣,-个升中成績十分理想,另一个平平無奇,甚至拉牛上树~以我自己為例 ...

你大女都中上,細女咪叫資質好囉!
所以揀學校都要跟性格和資質。

引用:+本帖最後由+tam_bb+於+17-2-15+14:22+編輯

原帖由 tam_bb 於 17-02-15 發表

我覺得如果喺香港,除非揀國際學校,如果揀本地local stream ...
有邊間學校係?港島區?

‹ 上一主題|下一主題