用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Eye Level vs Maths Concept 邊間好?
go

[數學] Eye Level vs Maths Concept 邊間好?

想問學數學邊間好啲?

我都想知道。

回覆樓主:

兩間都唔好!

retriever 發表於 17-2-15 13:17
兩間都唔好!

有什麼唔好,可以講多些嗎?

咁Maths Mentorhood 好唔好?

兩間都唔好!

咁你覺得邊間會比較好?

我女兒在Math Concept , 也挺好的, 每次測驗考試也有85分以上, 我滿足了!

請問讀幾年級?

兩間都唔好!

唔好意思,也想請教有什麼不好。還有哪間比較好?謝謝

little12 發表於 17-2-16 19:18
唔好意思,也想請教有什麼不好。還有哪間比較好?謝謝

數學概念最好自己教。

如果淨操數,自己買練習都得,駛物俾咁多錢送去中心操?

retriever 發表於 17-2-17 09:09
數學概念最好自己教。

如果淨操數,自己買練習都得,駛物俾咁多錢送去中心操?

請問 eye level 同 maths concept 係唔係都以操數為主?

我女兒4年級, 幼稚園階段在eye level, 之後小一至小三轉去數研, 然後現在Mathconcept, 我個女比較受Mathconcept, 因為小功課, 而且現在分數比較隱定, 她很喜歡那裡, 另外centre 人比較少, 雖然也是三個一班, 但無數研咁嘈... 我個女講既...

我最近幫K2女報左MATH CONCEPT,
早幾個星期去過公文式做TEST同聽佢講教學理念,
但認為不太合適阿女, 本來都想去EYE LEVEL睇睇
但最近又見到MATH CONCEPT在家附近開左分店,
以EYE及MATH兩者的模式來比較, EYE在家功課感覺多少少,
MATH的功課感覺FUNNY & COLORFUL D, 而且MATH介紹理念
想小朋友要明白計數概念而不是死記, 加上佢叫我地回家要小朋友做完功課就OK, 錯都不用更正, 俾小朋友拎番去 佢地會指導番小朋友, 因為佢地都想知小朋友係咩原因做錯或是否有唔明白的地方 感覺MATH都幾有責任感......
下星期先開始上呀 .........MATH 同EYE都有做一點邏輯推理, 公文個面就感覺係純數學 仲講明係唔止要佢地識係要熟.....要小朋友一睇題目就知答案 感覺好刻板 (個人認為)

JL427 發表於 17-2-17 10:39
我女兒4年級, 幼稚園階段在eye level, 之後小一至小三轉去數研, 然後現在Mathconcept, 我個女比較受Mathcon ...

數學需要補習嗎?不是買練習回來做便可嗎?

我都諗緊補math concept ,阿女的數概念又麻麻地,老公教女數學成日開戰,其實我覺得補數真係好哂錢T.T,大家有無好提議,買練習我都會,但唔想再加重佢功課量。

數學好個人, 我囡囡去SO﹣IN,要睇老師,找一個有耐性唔鬧人的老師唔容易,主要想去攞D數來做,未必個個星期得閒去上堂,去左SO﹣IN後3個月都98分﹣100分,我都有在家出數比佢做,集中出計錯左的數做多幾次,囡囡間學校D數深,個個星期有測驗。

我囡鐘意Mathconcept , 因為老師會用不同方法令佢明白點計,而唔係一尾操數

兩間都唔好!
有冇了解過呢兩間係點樣教?
我都唔贊成補習,eye level我唔清楚,mathconcept唔係操卷,正如樓上幾位用家所講,係用唔同方法講解數學概念,而且唔係跟學校課程,係睇學生能力,程度低就教返低年級既數學概念,能力高就畀高年級佢嘗試挑戰,有時會易同難格住試,令學生有動力去學更進一步既課程,家長可以自己做,但唔係個個家長都明白高中低年級數學既關係,講咁多,其實我都冇報過,不過識人係裡面做,有d家長想一味push仔女學多d學深d,我朋友話唔會谷個小朋友,會按返小朋友進度調節課程深淺
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-4-6 17:17
有冇了解過呢兩間係點樣教?
我都唔贊成補習,eye level我唔清楚,mathconcept唔係操卷,正如樓上幾位用家 ...

以前聽人講公文式係操,ENOPI 無咁操,實際都係差唔多。數學概念我想自己教,當然未必有俾錢咁多花臣野。自己舊一輩出身,而家覺得數學以前教學係不求甚解。

個人滿意細路而家學校既教法,加減乘除都係教基本概念先,數量概念先。無咩乘數表。

朋友細路港島某校,昇小前要唸定乘數表,話係NORM 喎。